Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lyudina_i_svit_Lektsiya_9.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
77.31 Кб
Скачать

9. Особливості наукового світогляду. Філософія і наука. Основні функції філософії. Філософія як теоретична форма світогляду.

Існують такі трактування співвідношення філософії і науки :

  1. Філософія – це наука про найбільш загальні закони природи, суспільства, пізнання, або філософія – це наука про методи і форми пізнання, тобто методологія науки.

  2. Філософія – це не наука. Це світогляд.

  3. Філософія – це і наука, і світогляд, тобто філософія виконує в культурі. духовному життя суспільства функції світогляду.

Філософія виконує такі функції :

  1. Наукова, і в ширшому розумінні, пізнавальна.

  2. Методологічна. У філософії розробляється методологія наукового пізнання, визначаються категорії істинності та хибності знання.

  3. Світоглядна. Це одна із головних функцій. Полягає не лише в тому, що у філософських вчення пропонуються відповіді на питання про сенс життя людини, цілі та цінності її буття;а й в тому, що філософія не обмежується в пізнанні світу створенням його точної копії, а осмислює дійсність та буття людини через цінності(політичні, моральні, естетичні ).

Науковий світогляд – це також системно-раціоналізований світогляд. Проте науковий світогляд неможливий без філософського знання. Сама по собі наука не може бути світоглядом.

Науковий світогляд є базою для формування переконань.

відповідаючи за своєю природою теоретичному рівню світогляду, науковий світогляд може бути названим світорозумінням.

Науковий світогляд – не антипод філософського, і філософськи осмислене знання. Це філософська концепція, що ґрунтується на науковому пізнанні світу та людини.

Філософія – це теоретична форма світогляду або системно раціоналізований світогляд. Будь – яка філософська концепція завжди виражає певні світоглядні настанови.

Філософія є теоретичною формою світогляду. Вона виконує функції світогляду в його теоретичній формі тому, що все аксиологічне знання (наприклад, етика, естетика ) – предмет філософського дослідження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]