Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansy_mini.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
379.9 Кб
Скачать
  1. Поняття фінансової автономії місцевих органів влади

Фінансова автономія - це база самоврядування те­риторіальних колективів, самостійності всіх рівнів місцевої влади.

Фінансова автономія - це самоврядування у сфері фінансів.

Принцип автономності реалізується в тому, що таку систему кожен місцевий орган влади створює сам: обирає її модель, внутрішню структуру, визначає співвідношення між окремими елементами.

Фінансова автономія є основною формою реалізації принципів місцевого самоврядування.

Фінансова автономія місцевих органів влади - це фінансова незалежність цих органів при виконанні покла­дених на них функцій. Фінансова незалежність у сукуп­ності з організаційною й адміністративною незалежністю є передумовою ефективного розв'язання місцевими орга­нами влади покладених на них завдань.

Таким чином, головним критерієм, який засвідчує фі­нансову автономію місцевих органів влади, є наявність у них прав прийняття рішень у сфері власних фінансів. Якщо такого права не передбачено в законодавстві, то місцева влада фі­нансової автономії не має.

Право прийняття рішень є загальною передумовою фінансової автономії місцевих органів влади.

Місцеві бюджети як фінансова база місцевого самоврядування; Визначальною ланкою місцевих фінансів є місцеві бюджети. У них зосереджено понад 80 % від усіх фінансових ресурсів, що перебувають у розпорядженні місцевого самоврядування. Сутність місцевих бюджетів необхідно розглядати у двох аспектах. По-перше, як організаційну форму мобілізації частини фінансових ресурсів у розпорядження місцевих органів самоврядування. По-друге, як систему фінансових відносин, що складається між місцевим та державними бюджетами, а також всередині сукупності місцевих бюджетів.

Таким чином,Місцеві бюджети (МБ) – фонди фін. рес-сів, що зосеред-ні в розпорядженні місц. органів держ. влади і самоврядування.

Ек. сутність МБ про-явл-ся у формуванні, розподілі, використанні грош. фондів на фінансування місц. органів держ. влади і самоврядування, утримання і розвиток соц.–культ. сфери, місцевого госп-ва.

Система місцевих бюджетів включає два види бюджетів. 1) бюджети територіальних громад та інших органів місце­вого самоврядування

2) бюджети державних утво­рень, які є суб'єктами федерацій.

В Україні місцевими бюджетами є бюджети органів місцевого самоврядування. Система місцевих бюджетів в Україні включає рес­публіканський бюджет АРК, об­ласні, міські бюджети міст Києва і Севастополя, міські бюджети міст обласного значення, районні (районів у містах), міські бюджети міст районного значення, сільські та селищні бюджети. Крім цих бюджетів, в Україні є ще й система так зва­них зведених бюджетів. Вони використовуються в про­цесі бюджетного планування та бюджетного регулюван­ня. До місцевих зведених бюджетів в Україні відносять бюджет АРК, бюджет області, бю­джет міста з районним поділом, бюджет району.

Відповідно до Закону "Про бюджетну систему України" бюджет АРК об'єднує республі­канський бюджет автономії та бюджети районів і міст республіканського підпорядкування цієї автономії. Бюджет області складається з обласного бюджету та бюджетів ра­йонів і міст обласного підпорядкування. Бюджет району об'єднує районний бюджет, бюджети міст районного підпорядкування, бюджети селищних і сільських рад. Бюджет міста з районним поділом об'єд­нує міський бюджет та бюджети районів у місті. Всього місцевих бюджетів в Україні близько 14 тисяч.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]