Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольна робота-СУЛМ-4к.АЗУ.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
135.68 Кб
Скачать

4. Визначте тип складних речень. Накресліть схеми.

1. Де-не-де жовтіє деревій, пахнуть, сохнучи на сонці, волошки, ще не скошені косою (О.Гончар). 2. Верхів'ями дерев сичав вітер, а коли густа темрява оповила ліс, почав сіяти дощ (К.Гордієнко). 3. Здобудеш освіту - побачиш більше світу (Нар. творчість). 4. Коли багатотонний кран піднімає свою вагу, він робить це витончено, без помітного зусилля (О.Копнлепко). 5. Не кидай іскри в попіл: і сама згорить і село спалить (Нар. творчість).

6. Любий мій женчику, візьми мене: ніжка загоїться, біль той пройде! 7.Летять галочки у три рядочки, зозуля попереду. 8. Стоїть місяць над горою, а сонця немає.

5.Проаналізуйте багатокомпонентні речення. Накресліть їх схеми. Назвати види підрядних частин, вид підрядності. Пояснити розділові знаки .

Хай коштовним доб­ром вона [мова] буде у нас, Щоб і сам здивувавсь у могилі Та­рас, Щоб, поглянувши сам на створіння своє, Він побожно ска­зав: «Відкіля нам сіє?»

6.Виконайте повний(!!!) синтаксичний аналіз наступних речень.

  1. На відміну від свого батька з його співучою душею, Ольжич хотів бути маломовним (У.Самчук)

  2. А вітер завихриться в вітах, дерева гойдне - і в ту ж мить із жалем за втраченим літом обірване листя летить (Д.Луценко)

3.Скрізь, де з’являвся князь, приєднувалися до нього кінецькі старости з тисяцькими й сотникам; якщо Ярослав хотів що-небудь спитати в робочих людей, поперед нього миттю вискакував староста або тисяцький і випереджував князя в його намірі; Костянтин непомітно посміхався під пишним русявим усом, а Ярослав ще більше темнів лицем (П. Загребельний).

4.Будь уважний! Бо той, хто втратить власне «я», потім довго змушений буде шукати його, аж доки не віднайде шляху, яким зможе добутися до найпотаємніших закутків буггя, в яких має бути віконце до самого себе (Ю. Покальчук).

Варіант №3 ракитина, мусиенко, невротова

1. Визначте, чим у поданих реченнях виступає інфінітив — основною частиною дієслівного складеного присудка чи другорядним членом речення.

1. Іще дідусь не погукав на піч мене малого доказати казку (В. Ст.). 2. Бринить колосочок, як срібний дзвіночок, по са­дочку лунає, та вже й соловейко, що співа раненько, так співа­ти не здолає (Л. У.). 3. Вона любила чепуритися, любила милих людей і від них увагу (М. В.). 4. Старий ще більше насупився, але доскіпуватися не став (О. Г.). 5. Щодалі доводилося все частіше звертати з колії... (П. 77.). 6.... Нічого зайвого чабан не візьме в таку спеку носити з собою по степу (О. Г). 7. Де саме — пригадати не берусь, зустрівся він з Остапом Вересаєм (М. Р.). 8. А цілувати хліб навчила мати (Є. Гуц.). 9. Вилітали птахи шукати здобич... (М. Т.).

2 Визначте тип складних речень. Накресліть схеми.

1. Вода вже блищала на розмитому шляху, а травневий дощ усе падав (О.Гончар). 2. Ось послухай: десь за гаєм соловей заплакав враз (О.Олесь). 3. Той, хто любить паростки кленові, хто діброви молоді ростить, сам достоїн людської любові, бо живе й працює для століть (М.Рильський). 4. Пройшла гроза - і знову літня проза: парує степ, і оживає ліс, і горобці, неначе з-за куліс, упали табуном на просо (В.Симоиеико). 5. Книжку читай - розуму набирай (Нар. творчість).