Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvitna_robota_po_shkilniy_gigiyeni2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
96.77 Кб
Скачать

2.Класна дошка.

Важливим елементом у педагогічному процесі є класні дошки. Їх розміщення повинно сприяти нормальному розвитку органу зору учнів. Дошки можуть бути стаціонарними, тобто настінними, і пересувними або переносними, з різним розміром та висотою 90 – 120см.. Класну дошку слід розміщувати в 1–4-х класах на висоті 80 – 85см., а в середніх і старших класах – на висоті 90 – 95см. над підлогою.

Поверхня класних дошок повинна бути рівною, матовою, рівномірно пофарбованою в темно – зелений, темно – бронзовий, чорний або білий кольори, водостійкою. Використання синтетичних матеріалів для їх виготовлення не допустиме. На нижній частині дошки повинен бути виступ для крейди та губки.

Висновки: Передбачено такі норми відстаней в кабінетах між рядами парт або столів і стінами, дошкою або демонстраційним столом.

У навчальних приміщеннях прямокутної форми ці відстані повинні бути такими:

*від зовнішньої стіни до першого ряду парт (столів) – 0,6 – 0,7 м.;

* від внутрішньої стіни до третього ряду парт (столів) – не менше 0,7 м.;

*від задньої стіни до парт (столів) – не менше 0,65 м.;

*від класної дошки до перших парт (столів) – не менше 2,4 – 2,6 м.;

*від демонстраційного столу до перших парт (столів) – не менше 0,8 м.;

*від демонстраційного столу до класної дошки – не менше 1,0 м.;

*між рядами двомісних парт (столів) – не менше 0,6 м.;

*найбільша відстань від останнього місця до класної дошки – 9 м.;

У навчальних приміщеннях квадратної або прямокутної форми, якщо меблі розташовують у 4 ряди, то відстань від класної дошки до перших парт (столів) повинна бути не меншою ніж 2,5 м.

Відповідно до ДСТУ 18314 – 93 лабораторій хімії, фізики і астрономії, біології передбачено двомісні лабораторні столи з розміром робочої поверхні 70×140 см.

Столи фіксують нерухомо до підлоги і розміщують у 3 ряди з відстанню між рядами не менше 60 – 70 см.

Рекомендації: У разі потреби парти або столи більших розмірів ставлять ближче до дошки. Наприклад, якщо учень високого зросту має короткозорість, він повинен сидіти за партою в першому або третьому рядах.

3. Інше обладнання класної кімнати.

Меблі для класів, кабінетів та інших навчально – виховних приміщень загальноосвітніх шкіл підбирають відповідно до зросту школярів. Зріст учнів вимірюють зростоміром або спеціальною лінійкою довжиною 2м. Під час вимірювання учні повинні бути у своєму звичайному взутті. З однієї сторони лінійки роблять поділки через кожні 15см., починаючи від 1 м., а між поділками проставляють позначення номерів або груп меблів.

У всіх класах, а особливо в початкових, поряд з дверима бажано мати кольорову мірну лінійку, на яку наносять відповідно до груп меблів кольорові смужки завширшки 15см. на висоті від підлоги:

- 100  - 115 см. - оранжева;

- 115 – 130 см. – фіолетова;

- 130 – 145 см. – жовта;

- 145 – 160 см. – червона;

- 160 – 175 см. – зелена;

- 175 – 190 см. – блакитна.

Висновок: Шкільні меблі (парти, столи, стільці) повинні бути виготовлені згідно з державними стандартами і мати відповідне маркування (цифрове і кольорове), оскільки школярів розсаджують за парти з урахуванням їх зросту. Кожен школяр повинен знати колір маркування, який відповідає його зросту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]