Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стас теория.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
406.53 Кб
Скачать

42. Функції планування ділового розвитку фірм

Методична функція планування ділового розвитку фірми полягає у дотриманні при здійсненні цього процесу логічної послідовності та використанні відповідних заходів та методів з ціллю забезпечення упорядкування ділових планів. Конкретні кількісні методи, яки використовуються при формуванні ділових планів будуть розглядатися впродовж розглядання методики укладання окремих їхніх розділів. Більшою частиною їх використання формалізовано у програмних продуктах, що звільняє від великого обсягу рутинних операцій, вивільняючи час для творчих процесів аналізу та розробки варіантів впровадження бізнес-ідей.

Реалізація методичної функції планування припускає вірний вибір розробників плану. Думка про те складання плану є виключеною функцією плановиків є глибоко помилковою. Плановики не в змозі генерувати комерційну ідею та визначити шляхи її реалізації. Це справа керівництва та функціональних управлінців. Задача плановиків в тому щоб допомогти їм це зробити.

Політична функція планування має два аспекти: внутрішній та зовнішній. Внутрішній аспект політичної функції планування ділового розвитку полягає в створенні у колективі атмосфери загальної зацікавленості у діловому розвитку, розробці ділових планів та їх виконанні. Важливість й необхідність даної функції витікає з цього, що будь який діловий план передбачає певні зміни у виконанні частиною працівників своїх службових обов’язків, порушує встановлений порядок речей, що створює у них певний дискомфорт. В таких умовах неминуча опозиція щодо впровадження нововведень.

Частіше за все опозиція тут має скритий характер. Скрита опозиція є найбільш великою загрозою для організації плідного процесу розробки та впровадження ділового плану.

Ще однією із найважливіших проявив політичної функції планування ділового розвитку (зовнішній аспект) - є діяльність із захисту плану, представлення його інвестору. Справа в тому, що, як за правило, діловий план потребує залучення інвестицій, ринок яких характеризується значною конкуренцією проектів. Щоб розроблений проект був прийнятий до фінансування, необхідно завоювати увагу інвестора, схилити його до наміру прийняти участь в реалізації ділового плану. Проблема тут полягає у тому, що здебільшого інвестор мало розуміється на конкретний бізнес, а ті доводи, які підходять при обґрунтуванні плану в групі його розробників, для потенційного інвестора мало зрозуміли. А те що не зрозуміло – найчастіше відкидається. Ця проблема посилюється через консерватизм інвесторів, що проявляється у побоюванні за свої кошти, ретельній перевірці реальності плану та здатності виконавців реалізувати задум.

Організаційна функція планування ділового розвитку фірми полягає у створені найбільш сприятливих організаційних умов підтримки процесів формування ділових планів. Іноді сутність даної функції зводять до формування окремої організаційної структури, основною задачею якої є упорядкування бізнес-планів. Проте це не тільки не відповідає її дійсному призначенню, але й суперечить логіці планування ділового розвитку фірми.

Головною задачею при реалізації організаційної функції планування ділового розвитку є активізація планування як важливішої функції управління. Тобто плануванням повинні займатися всі управлінці. Але якщо в структурі фірми діє окремий відділ (група) з планування, то це дуже часто сприймається як звільнення функціональних управлінців від виконання даної функції.