Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod (Автосохраненный).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Вступ

Дисципліна «Фінансовий менеджмент у банку» належить до нормативних навчальних дисциплін програми професійної підготовки спеціалістів, що орієнтована, на опанування студентами сучасних методик управління фінансовими аспектами діяльності банку.

Матеріал курсу поглиблює та конкретизує знання, набуті студентами в результаті вивчення курсів «Банківські операції», «Грошово-кредитні системи зарубіжних країн», «Аналіз банківської діяльності», і тісно пов'язаний з іншими навчальними дисциплінами.

Метою навчальної дисципліни є набуття студентами базових знань з теорії та практики управління грошовими потоками, активами та пасивами, прибутковістю та ризиками банку, формування у них уміння використовувати й адаптувати отримані знання до конкретних ситуацій.

Завдання навчальної дисципліни:

• довести до студентів розуміння сутності, цілей і провідних засад фінансового менеджменту в банку;

• ознайомити студентів із можливостями організаційної побудови, системи управління банком;

• визначити роль планування у системі управління та ознайомити із методологією процесу стратегічного та оперативного планування у банку;

• сформувати у студентів системний підхід до управління ризиками та прибутковістю, активами, зобов'язаннями, капіталом та позабалансовою діяльністю банку;

• навчити студентів ефективно використовувати інструменти фінансового управління діяльністю банку;

• поглибити загальну фахову підготовку студентів.

Після вивчення курсу студент повинен уміти приймати самостійні рішення у сфері організації основних напрямів банківської діяльності, застосовувати відповідні заходи, адекватні щодо конкретної ситуації, яка виникає при управлінні операціями банку.

Тема 1. Основні засади фінансового менеджменту у банку Зміст теми

Предмет, метод та завдання дисципліни “Фінансовий менеджмент у банку”.

Суть менеджменту як економічної категорії, об'єктивні основи управління. Основні функції і цикл банківського менеджменту. Функція планування, організації, керівництва, обліку, аналізу та контролю. Фінансовий менеджмент та його місце у системі управління банком.

Специфіка банківського менеджменту. Етапи розвитку банківського менеджменту. Причини та наслідки переходу до банківського менеджменту, орієнтованого на маркетинг.

Економічна характеристика банку. Типологія банківських установ. Функціональні особливості менеджменту у різних типах банків.

Взаємовідносини менеджменту з власниками та вкладниками банку, а також з регулюючими органами.

Мета фінансового менеджменту у банку. Основні завдання фінансового менеджменту у банку. Принцип соціальної відповідальності у банківському бізнесі.

Питання для обговорення

1. Менеджмент у банку. Сутність фінансового менеджменту.

2. Розвиток банківського менеджменту та його специфіка.

3. Цілі та завдання фінансового менеджменту у банку.

Література [23-25, 27-35, 40,44,48,55-57, 60-63,70,71]

Контрольні питання

  1. Фінансовий менеджмент банку: сутність та основні складові елементи?

  2. Система та методи фінансового планування?

  3. Системи та методи фінансового аналізу?

  4. Системи та методи внутрішнього фінансового контролю?

  5. Продуктовий ряд банку у фінансовому менеджмент?

  6. Як характеризують сучасний етап розвитку банківського менеджменту?

  7. Як характеризують перший етап розвитку банківського менеджменту?

  8. У чому полягає провідне завдання фінансового менеджменту у банку?

  9. Які характеристики притаманні банку, веденому пасивами?

  10. Які характеристики притаманні банку, веденому активами?

  11. Які характеристики притаманні банку консультативного типу (банку, веденому капіталом)?

  12. Чи можуть вкладники банку безпосередньо впливати на менеджмент банку?

  13. Які провідні тенденції у розвитку фінансових ринків останніх десятиріч?

Теми рефератів:

  1. Стан і особливості фінансового менеджменту банків України.

  2. Сучасні світові тенденції системи фінансового управління банку.

  3. Інструменти фінансового менеджменту банку.

  4. Управління персоналом як складова банківського менеджменту.

Творчо-аналітичне завдання

  1. Викласти предмет дискусії щодо функцій управління і обґрунтувати власну точку зору з цього питання.

  2. Дати критичну оцінку наявних точок зору вчених та викласти власну точку зору з визначення поняття «фінансовий менеджмент у банку».

Ситуаційна вправа №1.

Опис проблеми:

Три роки тому до рекрутингової компанії звернувся молодий чоловік (будемо називати його Іван) з проханням допомогти вірно скласти резюме та посприяти у пошуку роботи. Основною проблемою Івана були пробіли у трудовій біографії та 5 місць роботи за останні декілька років. Проблема поглиблювалась ще й тим, що Іван змінював не тільки місце роботи, але й сфери діяльності. За три роки він встиг попрацювати фінансистом, маркетологом, аналітиком, менеджером. Єдиним плюсом Івана було добре володіння іноземними мовами та стажування за кордоном.

Вирішення проблеми:

Передусім, рекрутери визначились з цілями Івана та сферою застосування його різнобічного досвіду. Оптимальним рішенням було перетворити головний недолік у перевагу. Найбільш оптимальними сферами, що дозволяли використати весь досвід Івана були консалтинг і кредитний аналіз. Дані сфери потребують знання фінансового аналізу, навичок маркетингових досліджень, а також наявності аналітичних здібностей. Враховуючи зачатковий стан ринку консалтингових послуг на той час та стрімкий розвиток банківської системи, було вирішено сконцентруватись на кредитному аналізу.

Визначившись із цілями, працівники компанії взялись за складання резюме та написання супровідного листа. Найкращим варіантом для Івана був функціональний формат резюме. Він дозволяв змістити акцент на кваліфікацію та здібності Івана, завуалювавши проблеми зі зміною об’єктів роботи та сфер діяльності. Весь досвід Івана був розбитий на розділи, що описували навички, необхідні для майбутньої роботи. Резюме було посилене професійно написаним супровідним листом. Резюме (дод. 1) та супровідний лист (дод. 2) були підготовлені російською та англійською мовами.

Незважаючи на проблемну трудову біографію, відклик на розіслані резюме був 100%. Після серії співбесід, Іван отримав посаду спеціаліста у великому банку з іноземним капіталом.

Після трьох років праці в банку, Іван став старшим експертом і вирішив рухатись далі кар’єрними сходами. Цього разу було вирішено використати інший підхід до складання резюме. Враховуючи той факт, що Іван вирішив розвиватись у тій самій сфері та галузі, а також те, що останнє місце роботи було у відомому банку, було вирішено використати зворотній хронологічний формат резюме, акцентувавши увагу на навичках, набутих на останньому місці роботи (дод. 3).

Через декілька місяців Іван отримав посаду начальника відділу кредитного аналізу в іноземному банку.

Питання для обговорення:

  1. Чому, на вашу думку, при працевлаштуванні до банку важливою проблемою є брак досвіду у здобувача посади або часта зміна ним попередніх об’єктів роботи?

  2. Чому під час першого працевлаштування Івана до банку доцільним був функціональний формат резюме, а при повтороному – зворотній хронологічний?

  3. Якими здібностями та навичками має володіти претендент на посаду банківського кредитного аналітика?

  4. Якими додатковими здібностями і навичками має володіти претендент на посаду навальника відділу банку?

Домашнє завдання:

Спираючись на досвід, набутий під час обговорення ситуаційної вправи та методичні вказівки (дод. 4), скласти власне резюме, орієнтоване на здобуття конкретної посади в банку, (за можливості) викласти його на спеціалізованому веб-сайті (наприклад, http://www.career.ua/, http://www.jobs.ua, http://www.rabota2000.com.ua, http://www.job4you.com.ua, http://www.ukrjob.com, http://www.rabotaplus.com.ua або іншому) та надіслати посилання на сторінку з вашим резюме викладачеві на електронну пошту kafedra_bs@bigmir.net

Додаток 1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]