Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольна робота-СУЛМ-4к.АЗУ.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
135.68 Кб
Скачать

3.Підкреслити головні члени речення. Вкажіть: 1) тип присудка; 2) тип підмета Визначити тип речення

1. Школярських днів нам не забуть ніколи.

2. Питання вважається вирішеним.

  1. У вас дуже важкий характер.

  2. Потерпи, сину.

  3. Ріс він безтурботним.

  4. Танцюють, співають, веселяться на вулицях.

  5. Давайте пройдемо кварталами!

  6. На краще намітилося.

9. І серцю в грудях тісно, тісно, тісно!

  1. Андрій міг би стати лікарем.

  2. Зробити б експеримент!

  3. Нема часу на роздуми.

  4. Тяжко-важко без милого і в своїй сторонці.

  5. Хоч вовком вий.

  1. Нічого не боюсь.

  2. Таке не прощають.

  3. То дощ, то сонце.

  4. Бути січі великій.

  5. Що це там зойкнуло, впало на брук?

  6. А Надійка з характером.

4.Поставте розділові знаки між компонентами складнопідрядних речень. Зробіть схеми цих речень.

1. Пишіть листи і надсилайте вчасно коли їх ждуть далекі адресати коли є час коли немає часу і коли навіть ні про що писати (Л. Кост.). 2. Приїздіть до Відня і коли приїдете зверніться до мене (В. Дом. . 3.Творець людину вивів на дорогу що без початку і що без кінця (О. Тари.). 4. Вона дає закон добра і злого — не знаючи де зло і де добро (О. Тари) 5. І сниться він іде до хати його стрічає рідна мати і каже ніжнії слова (А. Малишко). 2. Гляне молоко кисне (Нар. творчість). 3. Маковейчику просторо і легко на серці бо сонця так багато що небо аж побіліло (О.Гон­чар). 4. Б'ють пороги місяць сходить як і перше сходив (Т.Шевченко).4.Випав гарний лившій дощ і небо тепер ясне (М. Коцюбинський). 5. Він розказував яку в селі рибу ловлять і яка в їх ріка рибна (Марко Вовчок). 6. Хома співчутливо подумав що коли б це відбувалося десь вдома за столом то Воронцов певне озброївся б надійними окулярами перш, ніж взятися до читання

5.Проаналізуйте багатокомпонентні речення. Накресліть їх схеми. Назвати види підрядних частин, вид підрядності. Пояснити розділові знаки

Він відчував, що від оцієї хвилі, на оцьому самому місці вона вже зробилася для нього чужою, що вони зараз розлучаться, і вона буде жити якимось своїм, не для нього життям, а він буде жити своїм, і що на відстані навряд чи зможуть вони перемовлятись серцями так, як би при тій умові, коли б вони були разом .

6.Виконайте повний(!!!) синтаксичний аналіз наступних речень.

1.Мені хотілося піти пріч з цього села, піти світ за очі, туди, де немає кривди, захланності, бідності, де за тобою не стежать недовірливі недобрі очі, де ніщо не стискає твою душу й не гнітить думку, де немає лихих людей і лихих вчинків, де люди добрі, співчутливі й тихі (Ю. Мушкетик).

2.Мене Цариця заворожила, щоб я ніколи вже не любила, щоб я стояла й на сонці мліла, щоб сохло з туги дівоче тіло, щоб не могла я дійти до річки, де веселяться мої сестрички (В. Симоненко).

3.Якби я знав, де ти живеш, дивився б крізь вікно знадвору, як ти виходиш із одеж і входиш в мрію снів прозору (Д. Павличко).

4.Пилип просив, щоб мельник розрахувався з ним, нагадавши домову, що працюватиме, скільки сам захоче, одначе мельник почав м’ятися, збавляти ціну, божитися, що при ньому грошей нема, що всі гроші кум повіз у село, й тоді Миля ухопив дишель старого млина, яким вітряк повертають до вітру, й сказав, що зараз перекине його (Ю. Мушкетик).