Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_7_2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

1.2. Технологія функціонування системи “Клієнт-банк”

1.2.1 Формування розрахункових документів і передача їх у банк

Уведення, коректування і видалення документів виконується в режимі "Пачка". Користувач входить у режим "Пачка", набирає номер пачки і входить у пачку по <Enter> або <F3>, на екрані надаються для вибору шаблони розрахункових документів. Користувач вибирає потрібний шаблон і заповнює документ, використовуючи інформацію довідників, підключення яких виконується по <F9>. Правильно заповнений документ записується в БД - <F8> і автоматично включається в пачку. Створена пачка має статус “Ввід” (0), і документи в ній статус “Ввід” (16).

Введені документи (статус “Ввід”) можна:

  • редагувати - <F4>,

  • видаляти - <F5> або <Del>,

  • переміщати в іншу пачку - <F6>,

  • друкувати документ, на якому встановлений курсор - <F8>,

  • друкувати групу документів, попередньо відзначивши їх для друку <F2>, а потім викликавши функцію друку - <F8>.

Для передачі в банк документи потрібно підписати індивідуальним ключем. Підписання документів виконується в два етапи.

На першому етапі документи підписує користувач з правом першого підпису. Для цього потрібно увійти в задачу з призначеним кодом (від 1 до 49), відзначити пачки, документи яких потрібно передавати в банк - <F4>, потім викликати функцію підписання документів - <F9>- і вибрати пункт меню "Перший підпис", попередньо установивши дискету (або картку) з індивідуальним ключем. При успішному завершенні функції підписання документів статус пачки встановлюється : “Підписаний” (5).

На другому етапі документи підписує користувач з правом другого підпису, для цього потрібно ввійти в задачу з призначеним кодом (від 50 до 100) і викликати функцію передачі документів ("Пошта") - <F9>, попередньо установивши дискету (або картку) з індивідуальним ключем, при цьому на екран виводяться всі документи, у яких є один підпис. При необхідності документ можна вилучити - <F5>. Документи, що готові для передачі в банк, підписуються (<Enter> -> "Другий підпис"). Далі документи шифруються, і формується файл (R) для передачі в банк. Зашифрований і підписаний файл розрахункових документів розміщується у вихідний директорій (OUT) і під час сеансу зв'язку передається в банк. Пачки, документи яких увійшли у файл для передачі в банк, одержують статус “У файлі” (3), а документи статус “Чекання” (1).

Підготовлені до передачі в банк пачки (статус "У файлі") необхідно відправити по каналу зв'язку, для чого виконати пункт меню "Зв'язок з банком".

1.2.2. Прийом й обробка розрахункових документів у банку

Файли розрахункових документів, що надійшли в банк, (файли R) перевіряються банківською системою захисту на відповідність ключів. У випадку позитивного результату перевірки файл розшифровується, потім перевіряється наявність підписів у самих документах, далі документи надходять на перший етап обробки банківською системою. На першому етапі проводиться логічний контроль на дотримання правил заповнення документів, у процесі якого формуються транспортні квитанції.

Транспортні квитанції (“T”) формуються по кожному документу, в них указується факт прийому документа банком або код помилки, через яку документ спростують. Документи, яки минули логічний контроль надходять для подальшої обробки, документи, які не минулий контроль на подальшу обробку в базу даних банку не надходять. Файли розрахункових документів клієнтів (“файли R”), у зашифрованому вигляді, переносяться в архів банку.

Файли транспортних квитанцій ("файли Т") передаються по каналу зв'язку на підприємство.

У банку розрахункові документи, що пройшли логічний контроль, надходять на подальшу обробку до відповідального виконавця, за яким закріплені особові рахунки даного підприємства.

Відповідальний виконавець має можливість:

  • оплатити документи;

  • відхилити від оплати;

  • видалити документ із бази даних, за узгодженням із клієнтом.

Система по кожному прийнятому рішенню створює квитанцію оплати (“файл С”), у якій указується час оплати або причина (код) відхилення від оплати.

Далі файли квитанцій оплати (“файли С”) по каналах зв'язку передаються на підприємство.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]