Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_1_12.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
65.02 Кб
Скачать

5. Реалізація результатів дослідження.

На даному етапі необхідно оформити кінцеві результати дослідження у вигляді детальних інструкцій таким чином, щоб вони легко сприймалися тими, хто буде в подальшому керувати системою.

Мета дослідження операцій – кількісно та якісно обґрунтувати рішення, що приймається. Кінцеве рішення приймає відповідальна особа (або група людей).

Основний принцип розробника: «Розробляй не те, що замовник просить, а те, що йому потрібно». (М.Гэри и Д.Джонсон «Вычислительные машины и труднорешаемые задачи»).

Типові класи задач дослідження операцій є:

Управління запасами. Із збільшенням запасів створюються умови для більш ритмічної роботи виробництва. Запас – це гарантія можливості виконання будь-якого замовлення. Якщо запасів не вистачає, то можливі значні збитки за рахунок невиконання зобов’язань. Але разом з тим збільшується змертвілий капітал і витрати на зберігання.

Розподіл ресурсів. Ресурси – це гроші, матеріали, людська праця і т.п. Ресурси завжди обмежені і в різних випадках забезпечують різний прибуток.

Ремонт та заміна обладнання. Застаріле обладнання вимагає витрат на ремонт і має знижену продуктивність. Потрібні розрахунки для прийняття рішення по визначенню термінів ремонту та заміни обладнання, які забезпечують найбільший прибуток.

Задачі масового обслуговування: розглядають питання створення та функціонування черг (на заводському конвеєрі; у залізничній касі; для літаків над аеропортом, що йдуть на посадку і т. ін. Потрібно розв’язати проблему якісного обслуговування при мінімальних витратах на обладнання.

Задача рюкзака. Рюкзак (вантажна машина, вагон, судно, літак) має обмежену вантажність. Потрібно так заповнити рюкзак, щоб отримати максимальний прибуток.

Задачі комівояжера, створення сумішей, наймання (звільнення) працівників, мереженого планування робіт та ін.

Класифікація задач до

Класифікація по залежності параметрів задачі від часу:

- статична задача. Рішення приймається при умові, що всі параметри задачі заздалегідь відомі і не міняються з часом. Рішення приймається один раз.

- динамічна задача. Під час розв’язання задачі параметри змінюються в часі. Процедура прийняття рішення відбувається поетапно та може бути представлена у вигляді процесу, що залежить від часу, в тому числі неперервно. Приклад – навігаційна задача.

Класифікація в залежності від достовірності інформації про задачу:

- детермінована задача. Всі параметри завчасно відомі. Для розв’язання таких задач в основному застосовуються методи математичного програмування.

- недетермінована задача. Не всі параметри задачі завчасно відомі. Наприклад, необхідно прийняти рішення про керування пристроєм, деякі вузли якого можуть непередбачувно виходити з ладу. Оптимальний розв’язок недетермінованої задачі знайти практично неможливо. Хоча деякий «розумний» розв’язок знайти можна.

- стохастична задача. Не всі параметри задачі завчасно відомі, однак є статистичні дані про невідомі параметри (ймовірності, функції розподілу, математичне сподівання і т. ін.)

- задача в умовах (повної) невизначеності. Статистичні дані про невідомі параметри відсутні. Такі задачі в основному вивчаються в рамках теорії ігор.

Класифікація по виду критерію оптимальності:

- формалізована – мінімум або максимум цільової функції;

- неформалізована – критерій оптимальності може мати будь-який вигляд, навіть не описаний математично;

- однокритеріальна задача – має одну цільову функцію;

- багатокритеріальна­ задача має декілька критеріїв або цільових функцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]