Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansy_mini.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
379.9 Кб
Скачать

2.Фін сист Укр

2.1.)сутність фін сист

Фін від-ни у країні разом утворюють цілісну ФС, кожна ланка якої є носієм певних властивих їй фін відносин. Усі ланки ФС в сукупності відображають держ устрій країни, характеризують ступінь розвиненості її грошових, кредитних, валютних та інших відносин.

2.ФС-сукупність .взаємозв.ланок,кожна з яких є носієм характерн.їй фін.відносин.

3.Структура ФС включає в себе фін-и домогосподарств, фін-и підприємств, держ фін-и.До доходів домогосп-в віднос ЗП, доход від реалізації продукції підсобного господарства, дохід від сдачі в оренди, від продажу майна, від отриманих дивідендів по депозитам, а також пенсія та стипендія. До видатків домогосподарств відносять видатки на придбання споживчих товарів, на оплату за надані послуги, за виконання робіт, покупку цінних паперів.Базовою ланкою ФС є фін-и підприємств.До них відносять комерційні підпр-ва, не комерц установи. Комерц організації працюють на основі комерц розрахунку, який передбачає отримання прибутку та покриття видатків за свіaй рахунок. До не комерц відносять ті підприємства що надають послуги та виконання робіт безоплатно- благодійні фонди та суп орг-ції.Держ фін-и охоплюють держ та місц бюджети, держ фонди цільового призначення, держ кредит, фін підприємства держ форми власності. З бюджету фінансуються видатки на розвиток окремих галузей та на соц потреби. До держ цільових фондів віднос ПФ, фонд соц страх по тимчасовій втраті працездатності,фонд соц страх по безробіттю,фонд соц страх від нещасних випадків на виробництві та проф. захворювань.За допомогою держ кредита держ. мобілізує фін ресурси для покриття видатків з бюджету, також за допомогою держ кредита держ. впливає на інфляцію.

4.Принцип побудови фін системи

Принципами побудови фінансової системи є:

- принцип єдності, який передбачає здійснення єдиної економічної і фінансової політики;- принцип функціонального призначення ланок, який виражається в тому, що в кожній з них вирішуються свої завдання специфічними методами, а також існують відповідні фонди грошових коштів та апарат управління.

5.Хар-ка ланок фін системи

До ланок фін сист відносять:

доходи домогосп-в (ЗП, доход від реалізації продукції підсобного господарства, дохід від сдачі в оренди, від продажу майна, від отриманих дивідендів по депозитам, а також пенсія та стипендія).

видатків домогосподарств (видатки на придбання споживчих товарів, на оплату за надані послуги, за виконання робіт, покупку цінних паперів).Базовою ланкою ФС є фін-и підприємств.До них відносять комерційні підпр-ва, не комерц установи. Комерц організації працюють на основі комерц розрахунку, який передбачає отримання прибутку та покриття видатків за свій рахунок. До не комерц відносять ті підприємства що надають послуги та виконання робіт безоплатно- благодійні фонди та суп орг-ції. Держ фін-и охоплюють держ та місц бюджети, держ фонди цільового призначення, держ кредит, фін підприємства держ форми власності. З бюджету фінансуються видатки на розвиток окремих галузей та на соц потреби. До держ цільових фондів віднос ПФ, фонд соц страх по тимчасовій втраті працездатності,фонд соц страх по безробіттю,фонд соц страх від нещасних випадків на виробництві та проф. захворювань.З допомогою держ кредита держава мобілізує фін ресурси для покриття видатків з бюджету, також за допомогою держ кредита держава впливає на інфляцію.

За допомогою страхування формуються фонди фін ресурсів котрі призначені для покриття збитків економіки та окремих громадян котрі виникли по непередбаченим причинам.Фондовий ринок включає:ринок грошей,кредитних ресурсів,цінних паперів та фін послуги.Міжн фін відображають перерозподіл відносин на міровому рівні.

6.Основні ланки фін сист

До основних ланок фін сист відносять: доходи домогосп-в (ЗП, доход від реалізації продукції підсобного господарства, дохід від сдачі в оренди, від продажу майна, від отриманих дивідендів по депозитам, а також пенсія та стипендія).

До видатків домогосподарств (видатки на придбання споживчих товарів, на оплату за надані послуги, за виконання робіт, покупку цінних паперів).Базовою ланкою ФС є фін-и підприємств.До них відносять комерційні підпр-ва, не комерц установи. Комерц організації працюють на основі комерц розрахунку, який передбачає отримання прибутку та покриття видатків за свій рахунок. До не комерц відносять ті підприємства що надають послуги та виконання робіт безоплатно- благодійні фонди та суп орг-ції.Держ фін-и охоплюють держ та місц бюджети, держ фонди цільового призначення, держ кредит, фін підприємства держ форми власності. З бюджету фінансуються видатки на розвиток окремих галузей та на соц потреби. До держ цільових фондів віднос ПФ, фонд соц страх по тимчасовій втраті працездатності,фонд соц страх по безробіттю,фонд соц страх від нещасних випадків на виробництві та проф. захворювань.З допомогою держ кредита держава мобілізує фін ресурси для покриття видатків з бюджету, також за допомогою держ кредита держ. впливає на інфляцію.

7,8.Держ фін як складова фін сист Укр, хар-ка складових держ фін

Держ. фін-си – це основний елемент структури фін. системи. Його складовими є держ.бюджет, місцеві бюджети, держ. цільові позабюджетні фонди і держ. кредит.У сфері держ. фінансів центр. місце посідають бюджети, сукупність яких утворює бюджетну сис-му. До неї входять: Держ. бюджет Укр., бюджет АРК та місцеві бюджети. Всього в Укр налічується понад10 тис.бюджетів.Викор-ся бюджетні кошти на розвиток народного господарства, соц-культурні заходи, оборону, управління, створення держ резервів.

Значну частину своїх фун-ій держ. виконує завдяки держ бюджету . Другою за значенням ланкою держ фін є система місцевих фінансів з відповідними їм бюджетами. Держ. цільові фонди – це фонди грошових коштів, які мають цільове призначення і знаходяться в розпорядженні центр. та місцевих органів влади. В сис-му держ.цільових фондів Укр. входить біля 20 різноманітних фондів. Найбільші: - ПФ;-  Фонд соц страх у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами; - Фонд соц страх на випадок безробіття;- Фонд соц страх від нещасних випадків на виробництві та проф захворювань;- Держ інноваційний фонд;- Фонд соц захисту інвалідів;- Фонд охорони навколишнього природного середовища.

Держ. кредит – це сукупність відносин, у яких держ. виступає в ролі позичальника коштів або кредитора, або гаранта угоди. Найважливішими формами держ кредиту є держ. позики, грошово-речові лотереї, використання частини вкладів населення в ощадних установах. Існування державного кредиту призводить до утворення державного боргу .

9.Проблеми розвитку та шляхи вдосконалення фін сист Укр. Найважливішими проблемами розвитку фін сист Укр на сьогодні є:- відсутність політики захисту вітчизняного товаровиробника;- недосконалість діючої системи оподаткування;- неефективний контроль за сплатою податків;- недостатній контроль за цільовим і раціональним використанням бюджетних коштів; - високий рівень видатків на управління;- низький рівень довіри до держави взагалі і до банківської системи зокрема;- низький рівень розвиненості фін ринку;- нераціональне використання коштів, залучених за допомогою держ кредиту;- низький рівень кредитування реального сектора економіки;- великі обсяги тіньової економіки.Удосконалення фін сист Укр можливе через здійснення комплексу таких заходів:- чіткий розподіл фін-х ресурсів між центральними та регіональними органами влади;- перегляд витратної частини бюджету;- перегляд політики надання субсидій у напрямку їх скорочення, за винятком пріор-х галузей;

- форм-ня необх. централіз-х резервів для їх використання замість залучення емісійних кредитів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]