Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansy_mini.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
379.9 Кб
Скачать

Тема 4: Фінансова політика: її сутність, види та значення.

Визначення ФП

ФП- сук-ть методів і напрямів впливу держави на функц-ня фін.сис-ми для зміцн-ня екон.та політ.потенціалу країни, зростання її сусп.багатства, підвищ. добробуту і р-ня життя її громадян.

Зміст, мета, принципи ФП

Зміст ФП визн-ся прийнятою концепцією розвитку фінансів, її стратегічними цілями, що розкривають основні напрямки форм-ня, розподілу та викор-ня фінансів, і сис-мою заходів, які здійснюють органи держ влади та управління щодо досягнення поставлених цілей. При цьому заходи у фін. сфері та кожній з її підсис-м мають бути узгоджені з тими, що здійсн-ся в інших сегментах соц-екон пол-ки.

Найважливіша мета ФП – збільшити обсяг фін рес-в на основі екон розвитку, нарощування держ фін-в, необхідних для повнішого задоволення потреб сусп-ва.

Принципи впровадження ФП: - послідовність; - визначеність; - доцільність; -продуманість; - виваженість кожного напрямку її дії.

Складові ФП

Складові ФП: бюджетна, податкова, грош.-кред., інвестиційна, митно.-валют., соц. та інш. пол-ки. Бюдж.пол.- визначає осн.джерела форм-ня доходів держ.та місц.бюдж., пріоритетні напрямки видатків бюдж. та джер.фінанс.бюдж.деф-ту, пр-пи взаємовідн-н між окремими ланками бюдж.сис-ми. Податк.пол.-для вилучення частини ВВП на загальнодерж.потреби. Грош-кред.пол.- забезпечує стабільність грош.обороту за доп. емісії, регул-ня інфляції і курсу нац.грош.од. Інвест.пол.- для активізації інвестування для забезп-ня стаб-ті екон.розвитку. Митно-вал.пол.- забезпечує зацікавленість держ. у розшир-ні або зкороч-ні експорту чи імп. Соц.пол. – для забезп-ня життєво необхідних потреб нас-ня.

Етапи реалізації ФП

ФП реалізується зазвичай у дек-ка етапів:

1) форм-ня науково обґрунтованих концепцій розвитку фін-в на основі вивчення вимог екон-х законів, всебічного аналізу перспектив удосконалення вир-цтва та потреб населення;

2) визначення осн-х напрямків викор-ня фінансів у перспективі та в поточному періоді, тобто форм-ня стратегії і тактики ФП. На цьому етапі, виходячи з поставлених цілей, варто враховувати можливості збільшення та зменшення обсягів фін. рес-в, а також зовн, політ та екон ф-ри;

3) безпосередні практичні дії, спрямовані на досягнення поставлених цілей.

Фін. стратегія

Фін. стратегія – це основні напрямки викор-ня фін-в на тривалу перспективу. Приклад: впровадження власної грош.од., проведення приватизації, подолання інфляції і спаду вир-цтва тощо.

Фін. тактика

Фін. тактика спрямована на вирішення завдань окр.етапу розв-ку країни.Пр-д:удосконалення податкової сис-ми, надання пільг окремим платникам податків, терит.перерозподіл фін.рес-в через бюдж сис-му.

Часові періоди ФП

ФП розглядають переважно в певному час. періоді: довгострок. (перспективному) чи короткострок. (поточному). Поточна ФП пов’язана з оперативним регулюванням ланок фін.сис-ми, їх збаланс-ням і підтримкою рівноваги між ними. Перспект.ФП розрахована на тривалий період. Вона має забезпечити виконання стратегічних масштабних завдань, що потребують великих витрат часу та капіталу. Стратегічні завдання ФП найчастіше пов’язують зі структ-ми змінами у фін.сис-мі та фін. мех-мі загалом. Час.період ФП визначає способи та методи її реалізації. Їх регулюючий зміст пов’язаний з вибором одного з 3 осн.напрямків ФП екон. розвитку, стабілізації чи обмеження ділової активності.

Поточна ФП

Поточна ФП пов’язана з оперативним регулюванням ланок фін.сис-ми, їх збаланс-ням і підтримкою рівноваги між ними.

Перспективна ФП

Перспект.ФП розрахована на тривалий період. Вона має забезпечити виконання стратегічних масштабних завдань, що потребують великих витрат часу та капіталу. Стратегічні завдання ФП найчастіше пов’язують зі структ-ми змінами у фін.сис-мі та фін. мех-мі загалом.

Найважливіші умови результ-ті ФП

Найважливіш. умовами результат-ті ФП є:- врахування дії об’єктивних екон.законів розвитку сусп-ва; - вивчення та використ-ня досвіду попередніх етапів госп. будівництва; - врахування специфіки сучасних умов, а також змін у зовн. та внутр. політиці;- комплексність у розробці заходів, пов’язаних із удосконаленням фін. відносин.

Типи ФП: жорстка регламента­ція, помірна регламентація, політика мін обмежень

Залежно від ступеня законод. чи адмін. регламентування фін відносин, що хар-ся тією часткою доходу, що розпод-ся і спож-ся відпо­відно до чинних законів чи адмін. рішень, виділяють 3 типи ФП:

- жорстка реглам-ція- переважна час­тина фін.відн-н рег-ся державою. Права п-в і гром-н у здійсненні фін.операцій визнач­-ся не стільки їх інтересами, скільки правилами, установ­леними законами чи адмін.рішеннями. Пров-ся в умовах або адмін.ек-ки і відповідної їй фін. моделі, або у разі обмеженості фі­н. рес-в. Малоефект-­на, бо підриває стимули до продуктивної діяльності, адже її фін.продуктом - доходом - більше розпоря­д-ся держ, ніж його власники - юр та фіз особи.

-помірна реглам-ція здійснюється у законод.формі й охоплює обмежену частину фін.відн-н - взаємо­відн-ни з держ, окремі сегменти та ел-ти взаємовідн-н на кред, фондовому, валют. та страх. ринках. Вона має врівноважити інтереси держави і сусп-ва в цілому та інтереси окр-х юр і фіз осіб. Забезпечує цим особам достатні сти­мули для продукт-ої діял-ті і дає змогу держа­ві впливати на соц-екон розвиток сусп-ва.

-пол-ка мін обмежень спрямована на форм-ня макс заінтерес-ті суб'єктів підпр діял-ті і громадян в ефект-му госп-ні. Регламентуються, в осн., тільки взаємовідн-­ни з держ, які до того ж зводяться до мін. Переваж­на частина фін відн-н за таких умов реглам-­ся на договірних засадах між окр. суб'єктами.

Головне завдання ФП

Гол. завд-м ФП є забезп-ня реалізації тієї чи іншої держ програми відповідними фін рес-ми.

Осн. напрямки ФП: пол-ка екон розвитку, пол-ка стабілізації, пол-ка обмеження ділової активності

Пол-ка екон розвитку-сис-ма фін заходів, спрямованих на збільш-ня факт. обсягу ВВП та підвищ-ня рівня зайнят-ті нас-ня. Спрямована на досягнен­ня необхідного для країни рівня щорічного збільш-ня обсягів ВВП з урах-м її потенціалу. Націлена на розшир-ня обсягу фін.рес-в та забезп-ня їх доступності як за цінами, так і за умовами залучення. Реал-ція цієї пол-ки може здійсн-сь 3 осн. способа­ми — зростання держ видатків, зниження рівня оподат­к-ня та проведення пол-ки «дешевих грошей».

Пол-ка стабілізації – сис-ма фін. заходів, спрямованих на утримання обсягу випуску прод-ції на досягнутому в країні р-ні. Спрямована на підтримання макроек. рівноваги на основі сталих обсягів вир-цтва за стабільності цін. Її реалізація засновується на стабільних обся­гах фін рес-в, сталих пропорціях розподілу і пере­розп. отриманих доходів. Має 2 різновиди: пол-ка стабілізації після екон спаду, що має стимул.хар-р; пол-ка стабілізації в період екон піднесення, що має обме­ж-не спрямування.

Пол-ка обмеж-ня ділової актив-ті - сис-ма стрим-х фін заходів, спрямованих на зниж-ня темпів зрост-ня реальних обсягів ВВП порівняно з досягнутими. Застос-ся в періоди екон піднесення, щоб запобігти кризі перевир-цтва та недопущення виснаження ек-ки внаслідок надмірних темпів екон зрост-ня. Здійснюється тими ж осн. спос-ми, що й пол-ка екон розвитку, тільки у зворотному напрямі — скороч-ня держ видатків, підвищ-ня р-ня оподатк-ня, установлення ви­соких % ставок за кредитами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]