Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_Ohrana.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
151.79 Кб
Скачать

34. Сутність процесів горіння, основні види горіння. Імпульси спалахування.

Горінням називають швидко яка хімічну реакцію, що супроводжується виділенням великої кількості тепла і світінням.

Сутність горіння полягає в нагріванні джерелом запалювання пального матеріалу на початок його теплового розкладання. Коли горючий матеріал розкладається, він виділяє пари вуглецю і водню, які з'єднуючись з киснем повітря у реакції горіння, утворюють двоокис вуглецю, воду і виділяють багато тепла, а також окис вуглецю (чадний газ) і сажу.

Реакція горіння може відбуватися у формі власного горіння, вибуху і детонації. Найбільша швидкість горіння відбувається у чистому кисні. Найменша швидкість горіння - при вмісті в повітрі 14-15% обсягу кисню.

Для виникнення та розвитку процесу горіння зазвичай необхідні: пальне речовина, окислювач та джерело запалювання. Горіння припиняється при відсутності будь-якого з цих компонентів.

При вмісті кисню в повітрі менше 10% (в середньому, для деяких речовин 8%) процес горіння стає неможливим.

Види горіння: спалах , займання, самозаймання, вибух.

35.Горіння твердих тіл, рідин. Особливості.

Горіння твердих і рідких горючих речовин є гетерогенним.Под гетерогенним горінням розуміють швидкий фізико-хімічний процес в рідких і твердих речовинах з виділенням великої кількості тепла як вогню. Для енергетичних цілей найбільш часто використовуються реакції окислення органічної маси природних палив - вугілля, дров, нафтопродуктів - киснем повітря. Типові тут реакції окислення вуглецю - головного компонента всіх палив.

36. Що таке дифузійне і кінетичне горіння.

В пожежі в основному відбувається дифузійне горіння, при якому, як правило, окислювач в результаті дифузії надходить у зону горіння, взаємодіє з пальним газом і формує фронт полум’я. Швидкість горіння при дифузійному горінні, визначається швидкістю масообміну. У разі надлишку пального в області реакції, утворюються продукти неповного згоряння, і утворився в результаті цього вуглець обумовлює яскраво-жовте світіння дифузійного полум'я.

Кінетичне горіння - після займання відбувається поширення полум'я, пов'язане з постійною передачею тепла від згорілих до нових порцій палива.

Якщо вже є готова суміш, що складається з горючого газу і окислювача, то горіння класифікують як кінетичне. Швидкість процесу горіння при цьому залежить від швидкості перебігу хімічної реакції між пальним та окислювачем і, отже, від кінетики відповідної реакції горіння. Найбільш часто кінетичне горіння спостерігається при пожежах технологічного обладнання та в побуті на стадії виникнення горіння (при самозаймання або запаленні накопичилися в приміщенні газів), а також при розповсюдженні горіння.

37. Самозаймання хімічних речовин. Приклади.

Самозаймання - явище різкого збільшення швидкості екзотермічних реакцій, що приводить до виникнення горіння речовини (матеріалу, суміші) при відсутності джерела запалювання. Сутність та відмінності процесів займання та самозаймання пояснені нижче. Самозаймання - самозаймання, що супроводжується появою полум'я.

Від самозаймання вантажів можливі пожежі на транспорті. Можна навести приклади самозаймання навіть таких вантажів, як вугілля в шматках і брикетах, сіно і т.д. На виробництвах можуть займатися великі купи промасленим дрантя і клоччя. Всі ці явища можна пояснити повільним окислюванням і сильним розігрівом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]