Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры охрана труда.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
40.99 Кб
Скачать

12.2.4. Основні вимоги охорони праці при експлуатації, обслуговуванні та ремонті обладнання

Охорона праці - це система законодавчих актів і відповідних їм соціально- економічних, технічних, гігієнічних та організаційних заходів, що забезпечу­ють безпеку, збереження здоров’я і працездатності людини в процесі праці.

Заходи технічного характеру спрямовані на усунення виробничих травм та нещасних випадків, на полегшення праці та усунення причин, що виклика­ють травматизм та шкідливі дії на організм людини.

Заходи гігієнічного характеру забезпечують здорові умови праці наявні­стю побутових приміщень, душових, їдалень, раціонального освітлення робо­чих місць, вентиляції тощо.

Техніка безпеки тісно пов’язана з протипожежними заходами, які забез­печують захист від вогню людей та майна. Відповідальність за виконання ви­мог і заходів по техніці безпеки та промисловій санітарії покладається на інже- перно-технічних працівників підприємства. Зупинимось на спеціальних вимо­гах техніки безпеки при обслуговуванні машин, налагоджувальних та ремонт­них роботах.

Основні специфічні вимоги техніки безпеки при обслуговуванні машин або при налагоджувальних та ремонтних роботах викладені у відповідних інструкціях і правилах заводів-виробників обладнання або спеціалізованих підприємств.

Регулювання або ремонт обладнання можна розпочинати лише після відключення його від електричної мережі і всіх видів технологічних трубопро­водів. Інструмент та інші засоби ремонту повинні бути справними.

При виконанні робіт на технологічних трубопроводах їх попередньо звільняють від робочого середовища і надійно ізолюють від суміжних ділянок. В діючих цехах з вибухо- та пожежонебезпечним характером виробництва необхідно використовувати інструменти і пристрої, що виключають виник­нення іскор, а перед початком робіт оформити спеціальний акт-допуск. При внутрішньому огляді апаратів дозволяється користуватись переносними елек-

трнчними лампами у вибухозахисному виконанні і напругою не більше 12 вольт. Зварювання, різання, нагрівання відкритим полум’ям апаратів і трубо проводів, що знаходяться під тиском, або заповнених горючими та шкідливи­ми речовинами забороняється проводити без забезпечення відповідних за ходів по техніці безпеки.

При виконанні електрозварних або газозварних робіт в закритих ємкостях їх необхідно вентилювати. Швидкість повітря повинна бути в межах 0,3-1,5 м/с. При використанні в зварних роботах зріджених газів: пропану, бутану або двоок сиду вуглецю, повітря необхідно відводити знизу ємкості. Одночасне виконання зварних і газополуменевих робіт в закритих ємкостях не допускається.

При виконанні зварних робіт в середині ємкостей освітлення ведеться за допомогою світильників, розташованих зовні або переносних ламп напругою 12 вольт у вибухозахисному виконанні.

Регулювання машин або спеціальне обслуговування проводиться при повній зупинці машини і за умов унеможливлювання її включення в роботу. Перед проведенням випробувань в умовах холостого ходу або комплексним випробовуванням обладнання під навантаженням необхідно ознайомити всіх причетних з порядком проведення випробовувань і заходами (правилами) безпеки, а також перевірити кріплення машин да фундаменті, захисне зазем­лення електричної частини обладнання, наявність і справність огороджені, небезпечних частин та інше. До початку випробовувань необхідно запустити електричний двигун і перевірити напрямок його обертання.

Під час випробовувань обладнання забороняється проводити ремонт, усувати дефекти монтажу або змащувати машину на ходу.

Специфічні правила техніки безпеки притаманні для кожної конкретної машини (обладнання) викладаються в інструкції по експлуатації і мають нада­ватися в комплекті з обладнанням заводу-виробника.

96 и 102

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]