Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управління проектами.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

33. Критерії оцінки інвестиційних проектів

Основні критерії оцінки ефективності інвестицій згідно міжнародних стандартів рекомендовані UNIDO включають:

  1. чиста теперішня вартість (NPV): - відображає приріст цінності фірми в результаті реалізації проекту, оскільки він являє собою різницю між сумою грошових надходжень, які виникають при реалізації проекту і приводяться (дисконтуються) до їх теперішньої вартості, та сумою дисконтованих вартостей усіх витрат, необхідних для здійснення цього проекту. Для розрахунку використовують такі формули:

NPV =

де І – обсяг інвестування, CFt - чистий грошовий приплив в кінці t-го періоду, і – бажана ставка дисконтування, n – тривалість життєвого циклу проекту

Якщо NPV > 0, то проект можна рекомендувати до реалізації, якщо NPV < 0 - це збитковий проект і його необхідно відхилити, а якщо NPV = 0, в разі прийняття рішення про реалізацію такого проекту надходжень від нього вистачить лише для відновлення.

2.Дисконтований період окупності (DPP) — кількість часу, необхідна для покриття витрат на той чи інший проект або для повернення коштів, вкладених підприємством за рахунок коштів, одержаних в результаті основної діяльності по даному проекту. При оцінці грошових потоків враховують фактор часу:

3.Внутрішня норма рентабельності (IRR) , при якій дисконтовані припливи грошових коштів проекту дорівнюють дисконтованим грошовим відпливам проекту, тобто при якому NPV = 0 :

IRR = і, при якій NPV =0

Розрахунок IRR проводиться методом послідовних наближень величини NPV до нуля при різних ставках дисконту. На практиці визначення IRR проводиться за формулою:

IRR = А +(( а*(В-А))/(а-в))

де А – ставка дисконту, при якій NPV позитивна; В – ставка дисконту, при якій NPV – від’ємна, а – величина позитивної NPV при ставці дисконту А; в – величина від’ємної NPV при ставці дисконту В.

4. Індекс рентабельності інвестицій - це відносний показник, який характеризує рівень доходів на одиницю затрат, тобто ефективність інвестування – чим більше значення цього показника, тим вищий рівень віддачі від інвестованого капіталу.

Якщо PI > 1, то проект можна рекомендувати до реалізації і він представляє собою гарну можливість вкладення коштів. Якщо PI < 1, то від проекту слід відмовитись, оскільки він принесе збитки. У випадку, коли PI = 1 - проект забезпечує тільки відшкодування вкладеного капіталу

5. Модифікована внутрішня норма рентабельності (MIRR) – цей показник по суті являється варіантом розрахунку попереднього показника IRR, модифікованого таким чином щоб ліквідувати невизначеність при розрахунках в тих випадках коли величина показника IRR являється невизначеною або може мати кілька варіантів рішень.

MIRR - визначається за наступною формулою як норма доходу, при якій всі очікувані доходи, приведені до кінця проекту, мають поточну вартість, що дорівнює вартості всіх необхідних витрат.

де CF + - доходиінвестиційногопроектувперіоді t ;

CF − - витратиінвестиційногопроектувперіоді t ;

WACC - середньозваженавартістькапіталу;

T - тривалість інвестиційногопроекту;