Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філ_іспит.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
180.24 Кб
Скачать

67.Поняття суспільного і соціального у філософії

Суспільство: 1) окреме конкретне суспільство, що є самостійною одиницею історичного розвитку. Є єдиною системою соц.. відносин, цілісним соц.. організмом, що розвивається повною мірою незалежно від інших соц.. організмів. 2)конкретна сукупність соц.. організмів; 3)сукупність усіх соц.. організмів, що існували і існують на земній кулі, все людство в цілому. 4) суспільство певного типу (феодальне, індустріальне).

Суспільне життя – реальний життєвий процес людини(особи, класу, суспільства), що відбувається в конкретно-історичних умовах і характеризується певною системою видів і форм діяльності як способу свідомого перетворення дійсності.

Соціум – особливий спосіб життя людей, головними чинниками якого є свідомість, діяльність і спілкування, генетично-функціональний зв’язок між якими спричиняє до створення відмінного від природного предметно-духовного світу культури. Тварина живе в природі, людина – в соціумі. Соціум – предметне буття людини, її існування в предметному середовищі, культурі. Предметність є продовженням природи. Також соціум є діяльним спілкуванням людей.

Суспільство – реальний процес життєдіяльності людей, що має історичний характер, існує об’єктивно, тобто незалежно від свідомості людей.

Соціальна філософія що базується на принципі антропоцентризму,досліджує стан суспільства як цілісної системи,всезагальні закони та рушійні сили його функціонування та розвитку,його взаємозвязок з природнім середовищем,навколишнім світом в цілому. Суспільство як соціальна реальність є вищою формою руху матеріального світу.Суспільство виникло внаслідок еволюції природи і з самого почтаку мало характерні риси.

По-перше це специфічна системна організація,що відрізняеться від інших матеріальних систем особливою структурною базою,яка поєднує в собі матеріальне і духовне виробництво,різні форми суспільних відносин,соціальну структуру,політичні інститути тощо.

По-друге суспільство володіє особливим механізмом передачі інформації і способом успадкування.

По-третє,головною відміністтю соціальної матерії від інших її форм руху є те,що вона

поєднує в собі не лише матеріальні,а й духовні процеси,свідомість.

68.Основні характеристики суспільства

Суспільство– це сукупність способів взаємодії і форм об'єднання людей, в яких виражається їх всестороння залежність один від одного, що історично склалися.

Основні ознаки суспільства по Э. Шиллзу

1.Воно не є частиною якої-небудь крупнішої системи (автономність і самодостатність суспільства).

2.Браки полягають між представниками даного об'єднання.

3.Воно поповнюється переважно за рахунок дітей тих людей, які вже є визнаними представниками об'єднання (самовідтворювання).

4.Об'єднання має територію, яку вважає власною. 5.У нього власна назва і власна історія. 6.Воно володіє власною системою управління.

7.Об'єднання існує довше за середню тривалість життя окремого індивіда (цілісність і стійкість).

8.Його об'єднує загальна система цінностей,звичаїв,традицій,вдач,яку

називають культурою.

Складовими елементами суспільства є:

1) соціальні зв'язки і відносини;2) соціальні дії і взаємодії; 3) соціальні цінності і норми.

Основні рівні суспільства:

1)Мікрорівень (рівень окремо взятого індивіда); 2)Мезорівень (рівень соціальних груп і соціальних інститутів); 3)Макрорівень (рівень суспільства в цілому).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]