Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
управління інноваційним проектом.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
418.82 Кб
Скачать

8.Система основних показників, які використовуються в процесі оцінки ефективності реальних інвестицій в інноваційний проект.

Білет № 6

9. Розкрийте сутність «життєвого циклу» інновацій. Назвати основні етапи і характеристики життєвого циклу інновацій.

В інноватиці використовується поняття «життєвий цикл», що означає стадійність процесу, єдність його початку і кінця.

Життєвий цикл — це період від зародження ідеї до розробки, створення, поширення, використання та утилізації (занепаду) продукту. З урахуванням послідовності проведення робіт життєвий цикл інновацій розглядається як інноваційний процес.

Поняття «життєвий цикл» інновації вживається, як правило, до двох взаємопов’язаних процесів. У одному випадку — це етапи створення інновації в ланцюзі наука — техніка — виробництво — споживання; в іншому — життєвий цикл нововведення як продукту чи технології в циклі реалізації та задоволення попиту.

Життєвий цикл продукту показує часовий інтервал, який охоп­лює кілька фаз розвитку, кожна з яких відрізняється особливим характером процесу.

Розрізняють повний життєвий цикл продукту і життєвий цикл продукту у сфері виробництва і споживання.

У практичній діяльності найчастіше оперують поняттям життєвого циклу продукції у сфері виробництва. Цей цикл складається з кількох фаз. Перша фаза — дослідження і розробка нововведення-продукту. Слід зазначити, що ця фаза не завжди закінчується успішно. Існує велика ймовірність невдач, ризиків і відстрочки одержання результатів. Спочатку, коли кошти вкла­даються в науково-дослідницькі і конструкторські розробки, успіхи дуже скромні. Це сфера збитків. Закінчується фаза передаванням опрацьованої документації у виробництво.

У другій фазі відбувається технологічне освоєння масштабного виробництва нової продукції. При цьому обсяги виробництва мають сягнути рівня, який забезпечує беззбитковість роботи. Результати — зростання виробництва, прибутків. Особливістю третьої фази є стабілізація обсягів виробництва, а в четвертій фазі відбувається поступове зниження обсягів виробництва і продукція виводиться зі сфери реалізації.

10. Оцінка ризиків реальних інноваційних проектів .

Білет 7

11. Загальна характеристика інноваційного процесу

Інноваційний процес- пов'язаний з створенням освоєнням і розширенням інновацій, він має чітку орієнтацію на кінцевий результат, прикладного характеру і забезпечить певний технологічний і соціально-економічний ефект.

На розвиток інноваційного процесу впливають:

  • стан зовнішнього середовища, у якому він проходить (тип ринку, характер конкурентної боротьби, практика державного регулювання, рівень освіти, організаційні форми взаємодії науки і виробництва тощо);

  • стан внутрішнього середовища окремих організаційних і господарських систем (фінансові та матеріально-технічні ресурси, застосування технологій, зв’язки з зовнішнім середовищем та ін.);

  • специфіка самого інноваційного процесу як об’єкта управління.

Слід зазначити, що на відміну від виробничого процесу інноваційний процес характеризується:

  • високим ризиком і невизначеністю шляхів досягнення цілей;

  • неможливістю детального планування та орієнтації на прогнозні оцінки;

  • необхідністю переборювати опір як у сфері економічних відносин, так і інтересів учасників інноваційного процесу;

  • залежністю від соціально-економічного середовища, у якому він функціонує і розвивається.

Розрізняють три види інноваційного процесу [47, 49]:

  • простий внутрішньоорганізаційний (натуральна форма);

  • простий міжорганізаційний (товарна форма);

  • розширений.