Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка Судова влада и прав органи (2008).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
901.63 Кб
Скачать

Тема 13. Військова служба правопорядку у Збройних Силах України Методичні рекомендації

При самостійному засвоєнні матеріалів даної теми студентам насамперед слід мати на увазі, що військова служба правопорядку у Збройних Силах України – спеціальне правоохоронне формування у складі Збройних Сил України, призначене для забезпечення правопорядку і військової дисципліни серед військовослужбовців Збройних Сил України у місцях дислокації військових частин, у військових навчальних закладах, установах та організаціях, військових містечках, на вулицях і в громадських місцях для запобігання злочинам, іншим правопорушенням у Збройних Силах України, їх розкриття і припинення; для захисту життя, здоров’я, прав і законних інтересів військовослужбовців, військовозобов’язаних під час проходження ними зборів, працівників Збройних Сил України, а також для захисту майна Збройних Сил України від розкрадання та інших протиправних посягань, для участі для протидії диверсійним проявам і терористичним актам на військових об’єктах.

Діяльність названої служби здійснюється на основі Закону України „Про військову Службу правопорядку у Збройних Силах” від 7 березня 2002 р.

Служба правопорядку комплектується офіцерським складом, прапорщиками, сержантами та рядовими відповідно до Закону України „Про загальний військовий обов’язок і військову службу”, а також працівниками Збройних Сил України. Соціальний і правової захист військовослужбовців та працівників Служби правопорядку і членів їх сімей здійснюється відповідно до Закону України „Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”, інших нормативно-правових актів, прийнятих відповідно до нього.

К л ю ч о в і с л о в а: Статус і призначення Служби правопорядку. Права і функції Служби правопорядку. Застосування заходів фізичного впливу, спеціальних заходів і вогнепальної зброї. Відповідальність військовослужбовців Служби правопорядку. Контроль і нагляд за діяльністю Служби правопорядку.

Питання для самоконтролю

1. З якою метою в Україні створена Військова служба правопорядку в Збройних Силах України?

2. Охарактеризуйте структуру та систему управління військовою службою правопорядку.

3. Назвіть основні функції Військової служби правопорядку.

4. Охарактеризуйте права Військової служби правопорядку та її співробітників.

5. Яким чином взаємодіє Військова служба правопорядку з іншими правоохоронними органами?

6. Хто уповноважений здійснювати контроль за діяльністю Військової служби правопорядку?

Основна література

Закон України „Про військову Службу правопорядку у Збройних Силах” від 7 березня 2002 р.

Закон України ”Про загальний військовий обов’язок і військову службу”.

Закон України „Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

Анісімов О., Бобров Ю. Боротьба зі злочинністю у Збройних Силах України // Вісник прокуратури. – 2003. – № 4. – С. 110-112.

Кравченко В. Проблемні питання застосування Положення про проходження військової служби // Право України. – 2003. – № 10. – С. 140.

Клименко В. Дізнання у Збройних Силах України // Право України. - 1999. – № 11. – С.100-102.

Тимченко С. М. Судові та правоохоронні органи України. Навч. посібник. – К., 2004. – С.267-272.

Щербатих В. Створення військової поліції України – умова створення військово-правоохоронної сфери // Право України. 2001. – № 5. – С. 34.