Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_Ohrana.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
151.79 Кб
Скачать

52. Безпека при експлуатації трубопроводів

Практично всі трубопроводи на хімічних підприємствах прокладають у відповідності зі СНіП 1П-Г.9-62 «Технологічні трубопроводи. Правила виробництва і приймання робіт ».

Згідно з нормами всі технологічні трубопроводи в залежності від хімічного складу переданої по ним середовища поділяються на п'ять груп (А, Б, В, Г і Д). Усередині кожної групи в залежності від робочого тиску і температури трубопроводи діляться на п'ять категорій (I - V). Так, до групи А - 1 входять трубопроводи, що транспортують продукти з токсичними властивостями, в групи Б-1-Б-1У - трубопроводи, що транспортують горючі і активні гази, легкозаймисті та горючі речовини і т. д.

Безпека та надійність експлуатації елементів, що складають трубопровідну мережу, в значній мірі залежить від правильного їх вибору відповідно до нормативів. Такими нормативними документами є ряд СНиП, «Правила будови і безпечної експлуатації трубопроводів для горючих токсичних і зріджених газів» (ПУГ - 69) та «Правила будови і безпечної експлуатації трубопроводів пари та гарячої води».

Безпека експлуатації трубопроводів забезпечується їх правильної прокладкою, якісним монтажем, установкою компенсаторів, пристроїв обігріву та дренажу, постійним контролем стану трубопроводів і встановленої на них арматури, своєчасним ремонтом .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]