Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управління проектами.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать
  1. Типи та види проектів. Інноваційні проекти. Інвестиційні проекти

Класи проектів (за складом і структурою самого проекту та його предметної галузі): монопроект, мультипроект, мегапроект.

Типи проектів (за основними сферами діяльності, в яких здійснюється проект): соціальні, економічні, організаційні, технічні, змішані.

Види проектів (за характером предметної галузі проекту): освітні, дослідження і розвитку, інноваційні, інвестиційні, комбіновані.

Тривалість проекту (за періодом здійснення): коротко-, середньо- та довгостроковий.

Масштаб проекту (за розміром самого проекту, кількістю учасників та ступенем впливу на навколишнє середовище): дрібний, середній, великий, дуже великий.

Складність проекту (за ступенем складності): простий, складний, дуже складний.

Інноваційні та інвестиційні проекти

Інвестиційний проект – пакет інвестицій і пов'язаних з ними видів діяльності, які характеризуються:

• певною метою (цілями), вирішенням проблеми досягнення результатів;

• обмеженістю фінансових ресурсів і періоду від початку до завершення проекту;

• наявністю певних зовнішніх умов (інституційних, економічних, правових тощо);

• взаємопов'язаністю процесів вкладення ресурсів (грошових, фінансових, інтелектуальних) та отримання результатів.

До інвестиційних, як правило, належать проекти, головною метою яких є створення чи реновація основних фондів, що вимагає вкладення інвестицій. Будівництво нового підприємства, реконструкція виробництва чи спорудження греблі – це проекти, до яких визначаються та фіксуються: мета (обсяг виробництва продукції, розміри греблі), тривалість та строк завершення будівництва, витрати на проект. Потрібні ресурси та фактична вартість проекту залежатимуть передусім від ходу виконання робіт та просування кожного проекту. Для цього виду проектів необхідні потужності мають надаватися відповідно до графіка і строку готовності на кожному етапі, аж до завершення проекту.

Інноваційні проекти – це проекти, які пов’язані з трансформуванням наукових досліджень й розробок або інших науково-технічних досягнень в новий чи удосконалений продукт, що впроваджено на ринок, в новий технологічний процес, що використовують у практиці діяльності, або в новий підхід до соціальних послуг. Тобто до інноваційних належать проекти, головна мета яких полягає в розробці й застосуванні нових технологій, ноу-хау та інших нововведень, що забезпечують розвиток систем.

  1. Процес визначення цілей проекту

Ціль проекту — це бажаний результат діяльності, який намагаються досягти за певний проміжок часу при заданих умовах реалізації проекту. При постановці цілей проекту потрібно знайти відповіді на такі питання:

  • Як конкретно повинен виглядати результат проекту (характеристика результатів проекту)?

  • Які умови повинні враховуватись у процесі реалізації проекту (вимоги та обмеження)?

  • Хто це буде робити?

  • Коли це буде зроблено?

  • Скільки це буде коштувати?

Цілі проекту повинні бути чітко визначені, досягнуті результати — вимірюваними, а обмеження і вимоги повинні бути реально виконуваними.

Визначення цілей — процес творчий, але обґрунтування цілей повинно стати документальною угодою основних сторін. Тобто цілі проекту повинні бути описані. Сам процес описання цілей має такі складові:

  • Результати проекту:

  • Предмет проекту;

  • Економічна ефективність проекту.

  • Реалізація проекту

  • Терміни реалізації проекту;

  • Ресурси, що будуть використані.

Ієрархія цілей (як доповнення вказується, яка ієрархія повинна прийматись, якщо одна із цілей не може бути досягнута).

Головною ціллю управління проектами є розв'язання таких завдань у найкоротші строки, із найменшими витратами та найкращої якості:

- посилення перспективності проекту, тобто розробка стратегічних напрямків розвитку інноваційних процесів, передбачених проектом, проведення поточної та оперативної роботи в цих напрямках;

- підвищення якості рішень, що приймаються, визначення кількості цілей і прийняття рішень (їх своєчасність та оперативність, комплексність тощо);

- збільшення оперативності управління, тобто прагнення всіх учасників проекту до скорочення терміну проектування й реалізації проектних рішень. Це забезпечує: скорочення термінів прийому, обробки та передачі інформації;

- зменшення числа ланок, рівнів в організаційній структурі управління проектами; центрів прийняття рішень до необхідних виконавців;

- більш чіткий розподіл і більш тісну кооперацію праці розробників та виконавців проекту;

- забезпечення економічної ефективності проекту, що пов'язано з мінімізацією витрат на здійснення нововведень і максимізацією результату;

- підвищення відповідальності за проектні рішення.