Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Чекаль.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

Державний навчальний заклад

Черкаський професійний будівельний ліцей

Дипломна робота

На тему: Технологія монтажу систем гарячого водопостачання житловому багатоповерховому будинку.

Перевірив: Виконав:

Ст. гр.. №19

Чекаль

Черкаси 2011

Зміст

1. Вступ. Загальні відомості про санітарно-технічні системи та устаткування.

2. Характеристика інструментів, пристосувань та інвентар для виконання запропонованих видів робіт.

3. Описати матеріали які використовуються при виконанні запропонованих видів робіт.

4. Описати технологічний процес виконання запропонованих видів робіт.

5. Організація праці і робочого місця.

6. Перевірка якості виконаних робіт.

7. Охорона праці.

8. Сучасні матеріали і технології.

1. Вступ. Загальні відомості про санітарно-технічні системи та устаткування.

Комплекс споруд, що здійснюють задачі водопостачання, тобто одержання води з природних джерел, її очищення, транспортування і подачу споживачам, називається системою водопостачання, або водопроводом.

Водопровід складається з таких ланок:

1) джерело водопостачання (відкриті водойми - ріки, озера, ключі, і підземні - криниці);

2) станції першого підйому для подачі води на очисні споруди;

3) очисні споруди (відстійники, фільтри);

4) резервуари чистої води (куди зливається очищена вода з очисних споруд);

5) станції другого підйому (які подають воду до місця водоспоживання);

6) водонапірні резервуари (водонапірні вежі);

7) водоводи;

8) розгалужена вулична мережа з колонками, будками, пожежними гідрантами;

9) дворові відгалуження;

10) будинкове обладнання.

Вода за допомогою насосів станції першого підйому піднімається з водоприймальних пристроїв на очисні споруди, після чого за винятком тієї частини, що витрачається на власні потреби, надходить в резервуари чистої води, звідки насосами станції другого підйому подається у водоводи і розгалужену мережу. Вода відстоюється у спеціальних відстійниках, а потім піддається фільтрації.

Пропускна спроможність відстійників визначається виходячи з їх обсягу і швидкості течії води в них і виражається в м3 води, що проходить через відстійники за годину. Пропускна спроможність фільтрів визначається виходячи з кількості пропущеної води і швидкості фільтрації. Під швидкістю фільтрації розуміють висоту шару води, що проходить через одиницю поверхні фільтра протягом години. Швидкість фільтрації виражається в метрах за годину. Збільшення швидкості фільтрації дає підвищення продуктивності очисних споруд.

Водопроводи, що одержують воду з поверхневих джерел, мають повний комплекс споруд по її підйому з джерела, очищенню (на очисних спорудах) і подачі в міську мережу.

При заборі води з підземних джерел у схемі водопостачання відсутні очисні споруди, тому що підземні води не мають потреби в очищенні.

Класифікація систем водопостачання

За призначенням розрізняють міський водопровід для водопостачання населених міст; виробничий водопровід для виробничого водопостачання, який, у свою чергу, розрізняють за галузями промисловості (теплових електростанцій, металургійних заводів і т.д.) систем сільськогосподарського водопостачання. При обслуговуванні однією системою водопостачання ряду об'єктів влаштовують групові або районні системи.

У межах одного об'єкта відповідно до об'єднання різних функцій влаштовують водопроводи господарсько-питні, господарсько-протипожежні й господарсько-виробничі.

За характером джерела водопостачання розрізняють водопроводи, що одержують воду з поверхневих джерел (річкові, озерні); водопроводи, засновані на підземних водах (артезіанські, джерельні); водопроводи змішаного типу при використанні джерел різних видів.

За способом подачі води розрізняють водопроводи гравітаційні; водопроводи з механічною подачею води (за допомогою насосів), а також зонні водопроводи, де вода подається в окремі райони окремими насосними станціями.

Системи виробничого водопостачання можна розрізняти за способом (кратність) використання води:

· прямоточного водопостачання (однократне використання);

· оборотного водопостачання;

· з повторним використанням води.

Системи оборотного водопостачання і повторного використання води найбільше відповідають сучасним вимогам раціонального використання і охорони природних ресурсів, а тому є найперспективнішими.

Система водопостачання повинна мати визначений ступінь надійності, тобто забезпечувати постачання споживачів водою без неприпустимого зниження встановлених кількісних і якісних показників, включаючи напір води.

Розміри окремих споруд і установок, число і потужність насосів, ємкість резервуарів, висота і ємкість водонапірних башт, діаметри труб і інші параметри визначають вартість системи і витрати на її експлуатацію. Системи водопостачання після введення їх в експлуатацію повинні задовольняти фактичний попит споживачів і враховувати коливання цього попит за днями доби, сезонами року і годинами доби. Режим подачі води визначається способом життя і трудової діяльності населення міста. Тип споруд і технологію очищення води вибирають шляхом зіставлення якісних характеристик води обраного джерела з вимогами, які пред'являють споживачі до якості води.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]