Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управління проектами.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

75. Цілі, завдання фінансового аналізу

Метою фінансового аналізу є ідентифікація всіх фінансових наслідків проекту, визначення його фінансової життєздатності для прийняття рішень про доцільність інвестування та фінансування проекту.

Межі та цілі фінансового аналізу значною мірою визначаються оцінкою вкладень, яких потребує проект, та очікуваною віддачею, в тому числі чистих вигід, виражених у фінансових показниках.

Фінансовий аналіз передує економічній оцінці проекту, яка визначає цінність його для суспільства. Тому учасники проекту, які здійснюють його підтримку, отримують з фінансового аналізу інформацію про доцільність і необхідність стимулювання інвестиційного процесу.

Фінансовий аналіз має кілька цілей:

  • визначення фінансового стану і фінансових результатів діяльності фірми;

  • виявлення змін у фінансовому стані та результатах у просторово-часовому розрізі;

  • виявлення основних факторів, що викликали зміни у фінансовому стані й результатах;

  • прогноз основних тенденцій у фінансовому стані й результатах діяльності фірми.

Фінансовий аналіз передбачає вирішення таких завдань:

  • дати оцінку фінансового стану і фінансових результатів підприємства “без проекту” і “з проектом”;

  • дати оцінку фінансового проекту і забезпечити координацію використання фінансових ресурсів у часі;

  • оцінити потребу в фінансуванні проекту і забезпечити координацію використання фінансових ресурсів у часі;

  • визначити достатність економічних стимулів для потенційних інвесторів;

  • оцінити, оптимізувати й зіставити витрати та вигоди проекту в кількісному вимірі.

76. Джерела фінансування та розрахунок бюджету проекту

Для того, щоб забезпечити виконання проекту необхідно визначити джерела фінансування проекту.

Існують такі джерела фінансування проектів:

-власні фінансові кошти (прибуток, амортизаційні відрахування, кошти, які виплачують страхові органи як відшкодування), а та­кож інші види активів (основні фонди, земельні ділянки тощо) і залучених коштів (кошти від продажу акцій, добродійні чи інші внески, кошти, які виділяють вищі за рівнем холдингові чи ак­ціонерні компанії, промислово-фінансові групи на безоплатній або пільговій основі);

-асигнування з державного, регіональних і місцевих бюджетів, фонду підтримки підприємництва, надані на безоплатній основі;

-іноземні інвестиції, надані у формі фінансової чи іншої участі у статутному капіталі спільних підприємств, а також у формі пря­мих грошових внесків міжнародних організацій і фінансових установ, держав, підприємств та організацій різних форм влас­ності;

-різні форми позикових коштів, зокрема кредити, надані держа­вою на зворотній основі; кредити іноземних інвесторів; облі­гаційні позики; кредити банків, інвестиційних фондів і компаній, страхових товариств, пенсійних фондів; векселі тощо.

Бюджет проекту — - це план, який виражається в кількісних показниках і відображає витрати, необхідні для досягнення поставленої мети.

Загальний бюджет показує витрати на проект та джерела фінансування  протягом всього періоду його здійснення. Він покликаний показати, як джерела фінансування покривають капітальні та поточні витрати. При складанні бюджету повинна забезпечуватись така динаміка інвестицій, яка дозволила б виконувати проект відповідно з часовими та фінансовими обмеженнями. Крім того, зниження ризику проекту та обсягу витрат за рахунок відповідної структури джерел фінансування.

Для узагальнення всіх розрахунків обсягів робіт, витрат, джерел фінансування розробляється баланс грошових надходжень і витрат.

Для розрахунку валового, оподаткованого, чистого прибутку від реалізації проекту та суми податку на прибуток розробляється план прибутку.