Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка до КР з ФМ з.ф.2011 нова.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
336.9 Кб
Скачать

31

ВІННИЦЬКИЙ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра фінансів

Методичні вказівки до самостійного виконання практичних, контрольних завдань з дисципліни

«Фінансовий менеджмент»

(для студентів всіх спеціальностей заочної форми навчання)

Укладач:

к.е.н., доц. Юрчишена Л. В.

ВІННИЦЬКИЙ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра фінансів

Методичні вказівки до самостійного виконання практичних, контрольних завдань з дисципліни

«Фінансовий менеджмент»

(для студентів всіх спеціальностей заочної форми навчання)

Укладач:

к.е.н., доц. Юрчишена Л. В.

Л.В. Юрчишена. Методичні вказівки до самостійного виконання практичних, контрольних завдань з дисципліни «Фінансовий менеджмент» (для студентів всіх спеціальностей заочної форми навчання). – Вінниця: ВФЕУ. – 2011. – 52 с.

Українською мовою.

Укладач: доц., к.е.н. Юрчишена Л. В.

Редактор: Паюк І.М.

ЗМІСТ

ВСТУП

4

Загальні вказівки до виконання роботи

5

Приклади розв’язання типових задач

5

Варіанти індивідуальних завдань

з дисципліни «Фінансовий менеджмент»

11

Контрольні завдання з дисципліни «Фінансовий менеджмент»

12

Питання до іспиту з дисципліни «Фінансовий менеджмент»

28

Список рекомендованої літератури

30

ВСТУП

Складний етап трансформації економіки України породив потребу в навчанні фінансовому менеджменту – науці управління фінансами підприємства, спрямованої на досягнення стратегічних і тактичних цілей суб’єктів підприємницької діяльності (СПД).

Названі цілі для кожного господарюючого суб’єкта індивідуальні: у складних умовах податкового клімату і високої інфляції підприємства мають різні інтереси в питаннях регулювання маси і динаміки прибутку, що забезпечує ефективну реалізацію політики стратегічного розвитку підприємства. Але ці і багато інших аспектів діяльності підприємства (збільшення майна акціонерів, дивідендна політика, фінансове планування й ін.) піддаються управлінню за допомогою універсальних методів, напрацьованих ринковою цивілізацією й об'єднаних у науці фінансового менеджменту.

Основною метою даних методичних рекомендацій до самостійної роботи студента було створення відповідно змістовному модулю курсу „Фінансовий менеджмент” завдань і фінансових ситуацій, наближених до практичної діяльності СПД, що дадуть змогу відчути актуальність ролі управління фінансами підприємства в ринкових умовах.

Студент повинен вміти самостійно виконувати індивідуальні завдання використовуючи наведені формули та рекомендації до рішення задач. Це дасть змогу викладачу контролювати рівень знань студентів щодо теоретичних основ виконання самостійної роботи.

Використовуючи фактичні дані фінансової звітності підприємств, студенти можуть виконати повний аналіз фінансового стану з наданням оцінки щодо їх діяльності з точки зору кредиторів, власників та менеджерів підприємства, провести ділові ігри відносно пошуку шляхів удосконалення фінансово-виробничої діяльності підприємства, оптимізації активів і прибутковості власного капіталу.

У результаті вивчення дисципліни “Фінансовий менеджмент” студент має отримати глибокі знання з управління фінансовими ресурсами за умов ринкової економіки, навички самостійного творчого мислення, прийняття оптимальних фінансових рішень, що забезпечують зростання прибутку і капіталу, стабілізацію діяльності підприємства, підвищення добробуту його власників і працівників, вміти здійснювати аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства щодо його інвестиційної привабливості, визначати грошові потоки від усіх сфер діяльності і їх вартість у часі (дисконтування, компаудинг), розраховувати ефект фінансового левериджу і середньозважену вартість капіталу, здійснювати пофакторний аналіз отриманого прибутку і на цій основі приймати рішення з подальшого економічного зростання і розвитку підприємства.

Методичні рекомендації призначені для студентів – слухачів магістерських програм, а також практикуючих спеціалістів.

Загальні вказівки до виконання роботи

У відповідності з вимогами навчального плану слухачі заочної форми навчання повинні виконати одну письмову контрольну роботу та скласти іспит з дисципліни “Фінансовий менеджмент”. Підготовка до складання іспиту полягає у вивченні матеріалів згідно з тематикою, що викладена у робочих програмах.

Виконання контрольної робота є одним із заключних етапів вивчення курсу для заочної форми навчання. Її підготовка сприяє поглибленню та закріпленню теоретичних знань та практичних навиків, одержаних слухачами при самостійному вивченні окремих розділів дисципліни, набутті навичок самостійної роботи над учбовим матеріалом.

Контрольна робота повинна висвітлити вміння слухачів вирішувати практичні завдання та ситуації, робити відповідні висновки та надавати певні рекомендації щодо прийняття управлінських рішень.

Контрольна робота повинна містити шість практичних завдань. Номер завдання кожному студенту визначається по табл. 1 в залежності від номера в списку групи.

Перед виконанням контрольної роботи слухач зобов’язаний вивчити рекомендовану літературу з дисципліни, зібрати, проаналізувати та узагальнити практичний матеріал.

Із списку рекомендованої літератури, що приведений в кінці методичних вказівок, в контрольній роботі наводяться тільки ті, які використовуються.

Робота виконується в зошиті, де вказується обраний варіант та наводяться умови практичних завдань. Розв’язки задач повинні проводитись на основі використання формул, методика розрахунку яких наведена нижче з розбивкою по темах, які затверджені навчальною програмою курсу «Фінансовий менеджмент».

Контрольна робота здається в заочне відділення у встановлений графіком строк, але не пізніше, як за місяць до початку екзаменаційної сесії.

Приклади розв’язання типових задач Задача 1

Визначити номінальну майбутню вартість вкладу з урахуванням фактора інфляції, якщо сума вкладу Р V = 1000грош.од

Річна процентна ставка, що використовується для прирощення вартості вкладу (і)=20%.

Прогнозований річний темп інфляції (ТІ)= 12%, період розміщення вкладу (п) – три роки.

Рішення

Для оцінки майбутньої вартості грошей використовуємо формулу:

FV =РV×[ (1+і) × (1+ТІ)] п

Майбутня вигода з врахуванням фактора інфляції складе:

FV = 1000×[ (1+0,2) × (1+0,12)] 3= 2428 грош.од.

Задача 2

Підприємець може вибрати кілька варіантів інвестування 100 грош. од. під 12% річних: з нарахуванням складного процента один раз на рік, один раз на півроку, один раз у квартал та один раз на місяць.

Який варіант він вибере?

Рішення

Очевидно, що вигіднішим для підприємця буде частіше нарахування процентів. Зробимо необхідні розрахунки.

Коли річна ставка процента дорівнює 12%, то піврічна - 6%, квартальна - 3%, помісячна - 1%.

Отже, для визначення річного процента для інвестицій, за якими виплачується 12% річних з вирахуванням складного процента за півріччя, відшукаємо в фінансовій таблиці „Майбутньої вартості грошової одиниці” 6%, але візьмемо два періоди часу. Відповідно, якщо складний процент нараховується щоквартально, його можна підрахувати, використовуючи 3 % та чотири часові періоди.

Якщо т-кількість разів нараховується складний процент протягом одного року, тоді майбутня вартість FV депозиту РV за ставки процента і після п років становитиме:

FV = РV (1+і/ т) пт

FV 1= 100 х (1+0,12)1= 100 х 1,1200=112 грош. од.

112 - 100 =12грош.од.

FV 11= 100 х (1 + 0,12/2)2 = 100 х 1,1236 =112,36 грош. од.

112,36 - 100 = 12,36 грош. од.

FV 111= 100 х (1 + 0,12/4)4 = 100 х 1,1255 = 112,55 грош. од.

112,55 -100= 12,55 грош. од.

FV= 100 х (1 +0,12/12)12 = 100 х 1,1268=112,68 грош. од.

112,68 - 100 = 12,68 грош. од.

Сподівання підприємця підтверджуються розрахунками.