Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольна робота-СУЛМ-4к.АЗУ.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
135.68 Кб
Скачать

5.Проаналізуйте багатокомпонентні речення. Накресліть їх схеми. Назвати види підрядних частин, вид підрядності. Пояснити розділові знаки.

І раптом згадав поет, дивлячись на зорі — ті ж самі зорі, якими він милувався в дитинстві, лежачи на чумацькому возі під рівномірний крок круторогих волів, — що сьогодні ж ніч Івана Купала, чарівна ніч, коли дівчата плетуть вінки й пуска­ють їх з тоненькою восковою свічечкою на тихі степові річки — ворожать про своє дівоче щастя, а чорновусі парубки шука­ють до ранку по лісових хащах вогняний цвіт папороті, який розкриває людині зачаровані скарби, довіку заховані в надрах землі (3. Т.).

6.Виконайте повний(!!!) синтаксичний аналіз наступних речень.

1.Ти пахнеш, як пломінь живиці, як біленький дзвінок медуниці, як вулик, де сховане сонце, як маминих мрій волоконце (Д. Павличко).

2. Страшні слова, коли вони мовчать, коли вони зненацька причаїлись, коли не знаєш з чого їх почать, бо всі слова були уже чиїмись (Л. Костенко).

3.Ця традиція установилася ще тоді, коли покріпачені селяни, які тікали на Запорожжя від своїх панів, не хотіли, щоб навіть тут їх знали під їхніми справжніми прізвищами, щоб панові чи урядовцям короля, коли б вони виявили втікача, можна було сказати, що це не той, кого вони розшукують, що це зовсім інша людина, навіть прізвище у неї інше ( Малик)

Варіант №2 батусова, булгакова, бомазюк

1.Визначте, якими членами речення є в наведених прикладах інфінітиви.

1.В першу мить його охопило бажання хутко причинити двері і піти назад. 2.Дружити – значить бути старанним учнем у школі вимогливості. 3.Ти в темний сад виходиш з квітками говорить.4. Чекає дощ зірватися щомиті. 5.Видирається по стеблу глянути на світ крапчасте червоне сонечко. 6. Пахла чорна земля на пагорбах між заплавами – пахло весняною жагою родити і вмерлими травами. 7. На розсаднику Данило сторожує. Не так удень, як уночі, коли вепри виходять з барлогів попастися. 8.Камінь може кричати. 9.Марія загадала збиратись додому.

2.Підкреслити в реченнях підмети, визначити тип та назвати засоби вираження.

1. Сто дзеркал спрямовано на мене. В самоту мою і німоту (В. Ст.). 2. Хто обікрав, обскуб його душу, Хто його совісті руки зв'язав? (В. Силі.). 3. Розлогі степи і зелені діброви, Кали­на червона, пшеничні поля — Це наша земля і це наші просто­ри, Це рідна Вкраїна моя (М. Гр.). 4. Веселий, ясний, весняний ранок; горить на сході мало не половина неба червоним полу­м'ям (/. Ц.). 5. Минула осінь і зима, настала весна — довгожда­на, тепла й пахуча — і покликала зраділих хліборобів у степ до нових наділів, до землі (/. Ц.). 6. Ми з Іваном Михайловичем у Старобільську придбали з десяток поетичних новинок і при­везли їх Дмитрові

3.Вкажіть: 1) тип присудка; 2) тип речення за будовою;3)тип складного чи ускладненого речення.

З журбою радість обнялась

Андрій озирнувся і побачив серед гурту дівча в довгенькому платті з чистими, трохи сполоханими очима.

Полетіла б я до тебе, та крилець не маю

Верни до мене, пам'яте моя, нехай на серце ляже ваготою моя земля з рахманною журбою.

Наша кішка - в ліжко скік.

І поет мусить постійно враховувати рівень читача.

Я змушений відхилити вашу пропозицію

Мистецтво - найкращий педагог.

Це була легенда про лебедів.

Несказане лишилось несказанним.

Вечір був лагідним, свіжим.

Пісня і праця - великі дві сили.

Іду садом край кутка, до провалля, і вже здалеку бачу маленьку білу постать на обніжку.

Сонце пекло так, що й уночі степ пашів.