Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politika_ta_Ekonomika.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
794.11 Кб
Скачать

Тема 2.7. Практичне заняття (2 год.).

Індивідуальний вид підготовчої роботи до семінарів передбачає виконання студентами практичних завдань.

  1. Які складові включаються у ВВП, але не входять до ВНП?

  2. Як можна визначити національне багатство? Спробуйте оцінити складові національного багатства України.

  3. Чи може економічне зростання перешкоджати економічному розвитку?

  4. Поясніть зміст формул „економічне зростання без розвитку”.

  5. Назвіть чинники, які можуть стримувати економічне зростання.

  6. Чи можна уявити собі ситуацію, коли певні члени суспільства програють від економічного зростання країни?

  7. Чому так важливе економічне зростання? Чи покращує воно життя людей у довгостроковій перспективі?

  8. На початку XX ст. у США полинув потік емігрантів з різних країн світу. Як це вплинуло на економічне зростання США?

  9. Уряди країн: Південно-Східної Азії, що отримали назву "Азіатських тигрів" (Південної Кореї, Тайваню, Гонконгу, Сінгапуру), досягли дуже високих темпів економічного зростання з 1950 по 1990 роки, але їх важко назвати демократичними. Прокоментуйте.

  10. Окремі події часів Великої депресії вражають своєю нелогічністю. Наприклад, за умов масової злиденності фермери знищували частину врожаю. Навіщо вони це робили?

  11. Що являє собою економіка „мильних бульбашок”?

  12. Наведіть течії економічної думки, прибічники яких вважали, що держава: 1) повинна втручатися, в економіку; 2) не повинна втручатися. Як Ви думаєте, чому других набагато більше?

  13. Які з наведених нижче благ повинні, на Ваш погляд, отримувати громадяни за допомогою ринку, а які забезпечуватися державою: а) хліб; б) мости; в) житло; г) автостоянки; д) контроль над повітряним транспортом; е)освіта; ж) медичне обслуговування; з) поштові послуги? Поясніть свій вибір.

  14. Як Ви думаєте, яке з гасел більше підходить для країн Західної Європи: "ринок - наскільки необхідно, план - наскільки можливо"; "ринок - наскільки можливо, план - наскільки необхідно"? Поясніть Ваш вибір і наведіть приклади прийняття рішень на державному рівні згідно з вибраним гаслом.

  15. Охарактеризуйте основні закономірності перехідної економіки.

  16. Як Ви розумієте „лібералізацію цін”?

  17. Чим можна пояснити те, що перетворення у багатьох посткомуністичних країнах почалися саме з лібералізації цін?

  18. Чому лібералізація цін завжди супроводжується інфляцією?

  19. Поясніть тезу Я. Корнаі, сформульовану ще у 70-ті роки: "У капіталістичних країнах завжди в дефіциті гроші і надлишок товарів, а в соціалістичних країнах - дефіцит товарів і надлишок грошей". Чому перший випадок все ж таки кращий?

Тема 2.8. Практичне заняття (2 год.).

  1. У яких теоретичних концепціях міститься теза про "невидиму руку" ринку?

  2. Чим обґрунтовував Кєйнс необхідність державного регулю­вання економіки?

  3. "Ми не можемо більше просити "невидиму руку" робити за нас нашу брудну роботу'' (Е.Х. Карр). "Цей острів майже повністю складається з вугілля та риби. І лише організаційний геній бюрократа здатний одночасно створити в Англії дефіцит і вугілля, і риби" (А. Беван). Прокоментуйте ці вислови. З яким Ви згодні?

  4. "Як ви думаєте, що треба зробити для того, щоб в Україні зникли яблука? Відразу відкиньте варварські думки. Варварами бути не треба - не треба вирубувати дерев. Нічого особливого вигадувати не слід. Досить всього-на-всього створити міністерство яблук, і їх на прилавках не стане" (В. Пинзеник). Як Ви розумієте це твердження?

  5. Негативні зовнішні ефекти (наприклад, забруднення навколишнього середовища) частіше пов'язані з виробництвом, але вони також можуть бути викликані і споживанням. Поясніть, яким чином споживання алкоголю може призвести до виникнення негативного зовнішнього ефекту.

  6. Наведіть приклади позитивних зовнішніх ефектів, які повинна регулювати держава.

  7. Наведіть аргументи представників школи монетаристів, які вони висувають на користь невтручання держави в економіку.

  8. Наведіть аргументи представників теорії раціональних очікувань, які вони висувають на користь невтручання держави в економіку,

  9. Наведіть аргументи представників економіки пропозиції, які вони висувають на користь невтручання держави в економіку.

  10. Наведіть аргументи представників школи неолібералізму, які вони висувають на користь невтручання держави в економіку.

  11. Наведіть аргументи представників теорії суспільного вибору, які вони висувають на користь невтручання держави в економіку.

  12. Дайте визначення податку: а) прогресивному, регресивному, пропорційному; б) прямому і непрямому. Визначте вид кожного з наведених нижче видів податків, які діють в Україні: податок на доходи фізичних осіб, податок на прибуток юридичних осіб, ПДВ, акциз.

  13. Чи правильне твердження, що будь-який непрямий податок є, як правило регресивним?

  14. Чи можна однозначно стверджувати, що бездефіцитність бюджету означає здорову економіку?

  15. Поясніть, чому багата країна легше перенесе значний бюджетний дефіцит, ніж бідна?

  16. Викажіть свою точку зору з приводу концепції, в якій стверджується, що головне для уряду – підтримувати макроекономічну стабільність. Для досягнення цієї мети можна допустити будь-який дефіцит.

  17. Якии варіант переходу від командної системи до ринкової (еволюційний чи радикальний) обере уряд, якщо у країні важка промисловість представлена лише кількома підприємствами, 80 % робочої сили зайнято у сільському господарстві, в експорті країни переважають кава і банани?

  18. Ф. Хайєк свою працю про соціалістичний шлях розвитку назвав "Дорога до рабства". Як на Вашу думку, чому прагнення створити справедливе суспільство неминуче веде до виникнення диктаторських режимів і насильства над людьми з боку держави?

  19. За словами одного західного бізнесмена, "капіталізм - це коли кожний може відкрити власний магазин; комунізм - це коли ніхто не може відкрити власний магазин; соціалізм - це коли тільки я можу відкрити власний магазин". Прокоментуйте цей афоризм,

  20. Уявіть, що у країнах з командною та ринковою економікою зростає попит на джинси. Поясніть, як буде відбуватися при цьому узгодження виробництва і потреб.

  21. Як пов'язані між собою дефіцит енергоресурсів та екологічна проблема?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]