Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНІ ТППТ МЕТОДИЧКА ДЕННЕ.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

4.2. Тема № 2 Сепарування молока і приготування вершків. Розрахунок при сепаруванні

Мета заняття: Вивчити процес і техніку сепарування, встановити ступінь вилучення жиру в різні періоди сепарування, навчитися визначати втрати жиру при сепаруванні і робити розрахунки, зв’язані з процесом сепарування.

При підготовці до заняття студенти повинні вивчити будову сепараторів, принципи сепарування, фактори, які впливають на процес сепарування, розрахунки, зв’язані з процесом сепарування, методи визначення масової частки жиру в молоці і вершках.

Прилади і реактиви: методичні розробки, сепаратор, молоко

Теоретичні відомості

Сепаратор - машина, яка призначена для відділення молочного жиру в вигляді вершків, - була винайдена в 1882 році шведським інженером Густавом де Лавалем.

Традиційне відстоювання вершків було замінено відділенням вершків за допомогою відцентрових машин (сепараторів), що значно збільшило вихід масла з молока, покращило якість продукту, викликало концентрацію виробництва.

Дія сепаратора основана на використанні відцентрової сили, яка виникає в швидко обертаючому барабані.

Під дією цієї сили молоко розділяється на фракції за густиною. Під дією цієї сили молоко, яке має густину більшу 1030 кг/м3, відкидається до країв обертаючого барабана, а жирові кульки у вигляді вершків густиною близько 1 відтісняються в його центральну частину. Вершки і відвійки виходять крізь відповідні отвори.

Сепаратор повинен відповідати таким основним вимогам: висока ступінь знежирювання молока, зручність в експлуатації і обслугову­ванні, мінімальна потреба в енергії.

Характеристика деяких марок сепараторів наведена в таблиці 9.

Таблиця 9

Характеристика сепараторів

Марка сепаратора

Продуктивність, л/год.

Кількість тарілок, шт.

Число

обертів

барабана,

об/хв.

Маса машини, кг

Габаритні

розміри

"Сатурн"

50

10

10000

11

202x202x780

СОМ-7-600

600

56

7560

100

462x389x560

СОМ-3-1000

1000

56

8100

120

755x420x700

СПМФ-2000

2000

80

7200

330

915x590x1150

Загальний вигляд в розрізі лабораторного сепаратора представлений на рис 2.

1. Гумове кільце вкласти в канавку, розміщену по краю днища.

  1. Тарілкотримач надіти на центральну трубку днища так, щоб виступ отворів трубки днища з внутрішніми каналами тарілкотримача. Звернути увагу на збіг отворів трубки днища з внутрішніми каналами тарілкотримача, які закінчуються прохідними отворами.

  2. На тарілкотримач надіти пакет тарілок (10 шт.). Нижня тарілка має випуклості (напайки) на обох поверхнях. Середні тарілки чергу­ються в такій послідовності: гладенька тарілка, потім тарілка з випуклостями, а потім знову гладенька тарілка і т.д. Випуклості або напайки забезпечують зазор між тарілками близько 0,4 мм. На конусній поверхні тарілок розташовані три отвори, які утворюють в пакеті вертикальні канали.

4. Надіти верхню розділювальну тарілку, яка призначена розділяти молоко на дві фракції: знежирене молоко (відвійки) і вершки. Верхня тарілка не має отворів. На її горловині припаяний фіксатор з гвинтом, крізь квадратний отвір з якого виходять вершки. На зовнішній поверхні верхньої тарілки є три ребра завдяки чому між цією тарілкою і кришкою барабана створюється отвір для потоку знежиреного молока

5. На центральну трубку надіти кришку барабана так, щоб штифт днища ввійшов у прорізь кришки, а нижній край розташувався на і гумовому кільці. На внутрішній стороні кришки є простір для механічних домішок. Фіксатор вершкового гвинта розділювальну тарілки ввійде в паз кришки Нижче вершкового гвинта виділяється прорізь для знежиреного молока.

6. Затяжну гайку нагвинчують на різьбу трубки вручну, а потім ключем, щоб прижати гумове кільце до днища.

7. Барабан сепаратора посадити на веретено (вертикальний вал) сепаратора так, щоб шпонка барабана ввійшла в прорізь веретена.

8. На барабан встановити збірники для відвійок і вершків, і слідкуючи, щоб отвір для виходу вершків був вище приймача на 2-3 мм. Якщо отвір не відповідає цьому, слід відрегулювати висоту барабана гвинтом підп’ятника.

9. На збірник вершків встановити поплавкову камеру для рівномірного надходження молока.

10. На поплавкову камеру встановити молокоприймач.

Рис. 2. Загальний вигляд лабораторного сепаратора «Сатурн»

1 – відображувач; 2 – молокоприймач; 3 – краник з ручкою; 4 – поплавок; 5 – поплавкова камера; 6 – барабан; 7 – приймач (збірник) вершків; 8 – збірник знежиреного молока; 9 – муфта; 10 – опора верхня; 11 – щиток; 12 – електродвигун; 13 – місце для заливання змащувального масла; 14 – втулка; 15 – шнур з вилкою; 16 – основа; 17 – амортизатор; 18 – шайба; 19 – шпилька; 20 – гайка; 21, 22 – контргайка, що регулює висоту барабана; 23 – нижня опора; 24, 25 – гвинти; 26 – щітки; 27 – корпус сепаратора.