Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvitna_robota_po_shkilniy_gigiyeni2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
96.77 Кб
Скачать

2. Світловий режим.

Природне освітлення земної поверхні відбувається внаслідок прямого сонячного світла і розсіяного світла неба. Влітку напруження радіації прямих сонячних променів у денні години досягає 800 ккал /м² за 1 год на поверхні, перпендикулярній променям, тоді як напруження радіації світла неба – у 10 разів менше.

Значення освітлення для людини є життєво важливим. Зір приносить людині понад 80% інформації про навколишній світ. Світло впливає на працездатність людини, підтримує нормальний життєвий тонус. Сила біологічної дії світла залежить від довжини хвиль ділянки спектру електромагнітних випромінювань та їх інтенсивності. Середня частина оптичної ділянки спектра в межах від 400 – 760 нм є видимим випромінюванням, яке сприяє око за світло. Ультрафіолетове випромінювання зі спектром 10 – 400 нм активно впливає на обмін речовин, синтез вітаміну D, кортикоадреналову систему тощо, відзначається бактерицидною дією. Частина спектра в межах від 760 нм до 4000 нм відноситься до інфрачервоного випромінювання, яке характеризується тепловим ефектом.

Висновки: Основним гігієнічним вимогам до освітлення є забезпечення достатнього рівня освітленості, рівномірності розподілу світлового потоку і яскравих контрастів у приміщенні, відсутності прямого і відбитого блиску.

Природне освітлення приміщень дитячих і підліткових закладів залежить від таких чинників: світлового клімату місцевості, конфігурації будинку і його розташування на ділянці, розмірів та конструкції вікон, їх орієнтації щодо сторін світу та ін.

При розміщенні будинків дитячих закладів мають бути дотримані санітарні розриви від житлових і громадських будинків. Зокрема, така відстань не може бути меншою ніж 2,5 висоти протилежного найвищого будинку з боку вікон основних приміщень, тобто групових осередків для дітей.

Показники природного освітлення приміщень дитячих дошкільних закладів

Приміщення

Світловий коефіцієнт

Коефіцієнт природного освітлення, %

Групові, ігрові кімнати

1 : 4 – 1 : 6

1,5

Спальні

1 : 6 – 1 : 8

1,5

Зал для музичних та гімнастичних занять

1 : 4 – 1 : 6

1,5

Кабінет лікаря, медична кімната, ізолятор

1 : 5 – 1: 6

1,5

Рекомендації: Оцінюючи природне освітлення, також перевіряють його відповідність таким вимогам:

  • світло повинно падати на робоче місце зліва;

  • відстань від верхнього краю вікна до стелі повинна дорівнювати 15 -30см.;

  • висота підвіконня не повинна перевищувати рівня парти, що становить 80см.;

  • коефіцієнт затуляння, тобто відношення відстані між вікнами і об’єктом, який знаходиться напроти і затуляє їх, до його висоти, не повинен перевищувати 2;

  • кут отвору, утворений двома лініями, що виходять з точки на горизонтальній поверхні стола до верхнього краю вікна і до верхнього краю об’єкта, що затіняє, повинен дорівнювати 2 - 3º.

Також потрібно звернути увагу на колір стелі, панелі, стін, підлоги, класної дошки.

Стеля повинна бути пофарбована у білий колір, стіни – у теплі тони, наприклад зелений, світло – рожевий тощо.

Визначають також ступінь забруднення віконного скла. Для цього вимірюють освітлення у люксах на склі до і після його протирання, а потім враховують відсоток поглинання світла.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]