Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lastovenko Strahuvannya._Zb._zavd..doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
656.9 Кб
Скачать

Завдання 6

Визначити загальну страхову суму, а також суму страхового платежу по страхуванню відповідальності позичальника за наступних умов.

1. Громадянин Зосименко О.Ю. має намір укласти договір кредиту строком на 6 місяців. Сума, яку громадянин бажає отримати - 8000 грн.

2. Громадянка Сурова К.Л. має намір укласти договір кредиту строком на 15 місяців. Сума, яку громадянка бажає отримати - 20000 грн.

3. Громадянин Васильченко М.П. має намір укласти договір кредиту строком на 9 місяців. Сума, яку громадянин бажає отримати - 10000 грн.

Тарифні ставки, що встановлені страховою компанією по страхуванню відповідальності позичальника наведені у таблиці 9.8.

Таблиця 9.8 - Розмір страхових тарифів залежно від строку надання кредиту

Кількість місяців надання кредиту

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

Страховий тариф (% від суми кредиту)

3

3,5

4

4,5

5

5,5

6

6,5

7

7,5

Тема 10. Перестрахування і співстрахування

Методичні рекомендації щодо розв’язання практичних завдань.

Для вирішення практичних завдань необхідно визначити розміри страхових ризиків, що залишаються на власному утриманні цедента та передаються в перестрахування. Також необхідно розподілити відповідальність по виплаті страхового відшкодування між цедентом й перестраховиком.

При квотному перестрахуванні величина ризику, який передається в перестрахування визначається квотою перестраховика у вигляді відсотку від страхової суми. Цей відсоток є підставою для визначення відповідальності перестраховика й цедента по виплаті страхового відшкодування.

Перестрахування ексцедента суми передбачає визначення відсотку ризику, що залишається на власному утриманні цедента та передається в перестрахування. Зазначений відсоток є підставою для визначення відповідальності перестраховика й цедента по виплаті страхового відшкодування.

Перестрахування ексцедента збитку передбачає, що відповідальність цедента по виплаті страхового відшкодування дорівнює його власному утриманню, суму збитку, яка залишається поза власного утримання цедента компенсує перестраховик.

Приклади рішення завдань.

Завдання 1

Страхова сума застрахованого об’єкту становить 350 тис. грн. Визначити розмір ризику, що передається в перестрахування і залишається на власне утримання цедента, а також розмір відповідальності по виплаті страхового відшкодування, якщо об’єкт ушкоджено на 90%.

Згідно договору перестрахування використовуються наступні його форми:

1. Перестрахування ексцедента суми з власним утриманням цедента 70 тис. грн. та відповідальністю перестраховика, яка становить 6 ліній (часток) власного утримання цедента.

2. Непропорційне перестрахування ексцедента збитку з власним утриманням цедента 70 тис. грн. та відповідальністю перестраховика, яка становить 6 ліній (часток) власного утримання цедента.

Рішення

І. Перестрахування ексцедента суми

1. Розподіл ризиків

1.1 Максимальна сума, що може бути передана в перестрахування:

70 * 6 = 420 (тис. грн.)

1.2 Власне утримання цедента: