Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Позакласна робота (матеріали для сткдентів).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
814.08 Кб
Скачать

Запитання II туру

1. Наша перша зустріч відбулася на уроці математики в 6-му класі. Далі були побачення на уроках алгебри, геометрії, географії, фізики… Ти допомагала обчислювати відсотки, розв'язувати задачі з хімії... Дякуємо тобі! До кого (або до чого) адресоване це звертання?

(До пропорції)

2. Жартівливий вірш, який ви зараз почуєте, має математичний зміст. Відгадайте цей зміст і допишіть останній рядок (без обчислень не обійдеться):

Слон живе у нас в квартирі – поверх 2, під'їзд 4.

Звик він часто харчуватись: вранці в 8, вдень — в 16.

На сніданок неодмінно – 32 оберемки сіна,

Це водою слід запити – 64 літри.

На обід даємо рису, огірків 128,

Помідори також їсть – 250 і 6.

З'їсть млинців 512 – це якщо не постаратись,

А як зробиш на кефірі

(1024 – усі числа – степені 2)

3. У мові це зв'язано із складним реченням, у хімії – з таблицею, у математиці – з дробами. Що це?

(Період)

4. Товар продавався в двох магазинах за однаковою ціною. Перший магазин знизив ціну спочатку на 10 %, а згодом ще на 10 %, а другий – відразу на 20 %. Де вигідніше купувати товар?

(У другому магазині)

5. Який ударний музичний інструмент носить назву геометричної фігури?

(Трикутник)

6. Слово «карантин» усім відоме, походить від числівника – кількості днів, яку тривали перші карантини (не через грип, а через чуму). Скільки днів, на вашу думку, вони тривали?

(40 днів)

7. У деяких штатах США є досить дивні закони. Наприклад, у 1897 р. штат Індіана прийняв закон, який суперечить відомому математичному факту, а також суперечить правилу округлення. Згідно з цим законом, значення деякого числа дорівнює 4. Про яке число йшлося?

( )

8. За легендами саме він винайшов циркуль і створив перший у світі лабіринт. Назвіть його ім'я.

(Дедал)

9. Чи бажаєте узнати,

Скільки ніг у кошеняти?

Хто підрахувати зміг, зразу скаже: сотня ніг.

У кошеняти 1 ніс, 10 вух і 1 хвіст.

В дивовижних таких фактах є математичний зміст.

А який саме?

(Усі числа записані в двійковій системі числення)

10. Як від двадцяти відняти 88, щоб одержати 22?

(XX – 88 = 22)

11. Чому перукар у Марселі охочіше підстриже двох іспанців, ніж одного німця?

(З двох одержить більше грошей, ніж з одного)

Короткі довідки з проведення поширених ігор

1. «Брейн ринг» (від англ. brain – мозок та ring – місце боротьби і змагання) – це інтелектуальне змагання між окремими групами чи командами учнів за першочерговість та правильність надання відповіді з проблемних питань. «Брейн ринг» доцільно проводити у середині курсу після вивчення кількох питань теми Приміщення для проведення «Брейн-рингу» потрібно обладнати відповідний чином: для двох команд доцільно виділити два окремі столи. Гру веде ведучий який називає етапи гри та пропонує командам завдання. Гра наслідує своєю формою проведення відому телевізійну гру, тому її проведення не викликає особливих труднощів.

2. «Лото» використовується для індивідуальних або групових завдань, у спеціальних конвертах учням роздають набори карток із завданнями і одну велику картку з відповідями. Карток із завданнями на 2-3 має бути більше ніж клітинок на картці-відповіді. Учень дістає з конверта картку, розв'язує приклад і накриває нею потрібну відповідь лицевою стороною донизу. Якщо всі приклади розв'язано правильно, то зворотні боки карток мають утворити умовний шифр: малюнок чи креслення. Це дає змогу вчителеві, проходячи між рядами, легко визначити результати праці учнів.

Наприклад, лото «Додавання і віднімання звичайних дробів».

3. «Математичне доміно» є прикладом колективного завдання. Учні отримують картки, які складаються з двох частин: на правій частині є запитання, а на лівій – відповідь, але на інше запитання. Учень читає своє запитання, решта учнів на своїх картках шукають відповіді. Учень, який знаходить відповідь, зачитує її, а потім читає запитання, що написане на його картці. Учні продовжують далі шукати відповіді.

Наприклад, доміно для теми «Формули скороченого множення»

Доречно використовувати таке доміно під час повторення тригонометричних формул, формул площ і об'ємів тощо.

4. Математичні естафети: учні кожного ряду в класі стають командою (команди можна також спеціально формувати). Для кожної команди пропонується картка з прикладами. Гравці по-черзі виходять до дошки і розв'язують приклади. Учні на місцях перевіряють результати своїх товаришів. Правильні кроки позначають прапорцями. Якщо хтось допустив помилку, то інший учень має її виправити. Виграє команда, яка за найменшої кількості помилок першою виконає всі завдання.