Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
523563_ADF41_pokropivniy_s_f_ta_insh_ekonomika_....doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
13.9 Mб
Скачать

Питання для самостійного поглибленого вивчення

1. Системний аналіз якісного складу персоналу підприємства.

2. Тенденції динаміки структури персоналу підприємств різних галузей промисловості та народного господарства України.

3. Проблеми визначення необхідної кількості управлінського персоналу.

4. Сучасна кадрова політика підприємств та організацій.

5. Формування системи управління персоналом підприємства в сучасних умовах господарювання.

6. Формування і функціонування ринку праці за сучасних умов господарювання.

7. Сучасні форми та ефективність підготовки й підвищення кваліфікації управлінського персоналу підприємств.

8. Теорія і практика оцінки різних категорій персоналу як важливий елемент системи управління трудовим колективом.

9. Проблеми регулювання трудових відносин різних категорій персоналу підприємства.

10. Узагальнення зарубіжного досвіду управління персоналом і визначення можливостей його використання на підприємствах України.

Розділ 5. ВИРОБНИЧІ ФОНДИ

Ключові поняття і терміни:

матеріальні активи;

виробничі фонди;

майно соціального призначення;

основні фонди;

фізичне та економічне зношування;

техніко-економічне старіння;

амортизація;

фондовіддача;

коефіцієнт змінності роботи устаткування;

оборотні фонди;

виробничі запаси;

незавершене виробництво.

5.1. Характеристика матеріальних активів (виробничих фондів та іншого майна)

Під матеріальними активами підприємства (організації) заведено розуміти сукупність усіх ресурсів матеріального характеру, що завжди фіксуються в щорічному його (її) балансі за виключенням первинних активів. До складу матеріальних активів входять переважно виробничі фонди й майно соціального призначення.

Виробничі фонди підприємства

Виготовлення продукції (виконання роботи, надання послуг) здійснюється в процесі взаємодії праці людини та певних засобів виробництва. Останні за своїм матеріально-речовим складом становлять виробничі фонди підприємства, усю сукупність яких поділяють на основні та оборотні (рис. 5.1).

Рис. 5.1. Склад і взаємозв’язок засобів виробництва та виробничих фондів.

Проте засоби виробництва як сукупність засобів і предметів праці не можна ототожнювати з виробничими фондами, що зумовлено двома обставинами. По-перше, елементи засобів виробництва стають виробничими фондами лише з моменту їхнього безпосереднього використання у виробничому процесі. По-друге, виробничі фонди на відміну від засобів виробництва є виключно вартісною економічною категорією. Це означає, що до виробничих фондів відносять не всі елементи засобів виробництва взагалі, а ті з них, які мають вартість.

Складовим частинам виробничих фондів властиві певні характерні ознаки, за якими можна розрізняти основні та оборотні фонди й обгрунтовано тлумачити сутність та значення цих економічних категорій для відтворювальних процесів.

Основні фондице засоби праці, які мають вартість і функціонують у виробництві тривалий час у своїй незмінній споживній формі, а їх вартість переноситься конкретною працею на вартість продукції, що виробляється, (на платні послуги) частинами в міру спрацювання.

Оборотні фондичастина виробничих фондів у вигляді певної сукупності предметів праці, елементи яких цілком споживаються в кожному виробничому циклі, змінюють або повністю втрачають натуральну форму і переносять всю свою вартість на вартість продукції, що виробляється (на вартість платних послуг).

Економічна сутність і матеріально-речовий зміст основних та оборотних фондів служать визначальними характеристиками щодо окреслення їхнього значення у здійсненні відтворювальних процесів, функціонуванні та розвитку будь-якого виробництва. Уся сукупність наявних виробничих фондів становить найбільшу за питомою вагою частину (близько 60 відсотків) національного багатства країни. Основні фонди визначають характер матеріально-технічної бази виробничої сфери на різних етапах її розвитку. Зростання й удосконалення засобів праці забезпечують безперервне підвищення технічної оснащеності та продуктивності праці виробничого персоналу. Знаряддя праці, які є найбільш активною частиною основних фондів, становлять матеріальну основу виробничої потужності підприємства. Елементи оборотних фондів формують речовинну субстанцію продукції, що виготовляється (сировина, конструкційні матеріали), створюють матеріальні умови для здійснення технологічних процесів і роботи виробничого устаткування (паливо, енергія), збереження і транспортування сировини та готових виробів (різні допоміжні матеріали — мастила, фарби тощо; тара).