Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_1_12.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
65.02 Кб
Скачать

Основні етапи дослідження операцій

Процес операційного дослідження не може відбуватися та контролюватися силами однієї людини. Для розв’язання певної проблеми потрібна співпраця різних фахівців.

Етапи дослідження операцій:

1. Ідентифікація проблеми.

На цьому етапі виділяються основні стадії:

  • формулювання задачі або мети дослідження;

  • виявлення можливих альтернатив розв’язання даної задачі;

  • визначення вимог, умов та обмежень, вибір множини параметрів, що наявні даній проблемній ситуації.

Залежно від підходу до класифікації параметрів виділяють наступні.

За критерієм цільового призначення:

- параметри стану виділяють досліджуваний об’єкт серед інших того ж призначення і дають можливість обчислити величини тих характеристик, для визначення яких і розробляється модель;

- до параметрів управління належать характеристики, змінюючи які можна впливати на досліджуваний стан.

За критерієм визначеності:

- екзогенні (зовнішні) – відображають фізичне втілення досліджуваного об’єкта та зовнішні умови, тобто поза розробленою ММ;

- ендогенні (внутрішні) – змінні, величини яких обчислюються за ММ.

Наприклад, необхідно визначити ефективну спеціалізацію, тобто головну галузь багатогалузевого господарства. Можливі екзогенні змінні: площі орних земель, сіножатей, саду, наявність засобів механізації, трудові ресурси, транспортна мережа і т. ін. Ендогенні – обсяги можливих прибутків кожної галузі виробництва, питання працевлаштування – саме для їх обчислення необхідно будувати відповідну ММ.

2. Побудова моделі. На цьому етапі група розробників, враховуючи особливості задачі, повинна вибрати модель, що найбільше підходить для адекватного описання досліджуваної системи. При побудові такої моделі повинні бути встановлені кількісні співвідношення для виразу цільової функції та обмежень у вигляді функцій.

Слово «модель» - від фр. тосіеіе - зразок. Реальні соціально-економічні процеси досить складні, їх поточний стан і перебіг в часі визначаються сукупністю багатьох чинників (факторів). Тому є необхідність заміни реальних процесів на спрощені для вивчення зразки-моделі. Ми розглядаємо основні моделі досліджуваних явищ і процесів в системах як математичні моделі (ММ).

Математична модель задачі дослідження операцій включає:

- описання змінних, які необхідно знайти;

- описання критеріїв оптимальності;

- описання множини допустимих розв’язків (обмежень, що накладаються на змінні).

3. Розв’язання поставленої задачі за допомогою моделі.

На даному етапі крім знаходження оптимального розв’язку, необхідно (коли це можливо) забезпечення додаткової інформації про можливі зміни розв’язку при зміні параметрів системи. Цю частину дослідження зазвичай називають аналізом моделі на чутливість.

Розв’язання задачі виконується такими найбільш розповсюдженими методами: - лінійного програмування; - нелінійного програмування; динамічного програмування; - дискретного програмування з умовою цілочисельності; - стохастичного програмування.

4. Перевірка адекватності моделі.

Модель можна вважати адекватною, якщо вона може забезпечити досить надійне прогнозування поведінки системи. На даному етапі можливі два випадки. Якщо результати незадовільні, то уточнюють вхідну інформацію та побудовану ММ і повторно шукають розв’язок. Якщо ж результати співставлення розрахунків і практичних вимог мають сенс, то вирішують питання практичного використання результатів розв’язку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]