Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема3-1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
801.79 Кб
Скачать

§ 5 . Функції в економіці.Задача Паретто.

Функції знаходять широке застосування в економічній теорії і практиці. Спектр функцій, що застосовуються в економіці доволі великий, від найпростіших лінійних до функцій, які отримують за спеціальними алгоритмами за допомогою так званих рекурентних співвідношень, які пов’язують стан досліджуваних об’єктів в різні періоди часу.

Поряд з лінійними, використовують нелінійні функції, такі як дробово-лінійні (гіперболічні), степеневі (квадратна, кубічна і т.д.) показникові (експоненціальні), логарифмічні та інші функції. Періодичність, коливання ряду економічних процесів дозволяє також використовувати тригонометричні функції.

Розглянемо функції, що найчастіше зустрічаються в економіці.

Функція корисності (функція переваг)- в широкому розумінні це залежність корисності (ефекту деякої дії, від рівня інтенсивності цієї дії.

Виробнича функція – це функція залежності результату виробничої діяльності від певних факторів, що обумовлюють цю діяльність.

Функція випуску (окремий вид виробничої функції)- це функція залежності об’єму виробництва від наявних чи використаних ресурсів.

Функція витрат (окремий вид виробничої функції)- це функція залежності витрат виробництва від об’єму продукції.

Функція попиту,споживання і пропозиції-це функції залежності об’єму попиту (споживання, пропозиції) на окремі товари чи послуги від різних факторів (наприклад: ціни, доходи ...)

Враховуючи, що економічні явища і процеси обумовлюються дією різних факторів, для їх досліджень широко використовуються функції багатьох змінних серед таких функцій окремо виділяються мультиплікативні функції, які дозволяють виразити залежну змінну у вигляді добутку факторних змінних, що будуть перетворювати залежну змінну Y в нуль при припиненні дії хоча одного з факторів.

Використовуються також сепарабельні функції, які дають змогу виділити вплив різних факторів змінних на залежну змінну, і зокрема, адитивні функції, що представляють одну й ту саму залежну змінну як при сумарному, але відокремленому впливі всіх незалежних змінних так і при одночасному впливі декількох факторів.

Функції декількох змінних будуть розглядатись далі в розділі “Диференціальне числення”.

Задача Паретто.

Перші роботи по економіці з’явились наприкінці XІX початку XX століття. У 1897 р. з’явилась робота одного з засновників математичної школи в економічній теорії В.Паретто, яка присвячувалась статистичному вивченню доходів (прибутків) населення в різних країнах. Італійський економіст Паретто сформулював теорему про розподіл доходів у капіталістичному суспільстві. Була запропонована крива Паретто y = А(x-a) , де

х- величина прибутків.

у - кількість людей, що мають доходи (прибутки).

а - мінімальний доход (прибуток).

A і α - параметри які отримують статистичними методами.

Функції такого виду отримують при розрахунках з процентами (складними) коли знаходять початкову суму за процентною ставкою, строку та кінцевою сумою, тобто при дисконтуванні. Та при деяких інших розрахунках.

Якщо через у позначити число осіб, що мають дохід не менше х, то

де a і m – сталі величини.

Закон Паретто достатньо точно описує розподіл дуже “високих” доходів; тоді як для низь ких доходів він не справджується .Нехай у деякому суспільстві розподіл доходів визначається рівнянням

Знайти

1). Число осіб, що мають дохід, який перевищує 100 000

грошових одиниць

2). Найнижчий дохід серед 100 найбагатших осіб

Розв’язання

1). За умовою маємо, що х = 100 000, тоді

Логарифмуємо обидві частини останньої рівності, одержимо

Отже 63 особи мають дохід, що перевищує 100 000 грошових одиниць.

2). За умовою маємо, що

Р озв’язавши це рівняння, одержимо:

Отже, найнижчий дохід, серед 100 найбагатших осіб (тобто дохід сотої особи, рахуючи від найбагатшого), становить 73700 грошових одиниць.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]