Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управління проектами.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

86. Визначення потреби у ресурсах

Після побудови оптимального плану можна підготувати розклад використання трудових ресурсів і матеріалів для випадку, коли проект повинен забезпечуватися власним персоналом, а певні матеріали повинні поставлятися замовником. Можна також прийняти угоду про оренду, прокат або покупку обладнання.

Необхідно виконати:

1.         Визначення ресурсів, які потрібні для виконання проекту, та їх розподіл в часі:

грошових засобів;

будівельних матеріалів;

технологічного обладнання:

засобів обчислювальної техніки:

енергетичних ресурсів;

трудових ресурсів;

машин, механізмів, транспортних засобів;

виробничих площ;

2. Оптимізацію сумарних графіків потреби в ресурсах.

3. Визначення постачальників ресурсів за проектом.

4. Врахування чинників, що впливають на забезпеченість проекту ресурсами.

5. Формування графіків постачання ресурсів.

6. Документація по пакету планів проекту включає:

комплексний (зведений, головний, генеральний) календарний план;

часткові (детальні) календарні плани по виконавцям;

часткові (детальні) календарні плани по пакетам робіт.

7. Відомості про потребу в ресурсах.

8. Графіки постачання:

технологічного обладнання;

будівельних матеріалів;

машин, механізмів, транспортних засобів тощо.

9. План укладання контрактів.

10. Технологічні заходи по реалізації проекту.

11. План контролю за ходом виконання робіт

87. Торги (тендери)

Тендери на розробку проектної документації. Тендерну документа­цію готує організація, що має відповідну ліцензію. Тендер на проек­тування об'єкта може проводитися на частину проектної докумен­тації (ТЕО, технічний або робочий проект) або на весь її обсяг. Торги оголошуються тільки на ті об'єкти й види робіт, проектна документа­ція на які узгоджена в установленому порядку, але учасники підряд­них торгів можуть пропонувати умови (технічні чи комерційні), відмінні від зазначених у документації. Тендерна документація скла­дається з таких частин: комерційної (фінансові умови й гарантії), організаційної (порядок, форма й обсяг подання, вимоги до здобува- ча) і технічної (завдання на проектування та необхідні вихідні дані, зокрема техніко-економічні критерії та вимоги).

Для організації та проведення тендера на проектні роботи створюється тимчасова комісія — тендерний комітет, до складу яко­го крім замовника входять на договірних умовах експерти зі спе­ціальних питань. В обов'язки тендерного комітету входять оголошен­ня тендера, організація підготовки і поширення серед учасників тен­дерної документації, організація та проведення тендера, розгляд і оцінка пропозицій. Фінансування діяльності тендерного комітету і підготовка тендерної документації здійснюються за рахунок інвесто­ра (замовника). Ці витрати можуть бути частково чи цілком відшко­довані за рахунок продажу тендерної документації здобувачам [40].

88. Матеріально-технічна підготовка проекту

Основне завдання матеріально-технічної підготовки проекту — забезпечити надходження устаткування, конструкцій, матеріалів і послуг у точній відповідності до плану проекту. Цей процес прийнято поділяти на купівлю ресурсів і послуг на конкурсній основі, постачання ресурсів на місце виконан­ня робіт і правове регулювання договірних відносин.

На етапі матеріально-технічної підготовки проекту мають бути виконані такі дії:

  • підготовка специфікацій і технічних умов, що характеризують кількість і якість необхідного устаткування, машин і механізмів, конструкцій, матеріалів, робіт, послуг;

  • планування й організація процесу закупівель;

  • вивчення джерел закупівлі, переговори з можливими постачаль­никами і попередній підбір учасників торгів;

  • підготовка документів для торгів, проведення торгів і ухвалення рішення про укладення контрактів із заявниками, що виграли торги;

  • розміщення замовлення, зокрема переговори про постачання;

  • планування поставок;

  • контроль за поставками (своєчасність, комплектність, кількість і якість) із вжиттям необхідних заходів у разі відхилень;

  • найняття на роботу необхідних спеціалістів, включаючи кон­сультантів;

  • взаєморозрахунки й організація бухгалтерського обліку;

  • доставка, приймання та збереження товару, облік і контроль до­ставки;

  • розв'язання конфліктів.

На окремих етапах стадії закупівель і постачань до управління ма­теріально-технічною підготовкою проекту висувають такі вимоги.

Планування й організацію здійснюють на основі даних ПКД; гра­фіки розроблюють на основі загального плану проекту з урахуван­ням тривалості розробки ПКД, циклу закупівель і доставки вантажів; план має охоплювати проект загалом; місце закупівель вибирають на основі розрахунку вартості варіантів; у плані зазначають осіб, які відповідають за кожну позицію постачання.

Постачальників вибирають на основі вивчення так званих квалі­фікаційних анкет, де міститься інформація про управлінські, технічні, виробничі й фінансові можливості претендентів; список претендентів розроблюють на основі вивчення анкет і узгоджують із замовником та керівником проекту; остаточний вибір постачальників здійснюють у результаті торгів.

Розміщення замовлень. Розроблюють заходи щодо стандартизації (скорочення номенклатури) закупівель; загальні замовлення оформ- люють тільки після скорочення номенклатури закупівель; оцінка зая­вок і проведення торгів передують укладенню контрактів; контракти укладають після узгодження з переможцями торгів вимог до переве­зення та збереження вантажів і порядку платежів та преміювання.

Контроль за поставками здійснюють на основі спеціальних графі­ків. Організовують контроль за кожним з перелічених видів поста­чання (устаткування, роботи, місцеві матеріали, послуги). Грунтуєть­ся контроль на загальному плані проекту; усі зміни вносять у загаль­ний графік проекту; застосовують стандартні форми звітності.

Усі зазначені роботи очолює служба керівника проекту, що працює в контакті з усіма підприємствами й організаціями, які забезпечують проект ресурсами.