Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка Судова влада и прав органи (2008).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
901.63 Кб
Скачать

Тема 24. Нотаріат Методичні рекомендації

У системі правозахисних органів (організацій) важливе місце належить нотаріату. Нотаріат в Україні – це система органів і посадових осіб, на яких покладено обов’язок засвідчувати права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняти інші нотаріальні дії, передбачені Законом України „Про нотаріат”, для надання їм юридичної вірогідності (ст. 1 Закону).

У процесі самостійного вивчення цієї теми і підготовки до практичного заняття студентам, насамперед, необхідно вивчити такі основні положення як: поняття нотаріату, його значення в суспільстві; завдання нотаріату та основні напрямки його діяльності; повноваження державних та приватних нотаріусів та інше.

Даною темою передбачено проведення одногодинного практичного заняття з вирішенням ситуаційних завдань та обговоренням реферативного повідомлення.

Перевірити рівень своїх знань студенти можуть шляхом самоконтролю, відповівши на ряд питань, що містяться в матеріалах теми.

І. Необхідно вирішити письмово такі ситуаційні завдання:

№ 1. До головного управління юстиції звернувся гр-н К. із заявою про видачу свідоцтва на право заняття нотаріальною діяльністю. До заяви гр-н К. додав копію диплому про закінчення 3 роки тому Національного університету внутрішніх справ, довідку з місця роботи (слідчий РУ ГУ МВС м. Харкова ), медичну довідку про стан здоров'я.

Визначте порядок видачі свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю і вимоги до осіб, які можуть працювати нотаріусом.

№ 2. Гр-н П. не склав кваліфікаційний залік по визначенню рівня професійної підготовки. Після 6 місяців підготовки він повторно звернувся до кваліфікаційної комісії нотаріату. До заяви він додав направлення державної нотаріальної контори, довідку про проходження річного стажування, характеристику. Комісія визнала рівень підготовки П. задовільним, а надані документи належними. Дайте оцінку правомірності дій комісії.

№ 3. Гр-н І. подав до виконкому селищної заповіт і копію свідоцтва про смерть свого батька. Заповіт посвідчений директором Будинку для інвалідів війни і праці. Батько І. заповідав синові розташований на території цього селища будинок. Гр-н І. прохав вжити заходів до охорони будинку на час, доки він вступить у спадщину.

Голова виконкому селищної Ради у проханні відмовив, мотивувавши тим, що заповіт не оформлений у встановленому законом порядку, а також тим, що виконком не уповноважений виконувати дії, про які просить І.

Визначте обґрунтованість відмови голови виконкому селищної Ради.

№ 4. До Першої Харківської нотаріальної контори звернувся з належно оформленим дорученням представник юридичної фірми "Дорс" із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину в м. Харкові частини приватного будинку. В задоволенні заяви було відмовлено. Визначте підстави відмови у оформленні спадщини.

ІІ. Заслухати і обговорити реферативне повідомлення з теми "Державна нотаріальна діяльність в Україні: сучасний стан і перспективи розвитку".