Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_Ohrana.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
151.79 Кб
Скачать

42.Санітарна класифікація виробництв, її призначення.

Для підприємств, будівель і споруд з технологічними процесами, які є джерелами виділення виробничих забруднень в навколишнє середовище, слід передбачати санітарно-захисні зони цих норм, залежно від санітарної класифікації.

Хімічні підприємства та виробництва

Клас 1. Санітарно-захисна зона розміром 1000 м.

1. Виробництво зв'язаного азоту

2. Станції підземної газифікації вугілля

3. Виробництво ртуті.

4 Виробництво сажі.

5. Виробництво сірчаної кислоти, олеуму та сірчистого газу.

6. Виробництво сірковуглецю.

7. Виробництво соляної кислоти.

Клас II. Санітарно-захисна зона розміром 500 м.

1. Виробництво сечовини

2. Підприємства з переробки природного нафтового газу.

3. Виробництво ніобію.

Клас III. Санітарно-захисна зона розміром 300 м.

1. Виробництво бітуму

2. Виробництво кальцинованої соди по аміачному способу

3. Виробництво каустичної їдкого натра

4. Виробництво пластичних мас (карболіта, хлорвінілу та ін.)

Клас IV. Санітарно-захисна зона розміром 100 м.

1. Виробництво паперу з готової целюлози та ганчір'я

3. Виробництво гліцерину.

4. Виробництво емалей на конденсаційних смолах.

Клас V. Санітарно-захисна зона розміром 50 м.

1. Виробництво неорганічних реактивів при відсутності хлорних цехів.

2. Виробництва по вулканізації гуми без застосування сірковуглецю.

5. Виробництво мила.

43. Основні вимоги до проведення проектування, що забезпечують безпечні умови праці. Складання генерального плану підприємства.

.1. Майданчики для будівництва підприємств належить вибирати, а розміщення на них будівель і споруд слід передбачати відповідно до вимог глави СНіП по проектуванню генеральних планів промислових підприємств і вимогами цих норм.

.2. Підприємства, їх окремі будівлі та споруди з технологічними процесами, які є джерелами виділення в навколишнє середовище шкідливих і з неприємним запахом, а також джерелом підвищених рівнів шуму, вібрації, ультразвуку, електромагнітних хвиль радіочастот, статичної електрики й іонізуючого випромінювання, належить відокремлювати від житлової забудови санітарно -захисними зонами.

.3. Розмір санітарно-захисної зони до межі житлової забудови слід встановлювати:

а) для підприємств з технологічними процесами, які є джерелами забруднення атмосферного повітря шкідливими і неприємно пахнуть речовинами, - безпосередньо від джерел забруднення атмосфери зосередженими викидами (через труби, шахти) або розосередженими викидами (через ліхтарі будівель тощо), а також від місць розвантаження сировини або відкритих складів;

б) для підприємств з технологічними процесами, які є джерелами шуму, вібрації, електромагнітних хвиль радіочастот та інших шкідливих факторів, що надходять у зовнішнє середовище, від будівель, споруд та майданчиків, де встановлено виробниче обладнання (агрегати, механізми), що створює ці шкідливі чинники;

в) для теплових електричних станцій, виробничих та опалювальних котелень від димових труб.

.4. Підприємства, їх окремі будівлі та споруди з технологічними процесами, які є джерелами викидів в атмосферу шкідливих і з неприємним запахом, а також є джерелами зовнішнього шуму вище встановлених нормами рівнів для житлової забудови, не слід розміщувати з навітряної сторони для вітрів переважного напрямку стосовно житлової забудові.

Розміщення підприємств з технологічними процесами, не виділяють в атмосферу виробничих шкідливостей, з процесами, не створюють рівнів зовнішнього шуму та інших шкідливих факторів, що перевищують встановлені нормами для житлової забудови і не вимагають під'їзних шляхів, допускається в межах житлових районів.

Майданчики для будівництва підприємств повинні вибиратися з урахуванням аерокліматіческой характеристики і рельєфу місцевості, прямого сонячного опромінення і природного провітрювання, а також з урахуванням умов розсіювання в атмосфері виробничих викидів і умов туманоутворення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]