Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvitna_robota_po_shkilniy_gigiyeni2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
96.77 Кб
Скачать

Гігієнічна оцінка навчального закладу

(Схема структури будівлі та земельної ділянки школи).

Шкільні будинки розташовують таким чином, щоб у них легко було розміщувати дітей за віком, щоб для дітей були створені оптимальні умови: мікроклімат, освітлення, інсоляція, а також всі умови для забезпечення навчального, трудового і виховного процесів та харчування учнів.

Шкільні заклади будують у вигляді централізованих, блочно - секційних і павільйонних не вище трьох поверхів. Найкраще зарекомендував себе блочно – секційний тип будівлі, завдяки якому досягається максимальний розподіл школярів на окремі вікові групи, ізоляція навчальних приміщень від приміщень загально шкільних, а також кращий відпочинок на земельній ділянці під час перерв.

У складі шкільної будівлі передбачаються такі функціональні приміщення: класні кімнати, навчальні кабінети, лабораторії з лаборантськими, кабінети трудового навчання та професійної орієнтації, фізкультурно – спортивні приміщення, приміщення продовженого дня, харчоблок, медичний блок, актовий зал, бібліотека, адміністративні, а також допоміжні приміщення – вестибуль, рекреації, гардероби, санітарні вузли з технічними приміщеннями тощо.

Взаємне розташування приміщень повинно відповідати їх функціональному призначенню. Приміщення загально шкільного користування, до яких належить навчально – спортивні, актові зали, майстерні та харчоблок, що є джерелами шуму та забруднення повітряного середовища, потрібно відділяти від навчальних приміщень.

Основним принципом архітектурно – планувального вирішення будівлі загальноосвітнього навчального закладу є максимальний розподіл дитячого колективу на різні вікові групи для створення диференційованого режиму навчальної, поза навчальної діяльності та відпочинку учнів різного віку.

Навчальні секції для учнів середніх і старших класів складаються з навчальних кабінетів для загальноосвітніх дисциплін розміром 2,4 м² на одного учня, зокрема кабінету інформатики і обчислювальної техніки площею 6,0 м² на одне робоче місце біля дисплею, лабораторій з природничих наук, лаборантських, туалетів для хлопчиків і дівчаток і кабіни особистої гігієни дівчини з розрахунком одна кабіна площею 3 м² на 70 дівчаток віком 11 – 17 років.

Основними навчальними приміщеннями школи, в яких учні проводять більшу частину часу, є класна кімната, навчальний кабінет та лабораторія. Організації таких приміщень необхідно приділяти особливу увагу. Відповідно до діючих норм площа класної кімнати і навчальних кабінетів повинна становити 60 м², тобто 2,4 м² на одного учня з розрахунку наповнюваності класу 25 учнями або 2,0 м² на одного учня в разі наповнюваності навчальних класів загальноосвітніх шкіл у кількості 30 учнів, площа лабораторій повинна дорівнювати – 72 м² (2,8 м² або 2,4 м² на одного учня відповідно).

Найбільш доцільною формою навчальних приміщень є прямокутна з розташуванням вікон по одній із довгих стін, що забезпечує лівобічне природне освітлення робочих місць, а доцільним співвідношенням сторін класної кімнати є 3 : 4.

Сприятливі умови для зорової роботи створюються тоді, коли відстань від класної дошки до останнього місця парти становить не більше ніж 8 м, а кут розглядання становить не менше 30 - 35º. Кут розглядання є горизонтальним кутом між лінією погляду і площиною класної дошки.

Висота навчальних приміщень від підлоги до стелі повинна становити 3 м. Вхід до навчальних приміщень слід передбачати тільки з боку передніх столів або парт.

Важливою передумовою успішного навчання є класні кімнати.

Класні кімнати для учнів початкових класів необхідно розміщувати лише на першому поверсі в окремому блоці, ізольовано від приміщень для учнів інших вікових груп.

Навчальні кабінети з кабінетною системою навчання необхідно розміщувати на 1 – 2 – му поверхах так, щоб перехід в кабінет не займав більше 2 хвилин. Кабінети з дисциплін, які найчастіше вивчаються у школах, розміщуються для 5 - 9-х класів на першому поверсі, для 10 – 11-х класів – на третьому поверсі. Оптимальною кількістю кабінетів є 2 – 4 на одну дисципліну, залежно від місткості школи. Усі інші кабінети та лабораторії розташовуються н 2-му поверсі.

З метою проведення лабораторних занять проектуються лабораторії фізики та астрономії, хімії, біології з лаборантськими, розташованими з боку демонстраційного стола. Лабораторії розташовують в одному крилі будівлі одна над одною. На верхньому поверсі обладнують хімічну лабораторію із самостійною витяжкою вентиляцією, а на 1 – му або 2 – му поверсі – біологічну. У лабораторіях встановлюють лабораторні і демонстраційні столи, шафи для обладнання, витяжні шафи, умивальники та ін.

Приміщення для трудового навчання повинні бути ізольовані від інших основних приміщень. Вони розташовуються на першому поверсі в окремих блоках, відсіках або в окремих будівлях з гардеробом і туалетом в них.

Для трудового навчання і професійної підготовки учнів 10 – 11-х класів додатково передбачають навчально – виробничі майстерні, міжшкільні навчально – виробничі комбінати, навчальні цехи промислових і сільськогосподарських підприємств. Приміщення для трудового навчання повинні мати окремий вихід на земельну ділянку.

Особливу увагу приділяють також фізичному розвиткові дітей. Для проведення уроків фізичного виховання і занять спортивних секцій служить спортивний зал. Враховуючи високу потребу дитячого організму в кисні під час занять фізкультурою, у спортивному залі повітрообмін має бути 80м³/год на одного учня. Спортивний зал повинен мати такі розміри, які були б достатніми для проведення спортивних ігор, гімнастичних та інших вправ, передбачених програмою з фізичного виховання.

З метою організації харчування учнів у школах передбачаються їдальні, основним завданням яких є забезпечення повноцінним харчуванням учнів групи продовженого дня та організації гарячих сніданків для всіх школярів. Склад і площі приміщень приймаються з нормами з урахуванням умов їх праці з сировиною або з напівфабрикатами. До складу приміщень їдальні, яка працює з сировиною, відносяться обідній зал, буфетний прилавок з коморою буфету, умивальня з одним умивальником на 20 місць. Крім того, сюди належать гарячий і холодний цехи, цех нарізання хліба, м’ясний, рибний та овочевий цехи. Передбачається також приміщення для миття столового, буфетного та кухонного посуду. Обов’язковими є холодильні камери для зберігання м’ясних, рибних, молочних продуктів, жирів, гастрономії і овочів, камери для зберігання сухих продуктів, овочів, напоїв, соків. Площа залу для обіду становить 0,65м² на одного учня. Максимальна наповнюваність – 350 – 490 місць. У загальноосвітніх школах в обідньому залі не допускається більше трьох посадок учнів. Із виробничих приміщень харчоблоків слід передбачати окремий вихід на територію подвір’я.

З метою кращого медичного обслуговування медичний блок розміщують на 1 – му поверсі. Приміщення медичного обслуговування включають кабінет лікаря (площею 18 м²) з приймальнею (площею 6 м²) процедурну і кабінет для проведення щеплень (площею 10 +8 м²), кабінет зубного лікаря (площею 16 м²), обладнаний витяжною шафою, кабінет психофізіологічного розвантаження (площею 18 м²).

Для загально шкільних приміщень для проведення колективних заходів, позаурочних заходів та відпочинку належить актовий зал, який розташовують на 2-му поверсі, естрадна кімната, інвентарна для естрадного інвентаря, комора меблів, кімната дитячо – юнацьких громадських організацій, учнівського самоуправління, клубних об’єднань.

Бібліотека складається з читального залу (площею 100 м²), абонемента з каталогом, книгосховища, в яке входить фонд відкритого доступу (площею 80 м²), закрите книгосховище підручників (площею 45 м²), і робоча кімната.

До адміністративних приміщень належать кабінет директора, кабінети заступників директора, учительська, кабінет психолога, канцелярія. До господарських приміщень належать комори для зберігання інвентаря для прибирання приміщень, кімната слюсаря, господарська майстерня, складські приміщення для меблів та інвентаря.

Гардероб має бути розташований на перших поверхах блоків навчального закладу площею 0,2 м² на одного учня з обов’язковим обладнанням секцій для кожного класу. У вестибулях, де площа 0,15 м² на одного учня, потрібно проектувати подвійні тамбури з трьома дверима для теплоізоляції.

Умивальні і вбиральні для учнів, окремо для дівчаток і для хлопчиків, розміщують поблизу навчальних приміщень на кожному поверсі. Умивальні розташовують поряд з вбиральнями. Вони є шлюзом, що перешкоджає проникненню повітря із вбиралень в інші приміщення школи. На кожному поверсі для персоналу школи передбачають туалетні приміщення, окремо для чоловіків і окремо для жінок, а при туалетах для жінок – кабіни особистої гігієни жінки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]