Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politika_ta_Ekonomika.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
794.11 Кб
Скачать

Тема 2.9. Практичне заняття (2 год.).

  1. Яким чином уряд може фінансувати дефіцит бюджету?

  2. Чи згодні Ви з тим, що нарощуючи державний борг, уряд перекладає свої проблеми на майбутні покоління?

  3. Чи може розвиток міжнародного поділу праці загрожувати економічній безпеці країни?

  4. Що таке вивіз капіталу та міграція капіталу? Які основні причини вивозу капіталу за кордон?

  5. Французький уряд захищає вітчизняні кінофільми від експансії Голівуда, скорочуючи до мінімуму кількість американських фільмів у програмах передач, називаючи це "культурною винятковістю". Чи можна вважати це прикладом протекціонізму? Чи суперечить це принципам чистої конкуренції?

  6. А. Лінкольну для завершення будівництва трансконтинентальної залізниці порадили закупити дешеві залізні рейки у Великій Британії. Він відповів: „Якщо ми закупимо рейки у Великої Британії, то отримаємо рейки, а вони отримають наші гроші. Але якщо виготовити рейки тут, у нас будуть і рейки і гроші”. Чи згодні Ви з такими міркуваннями?

  7. Чи може одночасно підвищитися вартість усіх валют?

  8. Чому в епоху золотого стандарту валютні курси коливалися дуже незначно?

  9. У чому полягали переваги золотого стандарту перед системою біметалізму?

  10. Що мається на увазі під завищеним курсом валюти? Наведіть приклади.

  11. Які заходи здійснює держава для підтримки курсу гривні?

  12. Японці часто нарікають, що сучасний курс єни є завищеним. Як Ви думаєте, на підставі чого японці дійшли такого висновку? Що мається на увазі під завищеним курсом валюти?

  13. Які причини зниження валютного курсу української грівні по відношенню до валют західних країн? Чи впливає цей процес на зовнішню торгівлю України? Чи може НБУ загальмувати цей процес? Якщо ні, то чому? Якщо так, то яким чином?

  14. Чому часті зміни валютних курсів небажані для економіки?

  15. Чому в розвитку суспільства об’єктивно виникають перехідні процеси?

  16. „Гіпертрофована соціальна нерівність перетворює маси дітей з бідних сімей у "соціальний динаміт", гальмо економічного, культурного та морального розвитку країни”. Події останніх років неодноразово давали підстави для подібних висновків. Прокоментуйте.

  17. Згідно з оцінками деяких економістів, на планеті більше 180 млн. дітей не отримують необхідного харчування. Виходячи з цього, пропонується забезпечення продуктами харчування цих дітей зробити справою світового співтовариства. Незважаючи на гуманність подібного заклику, наведіть 3 аргументи проти цієї пропозиції.

  18. Свого часу більшість економістів була переконана, що економічне зростання у країнах, що розвиваються, автоматично призведе до скорочення бідності, покращення добробуту та подоланню розриву в доходах. Чому цього не сталося?

  19. Чи згодні Ви з думкою, що сучасні глобальні проблеми є наслідком нераціональної природи Homo economicus - людини, яка прагне сьогочасної вигоди, ігноруючи тривалу перспективу? Прокоментуйте.

  20. Виходячи з основних положень теми, прокоментуйте вислів Н. Стерна: "Глобальне потепління. - свідоцтво "найбільшого ринкового провалу, який лише бачив світ".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]