Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_Ohrana.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
151.79 Кб
Скачать

13. Розрахунок виробничого освітлення.

Штучне освітлення розраховується в залежності від призначення освітлюваного приміщення або виробничого майданчика. Спочатку встановлюється розряд зорової роботи, у відповідності з яким вибирають норму освітленості. Потім вибирають тип освітлювального пристрою (світильника або прожектора) та потужність електролампи. При цьому для виробничих приміщень висотою до 6 м слід вибирати світильники з газорозрядними лампами низького тиску (табл. 3.6). При висоті приміщення понад 6 м слід вибирати світильники з газорозрядними лампами високого тиску (табл. 3.5). Для освітлення виробничих майданчиків слід застосовувати прожектори (табл. 3.7).

Необхідна кількість світильників для виробничих приміщень визначається з формули

,

де Е – нормативна освітленість для даного розряду зорових робіт, лк, (табл. 3.2);

S – площа приміщення, м2;

К – коефіцієнт запасу, 1,31,5;

Z – поправковий коефіцієнт світильника, 1,11,3;

F – світловий потік однієї лампи у світильнику, лм (табл. 3.5, 3.6);

n – кількість ламп у світильнику, 16;

u – коефіцієнт використання освітлювальної установки (у долях одиниці).

Коефіцієнт u визначається за світлотехнічними таблицями залежно від показника приміщення та коефіцієнтів відбиття стін та стелі. Показник приміщення розраховується за формулою

,

де a, b – відповідно довжина і ширина приміщення, м;

h – висота підвісу світильника над робочою поверхнею, м.

Значення коефіцієнтів використання для світильників типу ЛСП наведені в табл. 3.4. При величині показника приміщення >5 коефіцієнти використання приймати як при =5.

Необхідна кількість прожекторів визначається з формули

.

де Е – нормативна освітленість виробничих майданчиків (табл. 3.3);

m – коефіцієнт розсіювання, 1,15 для великих поверхонь (1,5 для вузьких ділянок);

 – коефіцієнт корисної дії прожектора, 0,75.

14.Джерела штучного освітлення. Переваги та недоліки .Типи світильників.

У сучасних освітлювальних установках, призначених для освітлення виробничих приміщень, в якості джерел світла застосовують лампи розжарювання, галогенні і газорозрядні.

Світильники з лампами розжарювання:

- Світильники прямого світла

- Світильника відбитого світла

- Вибухозахищені світильники

Люмінесцентні світильники

15.Світильники і лампи для виробничого штучного освітлення. Види . Характеристика.

Світильники з лампами розжарювання. В залежності від розподілу світлового потоку в просторі, світильники підрозділяють на три основні класи: прямого, розсіяного і відбитого світла.

Світильники прямого світла, направляють в нижню півсферу не менше 80% усього світлового потоку. Світильники розсіяного світла спрямовують у кожну півсферу від 40 до 60% світлового потоку. Вони забезпечують хорошу рівномірність освітлення при повній відсутності тіней; їх встановлюють в приміщеннях зі світлими стелями і стінами .

Світильника відбитого світла посилають в верхню півсферу не менше 80% усього світлового потоку, забезпечують м'яке освітлення без різких тіней. Їх встановлюють у приміщеннях громадського призначення - музеях, театрах, машинописних бюро та ін Для освітлення виробничих приміщень світильники цього типу не застосовують.

Вибухозахищені світильники встановлюють у вибухонебезпечних приміщеннях. Їх випускають переважно в двох виконаннях; вибухонепроникної і підвищеної надійності проти вибуху.

Люмінесцентні світильники. Для освітлення виробничих приміщень люмінесцентними лампами застосовують переважно багатолампові світильники. Це дає можливість використовувати спеціальні схеми включення для зменшення пульсацій світлового потоку і забезпечити високий рівень освітленості на робочих місцях.

Для загального освітлення виробничих приміщень з невеликою запиленістю і нормальною вологістю застосовують світильники прямого світла: типу ОДА із суцільним відбивачем; типу ОДО - у верхній частині відбивача є отвір; типу ОДР -з екрануючої гратами. Ці світильники (на дві і чотири лампи потужністю 30, 40, 80 Вт і більше) можна застосовувати як окремі джерела освітлення .

Світильники розсіяного світла типу АОДД різної модифікації застосовують для освітлення адміністративно-конторських приміщень, конструкторських і проектних бюро, лабораторій і т. п.

Пиловологозахисний світильник типу ГТВЛ-1, ГТВЛ-6 {з розсіювачем) на дві люмінесцентні лампи потужністю 40 Вт кожна-призначений для загального освітлення виробничих приміщень з підвищеним вмістом пилу і вологи (відносна вологість понад 75%). Світильник ВОД призначений для виробничих приміщень з підвищеним вмістом пилу, вологи та хімічно активним середовищем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]