Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка з ВИНОГРАДАРСТВА.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.84 Mб
Скачать

Контрольні запитання

1. Назвіть операції, що складають технологічну схему вирощування щеплених виноградних саджанців.

2. Як готують підщепні та прищепні чубуки до щеплення?

3. Дати визначення операції щеплення.

4. 3 якою метою проводять стратифікацію щеп?

5. Які вимоги пред'являють до підщепних та прищепних чубуків?

6. За якої температури води і в який термін вимочують підщепні та прищепні чубуки?

7. Умови та термін стратифікації щеп.

8. Умови та термін загартування щеп.

9. Який оптимальний термін проведення щеплень для вирощування щеплених виноградних саджанців?

Матеріали та обладнання: Колекція зразків різних способів щеплення; чубуки різного діаметру, попередньо вимочені; ножі для щеплення, секатори, бруски, оселки для точіння і правки ножів; зошити, ручки, підручники. Проспекти, схеми, додаткова література.

Лабораторна робота №6

Тема: Способи прискореного розмноження винограду

Мета заняття: Вивчення прийомів розмноження короткими живцями, зеленими живцями, щеплення в розщіп.

Загальні відомості. Прискорено розмножують нові, цінні сорти винограду, а також за недостатньої кількості садивного матеріалу. Виноград можна розмножувати прискорено короткими чубуками, зеленими чубуками, щепленням та горизонтальним відсадками.

Розмноження короткими чубуками. Використовують чубуки з 2-3 вічками. На практиці частіше саджанці вирощують з чубуків з 2 вічками. Після нарізання чубуків, вимочуванні їх у воді, стратифікують у теплицях за температури 22-23°С та відносній вологості повітря 90-95%. Для цього чубуки установлюють щільно один до одного вертикально, засипають вологим піском, верхнє вічко залишається над поверхнею піску. Після утворення калюса на нижньому зрізі чубуків, їх висаджують у паперові стаканчики з сумішшю ґрунту та перегною 1:1 з 3-5% річкового піску або в перегнійно - ґрунтові чи торф'яні кубики. При висадці верхнє вічко має бути на 2-2,5 см вище рівня ґрунту. Висаджені в стаканчики чубуки переносять у теплицю. Температуру повітря підтримують на рівні 25-26°С, відносну вологість повітря - 70%. Через 25-30 діб рослини починають загартовувати: поступово знижують температуру, збільшують освітленість, зменшують вологість повітря. Після загартовування саджанців, коли температура ґрунту досягне 12-13°С, стаканчики висаджують у шкілку. Краї стаканчиків мають бути на 3-4 см нижче рівня ґрунту. Рослини огортають. Догляд за рослинами і ґрунтом такий, як і за звичайної посадки.

Розмноження зеленими чубуками. Пагони для розмноження зеленими чубуками заготовляють раннім ранком, ставлять у воду й переносять у прохолодне приміщення, де дуже гострими ножами готують чубуки з 2-3-ма вічками. Нижні листки видаляють, верхній – підрізають наполовину пластинки. Нижній зріз чубука роблять нижче вічка, верхній – вище вічка, направляючи зріз у протилежний від вічка бік. Укорінення та догляд за саджанцями такий, як і для саджанців, вирощених з коротких визрілих чубуків. При цьому необхідно уважно стежити за рівнем вологості повітря, щоб чубуки не зів'яли в перші 8-10 днів.

Розмноження щепленням. Для прискореного розмноження нових цінних сортів винограду проводять щеплення визрілими чубуками, на штамб куща чи на зелений пагін, зеленим чубуком на зелений пагін, вічком або майорським щепленням.

На штамб куща. Спилюють верхню частину куща на 10-15см нижче рівня ґрунту, місце зарівнюють гострим ножем, штамб нижче спиляного на 15-20см перев'язують, щоб запобігти подальшому розщепленню при зростанні прищепи зі штамбом. Готують 2 чубуки прищепи з клиноподібно загостреною нижньою частиною. Чубуки розташовують у розщепі (глибина розщепу 2,5-3см) штамбу, при цьому камбіальна тканина чубуків і штамбу має збігатися. Простір між чубуками замазують глиною чи вставляють дерев'яний клин. Місце щеплення обкладають вологим мохом, тирсою, засипають лунку, огортають, чубуки і повністю закривають землею. Можна робити щеплення в приклад. Загострення чубука і виріз у штамбі треба зробити однакової форми. Догляд за щепленням – розгортання, видалення порослі на підщепі, коренів на прищепі, прищипування пагонів (за довжини 20-25 см) для розвитку пасинків. Для вільного розвитку штамбу в кінці літа видаляють нижнє обв'язування.

Зелені щеплення. Проводять тоді, коли довжина пагонів досягне 15-20см. Прищепа (чубук з одним вічком) – довжина пагона над вічком 2-2,5см, нижче вічка – більше половини довжини міжвузля. Заготовляють у день щеплення. Пагін підщепи звільняють від листків і пасинків. Щеплення роблять простою копуліровкою (без язичка), або в розщіп. Місце щеплення обв'язують плівкою або смужкою. За 15-20 днів компоненти щеплення зростаються і обв'язування необхідно зняти. Кращий термін проведення щеплень - середина травня – середина червня.

а)

Рис. 1. Види щеплень.

а – щеплення вічком (майорська); б – щеплення напіврозщепом у штамб; в – щеплення врозщіп; г – щеплення напіврозщепом у корінь

На зелених пагонах добре приживаються щеплені врозщіп минулорічні одно або двовічкові пагони. Кращий термін проведення щеплень - середина травня – середина червня.

На зрізах підщепи необхідне виділення пасоки – за 2-3 дні перед щепленням полити.

Щеплення вічком, майорське щеплення. Таке щеплення проводять у кінці літа – в серпні на пагоні між 4-15 вузлами. На пагоні підщепи роблять надрізи, видаляють щиток, на пагоні прищепи вирізають такий самий щиток з вічком, прикладають його до підщепи, місце щеплення перев'язують плівкою, вічко залишають відкритим. Обв'язувальний матеріал знімають через 30-40 днів. Майорське щеплення – спеціальною машинкою вирізають частину пагона прищепи трапецієподібної форми з вічком, такий же виріз роблять на пагоні підщепи, в нього вставляють вічко прищепи, місце з'єднання фіксують плівкою, вічко залишають вільним.

Завдання: Записати в зошит вивчені прийоми розмноження короткими живцями, зеленими живцями, щеплення в розщіп а також терміни їх проведення.