Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011-2012- ЭОДСПЗадача-2ЭП-09з Алчевск.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Задача 26 розрахунок відсоткової ставки й дисконту спільного підприємства

Визначіть рівень відсоткової ставки (а) спільного підприємства "УкрРосІнвест", якщо норма дисконту дорівнює 1,5% (Д,исл).

Вирішення

Аналітичний зв'язок між дисконтом й відсотковою ставкою для спільного підприємства "УкрРосІнвест" виражається наступною формулою:

Кожна вкладена грошова одиниця спільного підприємства "УкрРосІнвест" принесе 3 одиниці збитку.

Задача 27 розрахунок обмінних операцій спільного підприємства з валютою

Спільне підприємство "УкрІспанЕлектро" на початку місяця 2010 р. обміняло 400 тис. грн.(S) на американські долари за курсом 5,05 грн. за долар (ОК1). Темп інфляції до кінця місяця 2010 р. склав 10% (ТИ), а обмінний курс піднявся до 5,27 грн. за 1 долар (ОК2).

Визначить, чи вигідно було спільному підприємству "УкрІспанЕлектро" вкладати гривні в долари у цей період 2010 р. (±А S).

Вирішення

  1. Визначаємо номінальну дохідність обміну (RH) для спільного підприємства "УкрІспанЕлектро" :

2. Розраховуємо реальну дохідність обміну (Rреал)для спільного підприємства "УкрІспанЕлектро" з урахуванням інфляції (ТИ):

  1. Визначаємо суму збитків для спільного підприємства "УкрІспанЕлектро" від обмінної операції (ΔS):

ΔS = S*Rреал=400*(-0,0513) =-20,52 тис.грн.

Задача 28 розрахунок поточної дохідності акцій спільного підприємства

Прибуток на акцію спільного підприємства "УкрТуреччинаГруп" складає

3,09 тис. у. од. акц), дивіденди на акцію в грошовій формі - 1,82 тис. у.од. ив), середньоринкова ціна акції - 50,75 тис. у. од. сракц).

Визначить поточну дохідність акцій спільного підприємства "УкрТуреччинаГруп" (Rсракц ) та показник виплати дивідендів (dдив),

Вирішення

1. Поточну дохідність акцій спільного підприємства " УкрТуреччинаГруп", що показує який прибуток був отриманий власниками акцій на їх інвестиції, визначаємо за формулою:

2. Коефіцієнт виплати дивідендів (dдив) спільного підприємства "УкрТуреччинаГруп", який показує частку прибутку, що сплачена у формі дивідендів спільним підприємством "УкрТуреччинаГруп", визначаємо за формулою:

Задача 29

РОЗРАХУНОК ЧИСТОГО ДОХОДУ

І РЕНТАБЕЛЬНОСТІ ВИРОБНИЦТВА

СПІЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА

Чистий дохід спільного підприємства "УкрКанадаІнвест" у поточному році склав 250 тис. грн. ох); рентабельність як відношення валового прибутку до операційних витрат - 20% (R). За планом необхідно збільшити рівень рентабельності на 4% R) при незмінності суми операційних витрат.

Визначить, на яку суму спільному підприємству "УкрКанадаІнвест" треба збільшити чистий дохід (ΔДох).

Вирішення

За наданими вихідними даними зміну суми чистого доходу (ΔДох)

спільного підприємства "УкрКанадаІнвест" визначаємо за формулою:

Задача 30 розрахунок реінвестування прибутку спільного підприємства

Спільне підприємство "УкрКитайГруп" зареєструвалося у Китаї

( країні зі світовим підходом до оподаткування, за яким прибуток від діяльності спільних підприємств та філій корпорації в інших країнах може оподатковуватися двічі - за місцем реєстрації спільних підприємств та філій корпорацій і в країні реєстрації СП). Щоб уникнути подвійного оподаткування спільне підприємство "УкрКитайГруп" прибуток планується реінвестувати у власне виробництво, витрати в якому складають 10 млн. у.од. (Собщ), обсяг реалізації - 60 млн.у.од. (Qpеал). Прибуток від реалізації зайвого майна склав 1,5 млн.у.од. (Прим). Ставка податку на прибуток у Китаї (країні реєстрації спільного підприємства "УкрКитайГруп" ) - 25% (Hnpиб).

Визначить суму податку на прибуток спільного підприємства "УкрКитайГруп", заощаджену завдяки реінвествання прибутку при6).

Вирішення

  1. Визначаємо суму прибутку, що оподатковується (Пр):

Пр = Qреал iобщ+Прим =60-10 + 1,5 = 51,5 млн. у.од.

2. Розраховуємо суму заощадженого податку приб):

Нприб= Пр х Нприб = 51,5*0,25 = 12,875 млн. у.од.