Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011-2012- ЭОДСПЗадача-2ЭП-09з Алчевск.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Задача 13 оцінка ефективності спеціалізації спільних підприємств

Спільне підприємство "Укріталметалінвест" за планом реконструкції з метою підвищення обсягів виробництва провело заходи щодо поглиблення процесу спеціалізації на одному з цехів №1 ( виготовлення спеціалізованих сплавів для виробництва катерів в країни Азії та Європи) з обсягом випуску (Qвип1) 2000 тис. т сплавів на рік і витратами на її виробництво общ1) 180 000 000 тис. грн. Результатом впровадження заходу стало: зростання випуску продукції (∆Q) на 10%, зниження собівартості виробництва 1 тонни продукції (Собщ) на 7% при одночасному зростанні транспортних витрат внаслідок зміни постачальників з 2000 тис. грн. тр1) до 2300 тис.грн. (Стр2) у розрахунку на одну тонну продукції.

Визначіть розмір річної економії (∆Собш) спільного підприємства "Укріталметалінвест" від проведеного заходу в цеху №1.

Вирішення

1. Визначаємо собівартість випуску 1 тонни продукції (сплавів) СП "Укріталметалінвест" до удобщ1) і після (Судобщ2) проведення заходу:

2. Розраховуємо річну економію поточних витрат (Собщ) виробництва спільного підприємства "Укріталметалінвест" з урахуванням зміни вартості транспортування матеріальних ресурсів постачальниками та збільшення випуску продукції за формулою:

Задача 14 розрахунок для спільного підприємства оптимального розміру партії закупівлі виробів

Спільне підприємство "Укрфранцавто", яке було створене у 2005 році українським автомобільним заводом та французькою автомобільною компанією"Францавто", виконує складання та ремонт автомобілів спільного виробництва. Обсяг комплектуючих виробів та запасних частин для СП "Укрфранцавто" складає (Qкооп) 50 тис. шт. на рік. Комплектуючи вироби та запчастини поставляються по кооперації із Франції за трансфертною ціною „франко-склад покупця" (Ц) 14 у. од. за 1 шт. Витрати з обслуговування закупівель партобсл) заплановані у розмірі 2 тис. у. од. на кожну партію, а витрати на створення товарного запасу (Судзапч) - 20% від середньорічної вартості партії.

Визначить для спільного підприємства "Укрфранцавто"

оптимальний розмір партії (Qпарт) і кількість закупівель (ппарт) за рік у французької автомобільної компанії "Францавто"

Вирішення

1. Визначаємо середньорічну величину товарного запасу (Qзап.і) та його вартість запі) залежно від кількості закупівель (ni) за рік:



  1. Розраховуємо загальні витрати (Сі) спільного підприємства "Укрфранцавто" на складування запасних частин (Cзап.і) та обслуговування закупівель общ)

С1>С2<С3 Спільне підприємство "Укрфранцавто" має закуповувати 5 разів на рік (п2) по 10 тис.шт. у партії (Qкооп: п2 = 50 : 5 = 10 тис.шт.).

Задача 15 розрахунок критичного обсягу виробництва продукції спільних підприємств

Спільне підприємство "АССА", яке було створене у 2003 році Київським машинобудівельним заводом (Україна) та італ‘янським машинобудівельним заводом "Капро", виробляє однорідну продукцію (станки для взуттєвої промисловості) за середньою ціною (Ц) 230 тис.грн. за одиницю продукції

( станок). Змінні витрати пер) складають 180 тис.грн. на одиницю продукції (станок); загальна величина постійних витрат для СП "АССА" пост) - 550000 тис.грн. Зростання орендної плати за виставковий комплекс СП "АССА" підвищило постійні витрати (Cотнпост ) на 8%.

Визначить, як змінився критичний обсяг продукції СП "АССА"

Вирішення

  1. Розраховуємо критичний обсяг продукції СП "АССА" до зростання постійних витрат (Q1):

2. Розраховуємо критичний обсяг продукції СП "АССА" після зростання постійних витрат (Q2):

3. Зростання критичного обсягу продукції СП "АССА" складає (∆Q):