Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мікробіологія шигельозу-методичка.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
771.07 Кб
Скачать
      1. Цукролітичні та протеолітичні властивості шигел на середовищах Гісса

П ри вивченні біохімічних властивостей досліджуваної культури студент повинен підтвердити, що на середовищах Гісса та на пептонній воді культивовано S.flexneri. З цією метою студент оцінює характер ферментації збудником глюкози (№1), лактози (№2), мальтози (№3), дульцину (№5), сахарози (№6), наявність ферменту каталази та утворення індолу (№7), порівнюючи отримані результати з даними, наведеними у таблиці 1. Першочергово студент повинен звернути увагу на характер ферментації маніту (№4): всі види шигел, окрім S.dysenteriae, ферментують маніт. Студент повинен знати, що: а/ особливістю S.flexneri є те, що даний вид шигел ферментує глюкозу з газоутворенням, варіабельно ферментує дульцит, але не утворює індол та не має ферменту каталазу; б/ S.sonnei повільно (через 48-72 години) ферментує лактозу, глюкозу, сахарозу з утворенням кислоти, має фермент каталазу, не ферментує дульцит та не утворює індол; в/ S.dysenteriae постійно ферментує тільки глюкозу з утворенням кислоти, а S.boydii ─ постійно ферментує глюкозу з утворенням кислоти та варіабельно утворює індол.

Вивчивши біохімічні властивості запропонованої студенту культури (мікроорганізм ферментує маніт, глюкозу ферментує до кислоти та газу, лактозу та сахарозу не ферментує, не утворює індол, не має ферменту каталази), він робить висновок, що культура, яка досліджується, є S.flexneri.

2.6. Серодіагностика шигельозу: рнга з парними сироватками

Д ля підвищення ефективності серологічної діагностики шигельозу кров хворого беруть двічі (парні сироватки) з інтервалом у 7-10 днів і РНГА ставлять з кожною із них1. Діагностичне значення має факт зростання титру антитіл у другій порції сироватки, у порівнянні з першою, у 4 і більше разів. При отриманні такого результату робиться висновок, що людина хвора на шигельоз.

Студент, вивчаючи на планшетці РНГА з парними сироватками та еритроцитарним діагностикумом Флекснера, бачить зростання титру антитіл у 3 рази і робить висновок, що людина хвора на шигельоз Флекснера.

3.1. Діагностичні препарати для ідентифікації шигел за антигенними властивостями:

  • Шигельозна адсорбована аглютинуюча полівалентна сироватка.

Діагностичний препарат, який містить специфічні антитіла до антигенів Shigella flexneri 1-6 та Shigella sonnei ─ при взаємодії специфічних антитіл з відповідними антигенами шигел відбувається утворення аглютинату. Аглютинуюча сироватка отримана шляхом гіперімунізації кроликів сумішшю сероварів Shigella flexneri 1-6 та Shigella sonnei (на сьогодення це найбільш поширені збудники шигельозу) з наступною адсорбцією міжгрупових та інших неспецифічних антитіл. Використовується для постановки реакції аглютинації на склі при бактеріологічному методі дослідження культури з метою ідентифікації шигел від сальмонел та ЕІЕС, які також на середовищах Плоскірева та Левіна утворюють лактозонегативні колонії.

  • Адсорбована аглютинуюча типова (сероварспецифічна) сироватка до шигели Флескнера (тип ІІ).

Діагностичний препарат, який містить специфічні антитіла до типового антигену ІІ Shigella flexneri – при взаємодії специфічних антитіл з типовим антигеном ІІ S.flexneri відбувається утворення аглютинату. Аглютинуюча сироватка отримана шляхом гіперімунізації кроликів антигеном S.flexneri тип ІІ з наступною адсорбцією інших антитіл. Використовується для постановки реакції аглютинації на склі при бактеріологічному методі дослідження культури з метою визначення серовару S.flexneri (серовар штаму - S.flexneri 2).

  • Адсорбована аглютинуюча групова 3,4 сироватка Shigella flexneri.

Діагностичний препарат, який містить специфічні антитіла до групового антигену 3,4 Shigella flexneri – при взаємодії специфічних антитіл з груповим антигеном 3,4 S.flexneri відбувається утворення аглютинату. Аглютинуюча сироватка отримана шляхом гіперімунізації кроликів антигеном S.flexneri групи 3,4 з наступною адсорбцією інших антитіл. Використовується для постановки реакції аглютинації на склі при бактеріологічному методі дослідження культури з метою визначення підсеровару S.flexneri (підсеровар - S.flexneri 2а).

  • Люмінесцентні шигельозні сироватки.

М ета застосування препарату – діагностична – по відомому антитілу, яке мічене флюорохромом, визначається невідомий антиген. Препарат являє собою специфічні антитіла до певного виду чи серовару шигел, які кон‘юговані з флюорохромом (ізотіоцианатом флюоресцеїном). При утворенні комплексу шигела ─ специфічне антитіло, що мічене флюорохромом, спостерігається його світіння при люмінесцентній мікроскопії (пряма реакція Кунса). Препарат застосовується для прискореного встановлення збудника шигельозу у матеріалі від хворого, харчових продуктах та воді (метод експрес-діагностики) або при бактеріологічному методі дослідження збудника шигельозу (з культурою, яка культивована у середовищі для накопичення мікроорганізму).