Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ел. пос орг.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
830.98 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю:

  1. Що сприяло подальшому розвитку теоретичних поглядів в органічній хімії?

  2. До чого призвели успіхи в органічному синтезі?

  3. Суть теорії радикалів?

  4. Суть теорії типів?

  5. Суть структурної теорії будови органічних сполук?

  6. Яка будова атома?

  7. Яка природа хімічного зв’язку?

Заняття №3 (2 години, лабораторно - практичне). Зміст Тема: Алкани

План:

  1. Теоретична частина заняття

  2. Практична частина заняття

Ознайомлення з теоретичними основами лпз

Алкани (насичені вуглеводні) – найпростіші вуглеводні, в молекулах яких атоми карбону сполучені між собою простими зв’язками, а всі інші валентності насичені атомами гідрогену. В молекулі алканів кожний атом карбону сполучений з максимальною кількістю атомів гідрогену, що й дало їм назву «насичені вуглеводні».

Родоначальником алканів є метан (болотний або рудниковий газ). Алкани інертні в хімічному відношенні речовини. За звичайних умов вони не реагують з галогенами (не знебарвлюють бромну воду), концентрованими кислотами й лугами, окисниками (не знебарвлюють розчин перманганату калію) тощо. Це дало підставу назвати їх парафінами (від лат. Мало споріднений).

Для алканів характерні реакції заміщення в які вони вступають за особливих умов. Так, на сонячному світлі вони можуть реагувати з хлором і бромом, що призводить до поступового заміщення в їх молекулах атомів гідрогену на атоми галогену (реакція металепсії). При нагріванні і підвищеному тиску алкани здатні вступати в реакції заміщення атомів гідрогену на нітрогрупу, тобто нітруватися (реакція Коновалова). За особливих умов вони можуть реагувати з концентрованою сульфатною кислотою, якщо каталізатором є концентрована нітратна кислота (реакція сульфування). Можливі за певних умов і реакції окиснення, які використовують для промислового добування вищих жирних кислот, сировини для синтезу мийних засобів тощо.

Метан – основна складова частина природного газу (99% і більше). Крім того, метан є основою хімічного складу рудникового, сольового газів і газів нафтопереробки. Значна частина метану утворюється під час метанового бродіння різних органічних речовин, зокрема в болотах ( такий метан називають болотним газом).Метан утворюється також в передшлунках жуйних і товстих кишках, особливо у випадках, коли тварини отримують у раціоні не доброякісні корми та при різних захворюваннях травного тракту. Природні горючі гази використовують для побутового опалення, комунального газопостачання, як важливу сировину для органічного синтезу тощо.

Добування метану (реакція Дюма) і вивчення його властивостей.

Розітріть в ступці кристалічний оцтовокислий натрій і натронне вапно (суміш їдкого натрію з негашеним вапном), взявши на одну частину солі приблизно потрійну кількість натронного вапна. Насипте одержану суміш в пробірку (1/3 її об’єму). Пробірку закрийте газовідвідною трубкою і закріпіть на штативі. Зігнутий кінець підведіть під перевернуту догори дном в кристалізаторі пробірку з водою. Нагрійте суміш сухих речовин. Спостерігайте витіснення води з пробірки метаном. Напишіть рівняння реакції добування метану:

Пропустіть метан через бромну воду, розчин йоду в йодиді калію і перманганат калію.

Опишіть свої спостереження і зробіть висновок їм.

Добутий метан підпаліть. Напишіть відповідне рівняння реакції.