Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politika_ta_Ekonomika.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
794.11 Кб
Скачать

75

ВСТУП

„Політика і економіка” є важливою навчальною дисципліною. Актуальність вивчення даного курсу виявляється не лише в його освітньому й виховному впливі. Знання у сфері політики і економіки є вкрай потрібними кожному, незалежно від професійної належності, оскільки, живучи в суспільстві, людина обов’язково взаємодіє з державою, іншими політичними і економічними інститутами. Особливих якісних змін зазнають теоретичні дослідження взаємозв’язку економічного і політичного життя суспільства на етапі трансформаційних перетворень, оскільки виникає потреба не лише у теоретичному осмисленні нових реалій, а й необхідності підготувати суспільство до нових умов економічної співпраці. Дослідження закономірностей і ступенів розвитку суспіль­ства є винятково важливою проблемою для економічної і політичної науки та суспільної практики. Без цього не можна зрозуміти складні соціально-еко­номічні процеси руху людства до вершин цивілізації. Перехід від індустріального до духовно-інформаційного суспільства, трансформація моделей економічного розвитку під впливом глобалізації економіки, інтелектуалізація та індивідуалізація праці, неухильна дематерілізація виробництва та перетворення людського капіталу на домінанту економічного розвитку, безпрецедентні динамічні перехідні процеси породжують принципово нові проблеми, які не вкладаються у рамки традиційних уявлень економічної теорії та політичної науки і вимагають нових концептуальних та методологічних підходів.

Мета дисципліни

оволодіння студентами систематизованими науковими знаннями про загальні засади теорії економічного розвитку суспільства, теоретичні основи ринкової економіки, загальні основи макроекономічної теорії та закономірності розвитку світового господарства; розвиток творчого мислення, здатності самостійно аналізувати суспільно-політичні, соціально-економічні явища і процеси, формування політичної культури, набуття навичок політичної поведінки і політичної діяльності, на їх основі – вмінь, з метою впровадження їх у майбутню професійну діяльність.

Основні завдання дисципліни:

  • знати основні засади економічної системи суспільства, розуміти відносини власності, закономірності та особливості розвитку перехідних економік, загальні засади теорії грошей і грошового обігу, теоретичні основи ринкової економіки, макроекономічної теорії

  • аналізувати стан і закономірності розвитку світового господарства: інтернаціоналізацію господарського життя і світовий розвиток, глобалізацію економіки та загальноцивілізаційні проблеми людства.

Предмет дисципліни:

сукупність політичних знань та знань з економічної теорії, що охоплюють політичні та економічні процеси в державі і за її межами, взаємозв’язок між ними та розвиток відносин, загальні засади теорії економічного розвитку суспільства, теоретичні основи ринкової економіки, загальні основи макроекономічної теорії та закономірності розвитку світового господарства.

До вивчення навчальної дисципліни „Політика і економіка” студент долучається, прослухавши навчальні дисципліни вирівнювального, нормативного та вибіркового циклу: „Політологія”, „Економіка”.

У процесі навчання студенти отримують необхідні знання під час лекційних і семінарських занять, а також самостійної роботи та індивідуальних занять.

Форми контролю – поточний, модульний, підсумковий семестровий контролі.

У результаті вивчення цієї дисципліни студент повинен засвоїти теми курсу відповідно до навчальної програми шляхом опрацювання двох навчальних модулів:

  • Загальні засади теорії економічного розвитку суспільства та теоретичні основи ринкової економіки.

  • Основи макроекономічної теорії та закономірності розвитку світового господарства.

знати:

на понятійному рівні економічна система, продуктивні сили, економічні відносини, господарський механізм, власність, структура відносин власності, суб'єк­ти власності, об'єкти власності, право власності, плюралізм форм влас­ності, перехідна економіка, роздержавлення, приватизація, демонополізація, лібе­ралізація, макроекономічна стабілізація, інфляція, антиінфляційна політика, ринок, ринковий сектор, бюджетний сектор, суб'єкти ринкової еко­номіки, ринкові і суспільні блага, конкуренція, антимонопольна політика, конкурентна політика, аграрні відносини, фінансова система, державний бюджет, економічна політика, роздержавлення, прива­тизація, світове господарство, глобалізація економіки;

на фундаментальному рівні сутність, цілі, основні структурні елементи економічної системи, її типи, сутність власності, закономірності та особливості розвитку перехідних економік, сутність, елементи, основні типи грошової системи, теоретичні основи ринкової економіки, основи макроекономічної теорії, закономірності розвитку світового господарства;

на практично-творчому рівні політико-правові, економічні засади функціонування суспільства, особливості ринкової економіки, умови і шляхи розбудови демократичної, соціальної, держави з розвинутою економічною системою.

уміти:

на репродуктивному рівні правильно оцінювати сутність та зміст соціально-політичних, економічних, політико-правових перетворень у громадсько-політичному житті України. Орієнтуватись у політико-правових нормах та соціально-економічних перетвореннях держави, внутрішньої та зовнішньої політики держави;

на евристичному (алгоритмічному) рівні визначати теоретичні, прикладні та інструментальні компоненти політичного знання та знання з економічної теорії щодо становлення і розвитку держави та громадянського суспільства в Україні, їх роль і функції у підготовці політичних рішень, у забезпеченні особистого внеску у суспільно-політичне життя держави;

на творчому рівні володіти навичками політичної, економічної та правової культури, застосувати політико-правові, знання з економічної теорії, як свої професійні у громадській діяльності.

2. Зміст навчальної дисципліни за модулями і темами Модуль 1. Загальні засади теорії економічного розвитку суспільства та теоретичні основи ринкової економіки

Тема 1.1. Економічна система суспільства. Відносини власності.

Формаційний та цивілізаційний підходи до періодизації суспільного розвитку. Економічна система, її сутність, цілі й основні структурні елементи. Типи економічних систем. Власність, її сутність, форми і місце в економічній системі.

Тема 1. 2. Закономірності та особливості розвитку перехідних економік.

Сутність і закономірності еволюційного переходу економічної системи до наступного типу. Перехідні економічні системи: зміст і основні риси. Криза і розпад командно-адміністративної системи та необхідність переходу економіки постсоціалістичних країн до ринкових відносин. Концепції переходу постсоціалістичних країн до ринкової економіки. Формування інституційних та економічних умов переходу країн до нової системи господарювання.

Тема 1.3. Теорія грошей і грошового обігу.

Грошова система, її структурні елементи й основні типи. Валютні курси. Конвертованість грошей. Інфляція, її сутність, причини, види і соціально-економічні наслідки.

Тема 1.4. Ринкова економіка: суть, структура та інфраструктура.

Ринкове господарство як невід'ємна складова товарного виробництва. Риси, структура та функції ринку. Основні суб'єкти ринкової економіки. Держава як суб'єкт ринкового господарства

Тема 1.5. Конкуренція і монополіяу ринковій економіці.

Конкуренція, її суть і економічні основи. Закон конкуренції. Види економічної конкуренції. Методи конкурентної боротьби. Монополія: причини виникнення, суть та основні форми. Антимонопольна політика держави. Антимонопольне законодавство.

Тема 1.6. Ринкові відносини в аграрному секторі економіки.

Аграрні відносини, їхній зміст і особливості. Агропромислова інтеграція й агропромисловий комплекс. Державна політика регулювання і підтримки сільськогосподарського виробництва.

Модуль 2. Основи макроекономічної теорії та закономірності розвитку світового господарства.

Тема 2.1. Фінансова система.

Необхідність, зміст, структура та функції фінансів. Фінансова система. Державний бюджет. Бюджетний дефіцит і державний борг. Теорія оподаткування.

Тема 2.2. Кредитна система.

Необхідність, зміст і принципи функціонування кредиту. Форми і функції кредиту. Кредитна система та її структура.

Тема 2.3. Урядове регулювання національної економіки.

Об'єктивна необхідність, зміст та моделі урядового регулювання економіки. Цілі, засоби та методи урядового впливу на економіку. Основні напрями та межі урядового впливу на економіку.

Тема 2.4. Теоретичні аспекти ринкової трансформації економіки України.

Об'єктивні передумови та напрями ринкової трансформації економіки України. Трансформація відносин власності та формування конкурентного середовища як стратегічний пріоритет ринкових перетворень. Розбудова інноваційної моделі розвитку національної економіки. Трансформація грошово-кредитної та фінансової систем України. Проблеми та перспективи інтеграції вітчизняної економіки до глобального економічного середовища.

Тема 2.5. Інтернаціоналізація господарського життя і світовий ринок.

Міжнародний поділ праці та інтернаціоналізація економіки як основа формування світового господарства. Форми міжнародних економічних відносин (МЕВ). Концепції трансформації. Всесвітній ринок товарів та послуг. Торговельний і платіжний баланси країни. Зміст і структура світової валютної системи. Сутність, причини, форми і тенденції розвитку міграції робочої сили.

Тема 2.6. Глобалізація економіки та загальноцивілізаційні проблеми людства.

Глобалізація як закономірний процес світогосподарського розвитку. Сутність, ознаки та рівні глобалізації економіки. Суперечності глобалізації та її моделі. Взаємопов'язаність і передумови вирішення глобальних проблем.

Тема 2.7. Практичне заняття.

Тема 2.8. Практичне заняття.

Тема 2.9. Практичне заняття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]