Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
510НСКЛ_ЗС_МВК11.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
182.27 Кб
Скачать

2. Мета та завдання дисципліни

Метою курсу новітньої світової культури та літератури є ознайомлення студентів з розвитком культурно-літературного процесу ХХ століття у країнах Західної Європи та США, з особливостями основних напрямків мистецтва цього періоду – модернізму, абстракціонізму, сюрреалізму, постмодернізму тощо, а також специфікою провідних видів мистецтва у ХХ ст. – живопису, літератури та кіно.

Протягом курсу студент навчається аналізувати явища культурного процесу та особливості добутків мистецтва в рамках специфіки напрямків та стилів мистецтва.

Після завершення вивчення дисципліни студент повинен

знати:

- історичні передумови культурного розвитку країн Західної Європи та США у ХХ столітті;

- сутність основних напрямків мистецтва ХХ століття (імпресіонізм, модернізм, кубізм, абстракціонізм, сюрреалізм, постмодернізм тощо);

- специфіку розвитку провідних видів мистецтва ХХ ст. (живопису, літератури та кіно);

- основні засади діяльності ключових фігур культурного процесу зазначеної епохи.

вміти:

- аналізувати явища художньої культури;

- виконувати аналіз твору мистецтва в аспекті художнього напряму;

- виконувати аналіз твору мистецтва в соціокультурному контексті епохи;

- виконувати літературознавчий аналіз художнього твору;

- визначати тенденції художніх течій та напрямків у творі мистецтва;

- робити аналіз науково-критичної літератури.

3. Зміст навчальної дисципліни за змістовими модулями та темами Модуль 1. Основні тенденції розвитку мистецтва хх ст.

Тема 1. Типологія культури хх століття

Основні поняття та типи визначень культури. Антропологічний та аксіологічний підходи до дослідження культури. Поняття артефакту. Символ у культурі. Знаковість культури. Текст як об’єкт інтерпретації. Типологія культури другої половини ХХ ст.

Поняття символу в культурі. Культура як світ знаків. Специфіка символів у кінострічці «The Matrix». Визначення основної ідеї стрічки. Символіка імен, чисел у фільмі. Християнський підтекст символіки «The Matrix». Мотив апокаліпсису та врятування світу. Спадкоємність культурних традицій та літературних ідей ХХ ст. у стрічці («Процес» Ф.Кафки, «Гра в бісер» Г.Гессе).

Тема 2. Стилі та напрями мистецтва у хх ст.

Спадщина духовної культури ХХ ст. Основні напрямки в образотворчому мистецтві та літературі ХХ ст. Культурний наслідок модернізму. Постмодернізм.

Специфіка живопису як типу мистецтва у ХХ ст. Поняття про авангардизм, абстракціонізм, кубізм, сюрреалізм, експресіонізм як складові модернізму.

Тема 3. Кубізм. Творчість п. Пікассо

П. Пікассо як виразник культурних потреб часу.

Періодизація творчості П. Пікассо. «Розовий» та «голубий» періоди творчості. Пікассо і абстракціонізм, кубізм, сюрреалізм. Огляд репродукцій найвідоміших картин митця, його естетичні погляди.

Графіка Пікассо. Цикл «Мінотавромахія».

Своєрідність композиції картини «Герніка». Кольорова гамма.

Період неокласицизму у творчості Пікассо.

Тема 4. Сюрреалізм. Творчість с. Далі та р.Магрітта

Специфіка сюрреалізму як напрямку у мистецтві ХХ ст. «Маніфест сюрреалізму» А.Бретона як естетична програма напрямку. Принцип «автоматичного письма» у сюрреалізмі.

Періодизація творчості С. Далі. Навчання в Мадридській Академії мистецтв. Рання творчість – період становлення митця. Далі – метр сюрреалізму. Огляд репродукцій картин Далі. Естетичні погляди митця. Тема Бога і християнства у творчості С. Далі.

Новації Далі у кінематографі. Досвід режисера. Співтворчість із Л.Бунюелем.

Творчість Рене Магрітта. Вплив французького мистецтва на творчість Магрітта. Своєрідність сюрреалізму у живописі Магрітта. Філософсько-поетична природа творчості Магрітта. Образ картини-ребуса. Поетика назви картин Магрітта. Осмислення різниці та тотожності між зображенням та дійсністю у творчості Магрітта.