Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет_кп_Елмаш_Ем1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
492.54 Кб
Скачать

1. Загальні вказівки

Метою курсового проекту є закріплення та поглиблення знань, отриманих студентами при вивченні курсу “Електричні машини та електропривод”, надбання практичних навиків з розрахунку та теоретич­них досліджень електромеханічних систем в галузі автомати­зованого електроприводу, поглиблення знань з окремих розділів теоретичного курсу. Зокрема, закріплюються такі розділи теоретичного курсу:

  1. кінематичні схеми механізмів і машин;

  2. рівняння руху електропривода, типові статичні навантаження електропривода;

  3. навантажувальні діаграми робочих механізмів, електроприводів та методи їх побудови.

  4. механічні та електромеханічні характеристики електродвигунів;

  5. вибір потужності двигуна для повторно-короткочасного режиму роботи, перерахунок потужності в залежності від тривалості включення;

  6. електромеханічні, електромагнітні та теплові перехідні процеси і їх взаємозв’язок, методи їх розрахунку;

  7. показники якості перехідних процесів;

8) методика складання диференціальних рівнянь для розрахунку перехідних процесів в лінійних та нелінійних системах електропривода.

Курсовий проект виконується відповідно з індивідуальним зав­данням та повинний бути переданий викладачеві для перевірки не пізніш, ніж за тиждень до строку захисту. Проект, що задовольняє висунутим вимогам відносно вірності виконаних розрахунків та яко­сті оформлення, може бути допущений до захисту.

5

2. Завдання та початкові дані

У курсовому проекті необхідно виконати типове завдання відпо­відно з заданим варіантом та дослідницьку роботу відповідно з індивідуальним завданням, яке призначається викладачем.

2.1. Зміст типового завдання

Виробничий механізм , технічні дані якого наведені в таблиці 2.1, приводиться в рух двигуном постійно струму з незалежним збудженням. Двигун постійного струму у системі Г-Д одержує живлення від генератора постійного струмую обмотка збудження генератора повинна живитися від тиристорного перетворювача змінного струму в постійний. Двигун працює з номінальним потоком збудження.

Виконайте розрахунок та дослідження розімкненої системи електроприводу виробничого механізму, принципова схема якого зображена на рис.1.

На рис.1 прийняті такі позначки:

М - електродвигун постійного струму; G - генератор постійно­го струму; UZ - тиристорний збуджувач генератора; LG - обмотка збудження генератора; UЗ - напруга збудження; RЗ – опір обмотки збудження генератора; RР – розрядний опір; LM - обмотка збудження двигуна.

Технічні дані електричних машин, характеристики намагнічу­вання, дані обмоток та інші параметри, необхідні для виконання розрахунків, приведені у додатках.

2.2.Порядок виконання типового завдання

  1. Визначення потужності, яку розвиває привідний двигун, та вибір двигуна.

6

Рисунок 1 - Схема включення елементів системи

генератор-двигун

7

2. Розрахунок і побудування навантажувальної діаграми привідного двигуна.

3. Перевірка обраного двигуна за нагріванням та перевантажувальною здібністю.

4. Вибір генератора для живлення привідного двигуна.

5. Розрахунок динамічних параметри системи Г-Д.

6. Розрахунок величини постійних і змінних втрат потужності в двигуні та його ККД при роботі з фактичним навантаженням.

7. Розрахунок та побудування механічних характеристик системи Г-Д: природної з номінальною напругою на якорі та при роботі з пониженою напругою, визначення діапазону регулювання швидкості, статизму заданої розімкненої системи Г-Д, визначення модуль жорсткості природної механічної характеристики.

8. Складання структурну схему приводу і визначення її параметрів.

9. Побудування перехідні процесів пуску, навантаження та гальмування в розімкненій системі.