Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управління проектами.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

69. Основні положення овнс

ОВНС є спеціальним розділом робочого проекту.

Метою проведення ОВНС є екологічне обґрунтування доцільності проектованої діяльності та способів її реалізації, визначення шляхів та засобів нормалізації стану навколишнього середовища та забезпечення вимог екологічної безпеки.

Основними положеннями ОВНС є:

  • фізико-географічна та кліматична характеристика району проектної діяльності;

  • загальна характеристика об’єктів проектування та господарської діяльності в зонах впливу;

  • характеристика навколишнього природного середовища та оцінка впливу на нього. Оцінка впливу відбувається в залежності від окремих компонентів: геологічне середовище, повітряне, водне середовище, мікроклімат, грунт, рослинний та тваринний світ. Здійснюється прогнозування та ретроспективний аналіз з врахуванням можливих аварійних ситуацій.

  • характеристика навколишнього соціального середовища та оцінка впливів на нього.

  • оцінка впливів проектної діяльності на навколишнє техногенне середовище;

  • заходи щодо забезпечення нормативного стану навколишнього середовища та екологічної безпеки: захисні заходи, відновлювальні, компенсаційні заходи.

Розділ ОВНС робочого проекту визначає характер і ступінь усіх потенційних впливів на навколишнє середовище в ході будівництва й експлуатації очисних споруд, пропонує заходи щодо попередження деградації екосистеми, збереженню її рівноваги і прогнозує соціальні й економічні наслідки.

70. Сучасні методики оцінки впливу проекту на довкілля: оцінка змін продуктивності, оцінки втрат доходу та підхід альтернативної вартості

Сучасна міжнародна практика аналізу екологічних наслідків проектів найчастіше застосовує методи:

1.зміни продуктивності ресурсів, що базується на традиційному аналізі «вигоди — витрати». Метод передбачає визначення типів впливу проекту на продуктивність ресурсів, які беруть участь у проекті. Аналіз зміни продуктивності ресурсів внаслідок реалізації проекту краще за все проводити способом оцінки ситуації «з проектом» та «без проекту». Це дозволяє визначити всі зміни у навколишньому середовищі, які виникли через проект. Даний метод може застосовуватись для проектів агропромислового комплексу, пов’язаних з виробництвом сільгосппродукції, рибного господарства та ін.

2.побудовані на втраті доходу, як правило, за міру екологічних наслідків беруть зміну продуктивності людей та, як результат, втрату ними заробітку (доходу) або збільшення медичних витрат через екологічну шкоду, або отримання додаткових доходів від запобігання екологічним наслідкам. Використання цього методу вимагає прослідкувати причинно-наслідкові зв’язки між екологічними наслідками проекту та змінами в умовах життя населення. Втрата доходу може бути обумовлена не тільки погіршенням здоров’я, але й екзогенними змінами продуктивності екосистеми, наприклад зниженням родючості земель, погіршенням умов рибальства тощо.

3. на базі альтернативної вартості оцінює екологічні наслідки з точки зору витрат, необхідних для збереження якого-небудь ресурсу (наприклад, ландшафту території національного парку замість вирубки дерев для потреб будівництва) або неотримання доходу від використання цього ресурсу іншим способом. Цей підхід дозволяє визначити величину додаткових витрат під час вибору більш коштовної, але екологічно безпечної альтернативи проектного рішення.