Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
i03.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
3.12 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Що є змістом трудового договору?

  2. Що таке трудовий договір?

  3. Які ви знаєте види трудових договорів?

  4. Який порядок укладення трудового договору?

  5. Які документи обов’язкові для подання (пред’явлення) при укладенні трудового договору?

  6. Який порядок призначення строку випробування?

  7. Який порядок розірвання трудового договору за ініціативою працівника?

  8. Які Ви знаєте загальні підстави припинення трудового договору?

  9. У яких випадках власник має прав тимчасово перевести працівника без його згоди?

  10. Які Ви знаєте підстави розірвання трудового договору з ініціативи власника?

  11. Хто може виступати сторонами трудового договору?

  12. Розкрийте зміст дисципліни праці.

  13. Що є підставою для притягнення до дисциплінарної відповідальності?

  14. Який порядок притягнення до загальної дисциплінарної відповідальності?

  15. Що представляє собою дисциплінарний проступок?

  16. Які підстави і умови притягнення до матеріальної відповідальності?

  17. У яких випадках працівника може бути притягнуто до обмеженої матеріальної відповідальності?

  18. Які підстави притягнення працівників до повної матеріальної відповідальності передбачені чинним трудовим законодавством?

  19. Які умови застосування колективної матеріальної відповідальності?

  20. Який порядок притягнення працівників до матеріальної відповідальності?

  21. Які органи вирішують трудові спори?

  22. Який порядок звернення працівників до КТС (судів) за вирішенням трудового спору?

  23. Які трудові спори можуть бути вирішені лише у суді?

Тематика рефератів

  1. Трудовий договір у ринковій економіці.

  2. Трудовий договір з молодими спеціалістами.

  3. Правова природа багатосторонніх угод про підготовку молодих спеціалістів.

  4. Трудовий договір з мігрантами та іноземними громадянами.

  5. Матеріальні відповідальність роботодавця за порушення права працівника на працю.

  6. Матеріальна відповідальність роботодавця за шкоду заподіяну каліцтвом та іншими ушкодженнями здоров’я при виконанні трудових обов’язків.

  7. Спеціальна дисциплінарна відповідальність за трудовим правом України.

  8. Система стимулювання праці за трудовим правом України.

  9. Види заохочень та порядок їх застосування.

  10. Право на вирішення трудового спору.

Практичні завдання

1. Профком виробничого об’єднання "Азот", йдучи на зустріч побажанням трудового колективу, встановив в колективному договорі тривалість робочого часу у 44 години на тиждень. Прокоментуйте законність цього рішення профкому та його правові наслідки.

2. Адміністрація тресту "Облводгосп" видала наказ, в якому зазначалось, що інженер-економіст Сорока буде здійснювати контроль за технікою безпеки в підзвітних організаціях. До цього, адміністрація усно запропо-нувала їй виконання цих робіт, але вона відмовилась, після чого був виданий наказ. Крім того, адміністрація попередила, що відмова від виконання даної роботи буде вважатись як грубе порушення трудової дисципліни. Чи вправі адміністрація вимагати від працівника роботи непередбаченої трудовим договором?

3. У відділ кадрів льонокомбінату звернувся Миколайчук Н. з заявою прийняти його на роботу електриком. Адміністрація попросила подати характеристику з останнього місця роботи і довідку про склад сім`ї, після чого видала наказ про зарахування Миколайчука Н. на тимчасову роботу. В процесі роботи адміністрація видала наказ про призначення місячного випробовувального строку, через місяць після закінчення випробування Миколайчуку Н. оформили трудову книжку. Які порушення допустила адміністрація?

4. Охримчук працював водієм автомобіля ГАЗ-51 в ПМК-100. У зв`язку з заміною автомашини в ПМК-100, адміністрація запропонувала Охримчуку новий автомобіль ЗІЛ-130. Але Охримчук відмовився. Через два місяці з дня попередження адміністрація звільнила Охримчука з роботи. Чи вірно вчинила адміністрація?

5. Покалюк Н., у зв`язку з доглядом за хворою дитиною, подала заяву про припинення трудового договору. Адміністрація заводу погодилась звільнити Покалюк Н., але через 2 тижні. Чи вірно вчинила адміністрація?

6. Присяжнюк А. була звільнена з роботи за п.2 ст.40 КЗпП України (за результатами атестації). Заперечуючи проти звільнення вона звернулась до суду з позовом про поновлення на роботі і виплати зарплати за час вимушеного прогулу. Позивачка вказала, що вона працює на заводі уже 7 років на посаді інженера-економіста і звільнена незаконно.

Чи законно вчинила адміністрація?

7. Степанюк неодноразово запізнювався на роботу. Його запізнення в останній раз призвело до зриву виробничого завдання. Адміністрація, заручившись згодою трудового колективу, звільнила Степанюка з роботи. За рішенням суду Степанюк був поновлений на роботі.

Чому саме Степанюка поновили на роботі?

8. Федоренко був відсутній на роботі на протязі цілого дня. Свою відсутність він мотивував тим, що чекав викликаного телемайстра. Адміністрація визнала цю причину неповажною, і, одержавши згоду профкому, звільнила з роботи Федоренка за прогул.

Чи законно вчинила адміністрація?

9. Бульдозерист Михайлов допустив брак у роботі. Адміністрація позбавила його 30% щомісячної премії і оголосила йому догану. Через тиждень адміністрація переглянула своє рішення і вважаючи стягнення недостатнім, перевела Михайлова на 2 місяці автослюсарем.

Чи відповідає останній наказ адміністрації діючому законодавству?

10. За брак у роботі лаборантці Сміян А. адміністрація оголосила догану і позбавила її 50% щомісячної премії. Крім того, бухгалтерії запропоновано на часткове відшкодування збитків утримати з неї середній місячний заробіток. Чи законно вчинила адміністрація?

11. Водій ПМК-100, Кавун, звернувся у народний суд з позовом про виплату 50 грн. за виконання надурочних робіт.

Яким повинно бути рішення суду, якщо робітник попередньо не звертався за розв’язанням цього спору в комісію по трудових спорах?

12. Степанов був звільнений з роботи по ст.38 КЗпП України (за власним бажанням). Через 2 дні він звернувся до адміністрації заводу з заявою про поновлення на роботі. Але адміністрація відмовила йому, мотивуючи це тим, що на його місце був прийнятий інший працівник. Степанов звернувся до суду.

Яким рішення буде прийняте судом по зверненню Степанова?

13. Доповніть фрази:

Колективний договір укладається між ... та ... Дія колективного договору поширюється на ... працюючих на підприємстві. Від адміністрації колективний договір підписує ... .

14. Доповніть фрази:

При звільненні з роботи за власною ініціативою працівник має попередити адміністрацію ... за ... до звільнення. У разі звільнення з поважних причин адміністрація повинна звільнити працівника у строк...

15. Визначте, у яких випадках зазначені працівники мають право на скорочений, а в яких на неповний робочий день. Відповідь оформіть у вигляді таблиці.

А. Токар, що доглядає за хворим батьком відповідно до медичного висновку

Б. Шістнадцятирічний слюсар

В. Ткаля, яка має малолітню дитину

Г. Лаборант, що працює на роботі із шкідливими умовами праці

Д. Слюсар, що суміщає роботу з навчанням в інституті

Е. Вчитель.

16. Який вид трудового договору має місце у кожному з наведених нижче випадків?

А. Робота по заміщенню працівника, який перебуває у відпустці по догляду за дитиною по досягненню нею 3-х річного віку.

Б. Роботи на строк до 2-х місяців або 4-х місяців для заміщення тимчасово відсутнього працівника за яким зберігається його робоче місце.

В. Роботи, які внаслідок кліматичних умов можуть виконуватись лише протягом певного періоду який не перевищує 6 місяців.

17. Заповніть пропущені місця в реченнях:

Матеріальна відповідальність може бути ... на працівника ... від притягнення його до дисциплінарної, адміністративної або ... відповідальності. Договір про повну матеріальну відповідальність може бути ... лише з працівниками, що досягли ... років. Працівники несуть матеріальну відповідальність лише за .... шкоду.

18. Заповніть пропущені у реченнях місця:

Розрізняють ... та ... дисциплінарну відповідальність. У випадку, якщо працівник відмовляється дати .... то адміністрація підприємства вправі скласти відповідний ... і винести на його основі дисциплінарне ... .

19. Заповніть пропущені у реченнях місця:

Працівник має право звертатись за вирішенням свого індивідуального .... безпосередньо до ... . Комісія по трудових спорах створюється на підприємствах, установах, організаціях з кількістю працюючих не .... чоловік шляхом її обрання на .... трудового колективу.

20. Заповніть пропущені у реченнях місця:

Конкретне вираження робочий час знаходить у робочому ..., робочій ..., робочому ..., робочому ..., робочому ... .Нормування робочого часу здійснюється державою за участю ... . Напередодні святкових і неробочих днів ... робочого часу ..... .

21. Заповніть пропущені у реченнях місця:

Тривалість щотижневого безперервного ... не може бути меншою ... .Робота у вихідні дні ... . Забороняється ... щорічної відпустки протягом ... підряд.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]