Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_6_2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
185.34 Кб
Скачать

1.3. Порядок оформлення кредитних / депозитних договорів

Після прийняття банком рішення про надання кредиту економіст складає кредитний договір у 2-х екземплярах.

Порядок оформлення договору:

Кредитний інспектор уводить Договір у режимі "Ведення договорів" (по <F5>). Якщо рахунки ще не відкриті, він указує частину реквізитів Договору (тип договору, код валюти договору, номер і дата договору, реєстраційний номер клієнта банку і сума за договором), але не вказує позичковий рахунок і рахунок нарахований відсотків і розрахунковий рахунок.

Договір одержує статус 1, тобто договір у стадії оформлення, не проставлений основний рахунок (для кредитних договорів - позичковий, для депозитних договорів - депозитний).

Головний бухгалтер відкриває клієнту необхідні рахунки, після чого виконавець заносить номери рахунків у договір і приймає рішення про підписання Договору (по клавіші <F10> -> рішення “Договір ПІДПИСАНИЙ”).

Примітка: Рахунки можуть бути відкриті до введення договору.

Якщо договір кредитний і завантаження позички не виконано, програма пропонує сформувати документ на завантаження позички. По <F8> формується оплачений документ і договір одержує статус 16 "ВИКОНАННЯ ЗА ПЛАНОМ", а по <Esc> позичка не завантажується і договір одержує статус 15 "ЗАВАНТАЖЕННЯ ВІДСУТНЄ" (тобто визначений основний особовий рахунок, уведений Платіжний Календар; прийнято рішення "ДОГОВІР ПІДПИСАНИЙ", але завантаження позички не виконано).

Якщо договір депозитний і зарахування в кредит депозитного рахунка не виконано, то Договір також одержує статус 15 "ЗАВАНТАЖЕННЯ ВІДСУТНЄ".

Після закриття дня такі договори одержать статус 16 "ВИКОНАННЯ ЗА ПЛАНОМ" (договір оформлений, підписаний, виконані зарахування).

1.4. Технологія роботи в птк “ісаод-Банк” по обліку забезпечення кредитних договорів

Застава, як спосіб забезпечення повернення кредиту, обліковується на позабалансовому рахунку (ПБР) по ПБР4 9500 – “Отримана застава”.

Усі характеристики заставного майна, спосіб володіння предметом застави та інше обумовлюються у договорі застави.

Порядок обліку заставного майна в ПТК “ІСАОД-Банк”.

До підписання кредитного договору:

1) у підсистемі "Особові рахунки" Клієнту, що одержує кредит, відкривається індивідуальний позабалансовий рахунок.

Примітка: Реєстраційний номер Клієнта повинний дорівнювати реєстраційному номеру, зазначеному в позичковому рахунку даного кредитного договору. При відкритті позабалансового рахунка вказується "Аналітичний символ рахунка" згідно довідника. Символ проставляється в залежності від виду заставного майна.

2) у підсистемі "Позабалансовий облік" оприбутковується об'єкт обліку – договір застави, для чого в режимі “Ввод” виконується оприбуткування об’єкту на позабалансовий рахунок Клієнта на суму, що дорівнює або більшу за суми кредиту (через існування цінового ризику).

2. Індивідуальне завдання

Згідно з рішенням кредитного комітету комерційного банку “АКАДЕМ-Банк” про надання короткострокового кредиту клієнту банку –юридичній особі, що була зареєстрована Вами за результатами лабораторної роботи № 2:

  1. сформуйте файл кредитного договору відповідно до умов індивідуального варіанту даних, які зазначені у табл.2.1. Процентну ставку визначте самостійно як середньозважену по банківській системі України на теперішній час;

  2. зарахуйте кошти на позичковий рахунок позичальника;

  3. сформуйте і роздрукуйте:

  • довідку про стан виконання кредитного договору;

  • довідку про стан забезпечення кредитної угоди.

Таблиця 2.1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]