Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_вказ_ВИРОБНИЧА_ПРАКТИКА_3-й_курс_2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
310.27 Кб
Скачать

5.7. Програма практики студентів з дослідження діяльності фінансових відділів підприємств за їх складовими

Планово-економічний сектор

Розглянути суть та функціональні обов'язки групи фінансового планування. Опанувати порядок розробки фінансового плану та порядок розробки бізнес-плану (фінансового розділу).

Вивчити порядок розробки оперативних фінансових планів. Вияснити, як здійснюється контроль за виконанням показників фінансового плану підрозділами і підприємством у цілому, а також за недопущенням використання фінансових ресурсів на непродуктивні витрати.

Дослідити проведення розрахунків щодо розподілу фінансових ресурсів між виробничими структурними підрозділами (цехи, дільниці), та функціональними службами (відділи маркетингу, головного механіка, головного технолога та ін.).

Проаналізувати господарсько-фінансову діяльність підприємства і його окремих структурних підрозділів з метою виявлення причин невиконання планів і завдань з виробництва продукції, її собівартості, прибутку тощо та визначити шляхи подолання цих недоліків. Здійснити поглиблену оцінку фінансового стану підприємства та розробити прогнози його подальшої фінансової діяльності.

Дослідити: методику прийняття інвестиційних рішень (порядок розробки емісійного проекту, його затвердження, організація продажу); розробку кредитної політики; укладання кредитних угод, (порядок розробки кредитного договору, підготовка необхідної фінансової інформації, визначення матеріального забезпечення, ціни кредиту, здійснення платежів, пролонгація кредиту тощо); розробку дивідендної політики.

Сектор оперативно-касової роботи

Вивчити порядок відкриття рахунків у банку, опанувати контроль за станом руху грошових коштів на рахунках та порядок узгодження виникаючих проблем.

Здійснити розробку касового плану та охарактеризувати контроль за станом касових операцій.

Розрахунковий сектор

Прийняти участь в укладанні угод з постачальниками сировини, покупцями продукції, робіт та послуг. Опанувати контроль за станом розрахунків з покупцями та постачальниками. Аналізувати дебіторсько-кредиторську заборгованість та розробити заходи по її скороченню. Дослідити організацію роботи по сплаті податків та обов'язкових платежів до бюджетної системи та позабюджетних фондів.

Також необхідно охарактеризувати характер фінансових розрахунків, що здійснюються підприємством з постачальниками, посередниками та кінцевими споживачами; з банківськими установами (в якій банківській установі і які види рахунків відкриті, порядок відкриття та використання кредитних рахунків); з бюджетами різних рівнів (декларації щодо сплати податків, обов'язкових платежів та зборів). До звіту мають бути додані відповідні документи або їх копії.

6. Захист та критерії оцінки результатів практики

Оформлений звіт з практики, НДР та лекція подаються на кафедру за 3 дні до захисту. Подані на кафедру матеріали реєструються та перевіряються та рецензуються керівником практики та науковим керівником з НДР. Якщо матеріали, за думкою керівників, не відповідають встановленим до них вимогам, тоді вона повертаються на доопрацювання.

Захист звіту з виробничої практики проводиться перед комісією у відповідності до графіка, затвердженого завідуючим кафедрою. Студент доповідає про основні результати роботи протягом 7-10 хв., після цього відповідає на питання членів комісії за програмою практики. На захисті можуть бути присутні студенти, викладачі, зацікавлені особи, які теж мають право задавати питання доповідачу.

Оцінка звіту з виробничої практики оголошується після закінчення захисту та складається із суми балів, які виставляються комісією на основі розгляду змісту звіту з практики та за підсумком усного захисту перед комісією. Підсумкова оцінка знань, умінь та навичок студента, набутих на виробничій практиці, встановлюється за 100-бальною шкалою із подальшим переведенням її у чотирибальну шкалу оцінок відповідно до вимог Болонського процесу.

Переведення балів підсумкової оцінки у традиційну чотирибальну шкалу здійснюється так:

Відмінно” (від 90 до 100 балів) – зміст і оформлення звіту та щоденника практики відповідають стандартам. Характеристика студента є позитивною. Студент дав повні та точні відповіді на всі запитання членів комісії щодо програми практики і виконаної індивідуальної роботи.

Добре” (від 75 до 89 балів) – наявні несуттєві зауваження щодо змісту та оформлення звіту й щоденника практики. Характеристика студента є позитивною. У відповідях на запитання членів комісії щодо програми практики студент допустив окремі неточності, хоч загалом має тверді знання.

Задовільно” (від 60 до 74 балів) недбале оформлення роботи і щоденника практики. Переважну більшість питань програми практики у звіті висвітлено, однак мають місце окремі розрахункові та логічні помилки. Характеристика студента в цілому є позитивною. Відповідаючи на запитання членів комісії, студент почувався невпевнено, збивався, припускався помилок, виявив поверхові знання.

Незадовільно” (до 59 балів включно) – таку оцінку виставляють студенту, якщо у звіті висвітлено не всі питання або роботу підготовлено не самостійно. Характеристика студента у частині ставлення до практики і трудової дисципліни є негативною. На запитання членів комісії студент не міг дати задовільних відповідей.