Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нац. эк-ка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
655.36 Кб
Скачать
  1. Дайте визначення природно-ресурсного потенціалу та розкрийте його класифікацію.

Природно-ресурсний потенціал (ПРП) країни є важливим фактором розміщення й розвитку її продуктивних сил. Це поняття, що визначається кількістю, якістю, сполученням природних ресурсів території. Він є важливим фактором розміщення господарської діяльності і населення.

Природні ресурси - це всі ті елементи, властивості або результати функціонування природних систем, які використовуються або можуть бути використані в майбутньому для одержання сировини, палива, енергії продовольства тощо. Тобто, це сукупність природних ресурсів і природних умов, які знаходяться в певних географічних межах, що забезпечують задоволення економічних, екологічних, соціальних, культурно-оздоровчих та естетичних потреб людини і суспільства.

Складові природно-ресурсного потенціалу:

  • Земельні складові;

- Мінерально-сировинні складові.

- Фауністичні (мисливсько-рибальські) складові.

- Лісові складові.

- Водні складові.

Іноді виділяють окремо в якості компонентів ресурсів просторові ресурси, кліматичні, геотермальні, енергетичні ресурси приливів та відли­вів, ресурси атмосферного повітря тощо.

У господарському відношенні можливі для експлуатації природні ресурси поділяються на чотири групи:

1) зовнішні - енергія Сонця, гравітаційна енергія;

2) поверхні Землі, що в свою чергу поділяються на ресурси фізичного середовища (поверхні літосфери та гідросфери) та біологічні (назем­ні, водні, ґрунтові);

3) земних глибин - мінерально-сировинні (металічні, неметалічні);

4) паливно-енергетичні.

За цільовим призначенням природні ресурси поділяються на: матеріальні, пізнавальні, естетичні, рекреаційні тощо.

За рівнем необхідності для життя людини природні ресурси поділяються на: вкрай необхідні (повітря, вода, їжа) і відносно байдужі.

  1. Назвіть основні характеристики демографічного потенціалу України.

Населення країни - чинник її комплексного економічного та соціаль­ного розвитку. Його роль особливо зростає в густозаселених регіонах з недостатніми природними ресурсами. Головну роль воно відіграє як еле­мент продуктивних сил, тобто як трудові ресурси, хоч не слід ігнорувати і його роль як споживача (мається на увазі все населення, а не тільки його працездатна частина).

Від населення значною мірою залежать формування міжрайонних функцій виробництва, потужність і структура потоку продукції, яка вивозиться за межі певної території, розвиток місцевого виробництва.

Для визначення багатогранного впливу населення на процес економічного і соціального розвитку країни потрібно детально дослідити його демографічні параметри, так і особливості розселення, трудову діяльність.

Демографічна ситуація в країні визначається значною мірою міграції ями населення. Важливим індикатором внутрішньо-регіональних переміщень населення є сальдо міграції між містом і селом.

Головні характеристики демографічного потенціалу:

- Співвідношення показників природного руху населення, що розглядаються послідовно за певний час.

- Статево-вікова структура населення.

- Співвідношення показників механічного руху населення.

- Природний приріст населення – визначають як різницю за кількістю народжених та тих, хто помер за певний період часу.

- Сальдо міграції – визначають як різницю між кількістю тих, хто ще прибув до країни, та тих, хто вибув з неї за певний період часу.

- Загальне збільшення населення – сума народжених та тих, хто прибув за певний період часу.

-Загальне зменшення населення – сума кількості померлих та тих, хто вибув з країни за певний період часу

- Загальна динаміка населення – сума показників загального збільшення і зменшення, або природного приросту, та сальдо міграції населення країни.